Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počasie nás potrápi aj dnes: Na cestách hrozí poľadovica, na horách silný vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na poľadovicu najmä na strednom a východnom Slovensku. Výstrahu prvého stupňa vydali na štvrtok ráno aj pred vetrom na horách, konkrétne v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na webe.

Výstraha prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí vo štvrtok do 10.00 h v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. V prípade Košického a Prešovského kraja je vydaná výstraha do 16.00 h. Predbežne sa v týchto štyroch krajoch môže ojedinele tvoriť poľadovica aj večer od 21.00 h.

Meteorologické výstrahy na štvrtok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor na horách môže vo štvrtok do 10.00 h dosahovať v troch dotknutých okresoch rýchlosť v nárazoch do 125 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňujú meteorológovia.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


V okresoch Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava platí podľa SHMÚ druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred výskytom povodne až do odvolania.

Na vlhkých a mokrých cestách sa vytvára námraza až poľadovica

Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách vytvára námraza až poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk. Informuje, že všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem úseku R4 Svidník, kde je na vozovke kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Cesty prvej, druhej a tretej triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je zväčša vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým, utlačeným a miestami zľadovateným snehom do troch, zriedkavo do štyroch centimetrov. "Poľadovica na cestách je v okresoch Považská Bystrica a Púchov," spresnili cestári.

Počasie nás potrápi aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Horské priechody na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do troch centimetrov. V prípade HP Herlianske Sedlo a Podspády do piatich centimetrov. Na HP Dobšiná, Vrchslatina a Chorepa je zľadovatený sneh do dvoch centimetrov. HP Biela Hora, Cukmantel, Havran, Homôlka, Javorník, Kremnické Bane, Látky-Prašivá, Pezinská Baba, Príslop, Skýcov, Soroška, Štós, Šturec, Šútovce, Veľké Pole, Vernár a Vyšehrad majú povrch vozovky vlhký až mokrý.

SSC upozorňuje, že pod vplyvom silného vetra sa miestami vyskytujú snehové jazyky na ceste I/78 v úseku Hruštín - Námestovo, tiež na cestách druhých a tretích tried v lokalite Trstená. Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu