Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podvodníci počas pandémie zašli ešte ďalej: Polícia priblížila ich nechutnú praktiku páchanú na senioroch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Covid-19 je pre seniorov nebezpečný aj z inej stránky. V súvise s pandémiou ich totiž zneužívajú podvodníci. Upozornila na to polícia, ktorá si všimla, že v bankách sa približne dva týždne deje niečo neobvyklé.

Podvodníci zneužívajú pandémiu na vylákanie peňazí od seniorov. Muži zákona pripomínajú, že v čase núdzového stavu ide o obzvlášť závažný zločin, za ktorý hrozí až 15-ročný trest odňatia slobody. „A to už v štádiu prípravy alebo pokusu, nemusí dôjsť ani k jeho dokonaniu. No ani to, zdá sa, podvodníkov neodradzuje od páchania trestnej činnosti,“ dodali.

Slovenka (26) naletela podvodníkovi: Istý David ju ošklbal o tisícky eur, polícia prehovorila o detailoch

Polícia si všimla, že seniori zhruba dva týždne vkladajú vyššie čiastky peňazí na cudzie účty. Preto začala konať. A ako sa ukázalo, šlo o podvody na senioroch. „V podstate ide o známy modus operandi, ktorý pracovne nazývame "Vnuk v núdzi". Podvodník osloví seniora, vyvolá v ňom pocit, že jeho blízky potrebuje pomoc, a tak od neho vyláka peniaze,“ priblížili ochrancovia zákona. Páchatelia sa podľa ich slov zvyčajne hrajú na rodinného príslušníka, prípadne blízkeho, ktorý potrebuje nevyhnutné ošetrenie v nemocnici, za ktoré je potrebné zaplatiť. Dôverčiví seniori v snahe pomôcť blízkemu ochotne ponúknu svoje financie. Tie však skončia vo vrecku podvodníka. „Naďalej to skúšajú aj s inými dôvodmi, ako je kúpa bytu, auta a podobne,“ doložili policajti.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podvodníci však počas pandémie zašli ešte ďalej. V čase, keď počúvame, ako na covid-19 denne zomierajú ľudia, zaútočili na city starších ľudí a túto situáciu využili vo svoj prospech. „Aby neboli odhalení, najskôr oslovia osobu zo sociálne slabších občanov, aby na podvod za úplatu poskytli svoj účet v banke. Za úplatu tak ochotne podvodníkom dajú svoje prístupové práva k internetbankingu, aj s platobnou kartou,“ upozornili zástupcovia zákona. Podvodníci si následne vytipujú svoju obeť a kontaktujú ju s desivou správou -  jej blízky skončil v nemocnici v kritickom stave s covidom-19 a súrne je potrebné zaplatiť za jeho záchranu. „Seniora inštruujú, koľko a na aký účet treba zaplatiť. Senior tak vkladá svoje úspory v tisícoch eur na cudzí účet. Ten však patrí osobe, ktorú na tento podvod páchatelia tiež zneužili. Vložené peniaze končia v zahraničí a v súčasnosti prevažne v Maďarsku sú okamžite vyberané,“ zdôraznili policajti, ktorí apelujú na ľudí, aby sa nedali oklamať a chránili si svoje peniaze.

Viac o téme: PolíciaPeniazeSenioriPodvodCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu