Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vodiči, pozor! Na cestách treba rátať s poľadovicou: Výstrahy vydali aj meteorológovia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

​​​​​​​BRATISLAVA - Vietor či snehové jazyky môžu vodičom skomplikovať jazdu. Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách vytvára námraza až poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke zjazdnost.sk.

V lokalite Turčianske Teplice fúka nárazový vietor. "Na cestách I., II. a III. triedy v okrese Bardejov, na otvorených úsekoch ciest v okrese Prešov a na cestách III. triedy v lokalite Námestovo sa tvoria snehové jazyky," spresnila SSC.

Všetky diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem úsekov D1 Východná - Važec, kde sa miestami nachádza čerstvý sneh a úsekov R4 obchvat Svidníka, R3 Trstená - Tvrdošín a R3 Sedliacka Dubová - Široká, kde sa na vozovke nachádza kašovitý sneh.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného Slovenska je zväčša suchý až vlhký, v okolí Myjavy mokrý. "Na ostatnom území je povrch vozovky prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným, miestami zľadovateným snehom," dodala SSC. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý kašovitým alebo utlačeným snehom.

Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami i tvorbou snehových závejov

Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami, ktoré môžu miestami dosiahnuť -15 až -21 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa a 2. stupňa. Zároveň ústav varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Výstraha 2. stupňa platí pre okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Meteorológovia tu miestami očakávajú dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu až do -21 stupňov Celzia. Výstraha 1. stupňa pred mrazmi platí pre viaceré okresy v Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji. SHMÚ tu miestami očakáva v noci dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od -15 do -20 stupňov Celzia. SHMÚ upozorňuje, že silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Meteorológovia varujú pred nízkymi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia zároveň varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov v Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu 2. stupňa pred rizikom povodne v okrese Trebišov (rieka Bodrog) a pred rizikom povodne z topiaceho sa snehu a dažďa v okrese Michalovce (rieka Latorica). Vývoj hydrologickej situácie je priebežne aktualizovaný.

Viac o téme: PočasieCestyPoľadovicaMeteorológoviaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu