Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak predávate cez inzertné portály, zbystrite: Podvodné praktiky pripravili Slovákov o nemalé peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRNAVA – Na Slovensku sa množia prípady podvodov cez bazár. Upozornili na to ochrancovia zákona s tým, že niektorí ľudia už o svoje peniaze prišli. Policajti súčasne opísali nekalú praktiku podvodníkov.

VIDEO Bratislavčan so zákazom šoférovania ohrozoval na štvorkolke viacero ľudí

Bratislavčan so zákazom šoférovania ohrozoval na štvorkolke viacero ľudí (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Trnavská polícia sa intenzívne zaoberá množiacimi sa prípadmi podvodov. Tentokrát sa týkajú predávajúcich. Podvodníci sa správajú v každom prípade veľmi podobne. Ich taktiku opísali muži zákona.

Čítajte aj: Podvodníci počas pandémie zašli ešte ďalej: Polícia priblížila ich nechutnú praktiku páchanú na senioroch

„Vytipujú si ponuku na predaj tovaru cez internetové bazáre. Skontaktujú sa s predávajúcim cez mobilné aplikácie, pričom kupujúci komunikuje zo zahraničného čísla. Podvodník tvrdí, že chce za tovar zaplatiť cez platobný portál, kde sú potrebné údaje o bankomatovej karte predávajúceho. Portál je však fiktívny a predávajúci tak poskytne údaje o karte samotnému podvodníkovi. Ten už následne, namiesto zaplatenia za tovar, bez problémov získa peniaze od oklamanej obete,“ priblížili praktiky podvodníkov policajti.

Slovákom ostali oči pre plač

Uvedeným spôsobom napríklad prišiel predávajúci použitého bicykla o takmer 2700 eur, a to hneď z dvoch kariet. Ďalšou oklamanou bola žena, ktorá predávala detské korčule. „Namiesto pár desiatok eur, ktoré mala získať ich predajom, prišla o viac ako 800 eur,“ upozornili zástupcovia zákona.

Páchateľ sa podľa ich slov v takýchto prípadoch dopustí trestného činu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty, za čo mu môže hroziť odňatie slobody až na 8 rokov.

Buďte opatrní

Polícia upozorňuje, aby ste nikdy nikomu na internete neposkytovali číslo bankomatovej karty, dátum exspirácie a bezpečnostné heslo karty. „Peniaze vám môžu poslať len na účet, nie na kartu. V prípade, ak ste údaje poskytli, okamžite kontaktujte svoju banku, aby kartu zablokovala. Pokiaľ ste už o svoje peniaze reálne prišli, bezodkladne to oznámte na políciu. Rovnako upozorňujeme kupujúcich, aby platby vykonávali len cez overené platobné portály,“ uzavreli policajti.

Viac o téme: PodvodInzerátPolícia Internet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu