Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká zmena v Británii: Poslanci schválili platenú materskú dovolenku pre ministerky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/House of Commons/PA via AP)

LONDÝN - Dolná snemovňa britského parlamentu schválila vo štvrtok večer legislatívny návrh, ktorý má umožniť členkám vládneho kabinetu a ďalším vysokopostaveným činiteľkám ísť na plnohodnotnú platenú materskú dovolenku. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že zákon musí ešte schváliť Snemovňa lordov.

Vypracovanie návrhu podnietil prípad generálnej prokurátorky Anglicka a Walesu Suelly Bravermanovej, ktorá čaká dieťa a tento týždeň nastúpila na materskú dovolenku. Ak by ju však chcela čerpať aj po pôrode, musela by podľa súčasných pravidiel zo svojho postu odstúpiť, informoval britský denník The Guardian. Zákon bol Dolnej snemovni prijatý v zrýchlenom konaní, v priebehu jedného dňa, aby mohla byť prokurátorka Bravermanová na "materskej" aj po pôrode.

V prípade, že nový zákon schvália aj členovia Snemovne lordov, umožní členkám kabinetu a ďalším ženám v popredných štátnych funkciách, ktoré čakajú dieťa, zobrať si šesť mesiacov platenej materskej dovolenky. Britský premiér Boris Johnson minulý týždeň uviedol, že súčasné pravidlá v tejto oblasti sú už "zastarané" a "v dnešnej dobe jednoduché neprijateľné".

Podľa členky tieňového kabinetu opozičnej Labouristickej strany Rachel Reevesovej je schválenie zákona "malým, avšak významným krokom" vpred v oblasti presadzovania ženských práv v štátnych orgánoch. Návrhu však zároveň vytkla, že neobsahuje ustanovenia o "materskej" dovolenke pre otcov, adoptívnych rodičov či oboch partnerov starajúcich sa o dieťa.

Zamestnankyne v Británii majú právo na 52 týždňov platenej materskej dovolenky, pričom muži môžu čerpať dva týždne plateného voľna alebo nastúpiť na rodičovskú dovolenku spoločne so svojimi partnerkami, pripomína DPA.

Viac o téme: Materská dovolenkaLondýnVeľká BritániaMinisterky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu