Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Saudskoarabské úrady pre prívalové dažde uzavreli školy: Voda zaplavila cesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJÁD - Saudskoarabské úrady v stredu po prívalových dažďoch zatvorili školy v niekoľkých regiónoch. Informuje o tom agentúra AFP.

Silné dažde narušili život v regióne Kásim už počas noci. "Dážď trval sedem hodín od popoludnia až do polnoci," povedal Mohammed, jeden z obyvateľov regionálnej metropoly Burajda. "Voda stúpla na viac ako 10 centimetrov pred domom a bránila nám vyjsť na ulicu. Hlasno hrmelo a blesky osvetľovali mesto," dodal. Národné meteorologické centrum vydalo najvyššie varovanie pre Kásim a ďalšie oblasti vrátane hlavného mesta Rijád a provincie Medina pri Červenom mori. Varovala pred "silným dažďom so silným vetrom, slabou viditeľnosťou, krupobitím, prívalovými dažďami a búrkami". Školy preto zrušili prezenčné vyučovanie a presunuli ho do online priestoru.

Vzdelávacie oddelenie v Medine zverejnilo na sieti X obrázky údržbárov, ako opravujú elektrické a klimatizačné jednotky a odstraňujú stojacu vodu zo škôl. Aj na cestách v Rijáde bola v stredu voda, ale doprava nebola výrazne narušená. Búrky a lokálne záplavy sa v Saudskej Arábii vyskytujú najmä v zime, pričom najmä hustejšie obývané mestá mávajú problém s odvodňovaním. Najhoršia situácia býva v Džidde, prístavnom meste na pobreží Červeného mora, kde chýba dobrá infeaštruktúra. Záplavy v meste v roku 2009 zabili 123 ľudí a o dva roky neskôr ďalších 10. Tohtotýždňové záplavy v Saudskej Arábii nasledovali po intenzívnych dažďoch, ktoré zasiahli celý región v polovici apríla a zabili 21 ľudí v Ománe a štyroch v Spojených arabských emirátoch. Tam boli dažde najvýdatnejšie od začiatku záznamov pred 75 rokmi.

Viac o téme: ZáplavyDaždeSaudská arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu