Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nové odhalenie o akcii vo Vrběticiach: Takto mohli ruskí agenti prepašovať bombu do Česka!

Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach. Zobraziť galériu (4)
Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach. (Zdroj: TASR/Město Valašské Klobouky, Profimedia)

PRAHA - Výbušné zariadenie, ktoré explodovalo vo Vrběticiach, sa mohlo do Česka dostať prostredníctvom dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU s diplomatickým krytím, ktorí prileteli do Maďarska z Moskvy. V rozhovore pre televíziu ČT24 to povedal šéf investigatívnej skupiny Bellingcat pre Rusko Christo Grozev. Do operácie sa tak podľa neho zapojilo najmenej osem ľudí. Špeciálna jednotka GRU 29155, ktorá je z výbuchu podozrivá, je podľa Grozeva zrejme rozpustená.

Ďalší škandál s ruskými agentmi: Rovnaký scenár ako Vrbětice! Explodovali muničné sklady, 15 mŕtvych

 Jednotka ruské GRU s označením 29155, která je i podle českých úřadů zodpovědná za výbuch ve Vrběticích, je...

Uverejnil používateľ ČT24 Utorok 27. apríla 2021

 

Český premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu 17. apríla informovali o dôvodnom podozrení, že za dvoma výbuchmi v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014 bola GRU. Pri explóziách zomreli dvaja českí občania, škody boli vyčíslené na zhruba jednu miliardu korún. Rusko odmieta, že by sa na explóziách podieľalo.

Skupina Bellingcat a týždenník Respekt už skôr uviedli, že za výbuchmi vo Vrběticích bolo najmenej šesť agentov GRU vrátane veliteľa komanda 29155, ktorého členovia mimo územia Ruska vykonávajú násilné akcie. Podľa Grozeva ďalší dvaja príslušníci rovnakej jednotky, ktorí používali mená Kalinin a Kapinos, v čase nasadenia agentov v Česku prileteli do Budapešti priamou linkou z Moskvy. "Podľa našej teórie, ktorú stále overujeme, priviezli so sebou práve títo dvaja ľudia sofistikované výbušné zariadenie v kufríku na palube lietadla. Ako vieme, batožiny diplomatov nepodliehajú kontrolám. Celkovo sa teda do českej operácie zapojilo najmenej osem ľudí," povedal Grozev.

Nové odhalenie o akcii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bellingcat/Yordan Tsalov)

Jednotka 29155 mala podľa Grozeva okolo 30 ľudí. "Jednotka 29155 je podľa našich zistení zrejme rozpustená. GRU pravdepodobne teraz cvičí nových členov, ale každopádne tí existujúci už nie sú aktívni," povedal Grozev. Kroky niektorých bývalých členov komanda podľa neho viedli do vrcholných pozícií v ruskej exekutíve. Medzi agentmi GRU, ktorí sú z podielu na vrbětických explóziách podozriví, sú tiež Anatolij Čepiga s Alexandrom Miškinom, ktorých Británia podozrieva z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury v roku 2018.

Nové odhalenie o akcii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bellingcat)

Česko kvôli informáciám o zapojení GRU do vrbětických výbuchov vyhostilo 18 ľudí z ruskej ambasády v Prahe, Moskva vzápätí označila za nežiaduce osoby 20 pracovníkov českého veľvyslanectva. Neskôr české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode desiatok ďalších pracovníkov ruskej ambasády z Česka do konca mája. Rusko následne oznámilo, že chce dorovnať aj počet miestnych zamestnancov veľvyslanectva v Prahe a Moskve.

Viac o téme: VýbuchČeskoAgentiRuskoVrběticeBellingcat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu