Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovákov stále okrádajú podvodníci, ktorí zneužívajú meno známej firmy: Polícia ukázala NAHRÁVKU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRNAVA – Polícia aj naďalej eviduje zvýšený nárast podvodných telefonátov adresovaných priamo na súkromné mobilné čísla Slovákov. Len v Trnave a okolí ich za posledné týždne pribudlo najmenej pätnásť. Muži zákona upozornili, že podvodníci sa obohatili o desaťtisíce eur!

Podvody v mene spoločnosti Microsoft neustále pokračujú. Trnavskí policajti prijali za posledné týždne viacero oznámení od ľudí, keď ich podvodníci obrali o desaťtisíce eur.

Podvodníci počas pandémie zašli ešte ďalej: Polícia priblížila ich nechutnú praktiku páchanú na senioroch

„Podvodníci používajú metódu, na základe ktorej sa príjemcovi hovoru zobrazuje prichádzajúce slovenské číslo, pravdepodobne sa však nachádzajú v zahraničí. V anglickom jazyku sa predstavujú ako pracovníci technickej podpory Microsoftu,“ varoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

Microsoft však podľa polície nikdy nekontaktuje svojich zákazníkov ako prvý. Prvotný kontakt môže nadviazať len užívateľ, nikdy nie spoločnosť.

Vypočujte si, ako prebieha podvod s anglickým hlasom z Microsoftu. Zúfalého podvodníka nahral muž zo Slovenska.

Ako podvodníci klamú a okrádajú ľudí?

Páchatelia spočiatku predstierajú pomoc pri technickej podpore softvéru. Od osoby na druhom konci linky postupne vylákajú vzdialený prístup do počítača, citlivé údaje k platobným kartám, t.j. číslo karty, PIN. Navyše požiadajú o zaslanie kópie občianskeho preukazu. „Podvodníci vďaka tomu prístup skutočne získajú aj takto na diaľku a obsah počítača zablokujú. Bez vedomia a súhlasu obete dochádza k prevodu peňazí,“ opísali ochrancovia zákona s tým, že podvody takéhoto rozsahu sa v mnohých prípadoch uskutočňujú zo zahraničia a vzdialenosť a legislatíva cudzích krajín značne limituje možnosti polície pomôcť svojim podvedeným občanom. Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna.

Polícia preto upozorňuje ľudí, aby s osobami, ktoré sa prestavia ako pracovníci Microsoftu, nekomunikovali. Aby neposkytovali informácie o sebe (čísla účtov, kariet, občiansky preukaz). Rovnako aby nepovolili osobám vzdialený prístup do svojho počítača či telefónu. A neposielali peniaze. „Aj počas pandemických opatrení si môžete ísť servisovať svoj počítač,“ pripomenuli policajti.

Viac o téme: MicrosoftPolíciaPodvodHovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu