Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanec sa vzoprel pravidlám: VIDEO Takto už nikdy nebude musieť prísť do parlamentu!

Rawiri Waititi, Zobraziť galériu (2)
Rawiri Waititi, (Zdroj: SITA/AP Photo/Nick Perry)

WELLINGTON - Novozélandský poslanec Rawiri Waititi, ktorý je príslušníkom maorskej menšiny, zvíťazil v spore o pravidlá odievania v parlamente. Nariadenie, ktoré vyžadovalo od mužov nosenie kravaty, predseda zákonodarného zboru zrušil. Waititi označoval viazanku za "koloniálnu slučku" a odmietal ju.

Minister priznal: Národný vakcinačný plán som zostavoval na základe filmového thrilleru!

Waititi v utorok prišiel do parlamentu v rozpore s pravidlami bez kravaty. Tvrdil, že nútiť zvoleného poslanca obliekať sa v západnom štýle je porušením jeho práv a snahou o potlačenie domorodej kultúry. Predseda zákonodarného zboru Trevor Mallard mu najprv zabránil hovoriť a následne ho zo zasadacej sály vykázal.

Štyridsaťročný Waititi, prvýkrát zvolený vlani v októbri, na sebe mal miesto kravaty maorský prívesok zo zeleného kameňa hei tiki. "S Maormi nie je v ich vlastnej krajine zaobchádzané ako s rovnými. (...) Postaviť sa proti podrobeniu, proti asimilácii, proti tým, ktorí chcú, aby sme vyzerali, cítili sa a mysleli rovnako ako oni... proti tomu všetkému som sa postavil," povedal v utorok Waititi agentúre Reuters.

Poslanec sa vzoprel pravidlám:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nick Perry)

Incident vyvolal na Novom Zélande diskusiu o koloniálnej minulosti a o vzťahu k Maorom, ktorí žili na súostroví pred britskou kolonizáciou. Po stretnutí s organizačným výborom predseda parlamentu Mallard v stredu večer uviedol, že nosenie kravaty bude v sneme nabudúce dobrovoľné.

"Ako predseda sa riadim diskusiou a rozhodnutím výboru, a preto nebudú už kravaty považované za súčasť náležitého pracovného odevu," uviedol. Mallard už skôr poznamenal, že osobne s povinnosťou nosiť kravatu nesúhlasí, musí ale dohliadať na dodržiavanie pravidiel.

Podľa novozélandských médií v stredu do parlamentu Waititi prišiel opäť bez kravaty a pridalo sa k nemu aj niekoľko ďalších poslancov.

Maori predstavujú približne 15 percent z piatich miliónov obyvateľov Nového Zélandu. Je medzi nimi nadpriemerná miera chudoby, nezamestnanosti aj trestov odňatia slobody. Maori svoje zlé postavenie často prisudzujú britskej kolonizácii Nového Zélandu. 

Viac o téme: KravataNový ZélandParlamentRawiri Waititi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu