Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Martinský primár povedal všetko, čo potrebujete vedieť o očkovaní proti covidu

Lekár o očkovaní proti covidu-19 Zobraziť galériu (2)
Lekár o očkovaní proti covidu-19 (Zdroj: MZ SR)

BRATISLAVA – Len vďaka očkovaniu dokážeme vyhrať nad pandémiou ochorenia covid-19, ktorá Slovensko sužuje takmer rok. Primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie z Univerzitnej nemocnice v Martine Miloš Jeseňák vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita, kto sa má dať zaočkovať a či je očkovanie účinné aj proti mutáciam.

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

„Aby sme sa vedeli chrániť proti vírusu, potrebujeme protilátkovú odpoveď, a potrebujeme aj bunkovú odpoveď,“ povedal primár. Z jeho slov vyplýva, že mRNA vakcíny, ktorými sa očkuje na Slovensku, nám poskytujú účinnú ochranu pred covidom-19. „Ukazuje sa, že tieto vakcíny zároveň aj optimalizujú tú úvodnú imunitnú odpoveď vrodenej imunity,“ dodal.

VIDEO, z ktorého behá mráz po chrbte: Primárka galantskej nemocnice vidí covidových pacientov umierať!

Na otázku, kedy sa u zaočkovaného človeka vytvorí imunita proti koronavírusu, Jeseňák uviedol, že ide o desať až dvanásť dní po vpichu očkovacej látky. Plná imunitná ochrana však nastáva približne 7 až 14 dní po aplikovaní druhej dávky. „Predpokladáme, že za štyri týždne, poprípade päť týždňov od prvej dávky by mal byť človek naozaj dostatočne a efektívne chránený,“ skonštatoval lekár.

Jeseňák v tomto súvise pripomenul, že očkovania látka poskytuje dlhodobú ochranu pred vírusom, zatiaľ čo protilátky vytvorené po prekonaní covidu sú dočasné. „Pri dodržaní dvojdávkovej schémy týchto vakcín po štyroch až piatich mesiacoch naozaj zabezpečujú to, že tá ochrana je stále na rovnakej úrovni. Protilátky vytvorené po očkovaní majú stále zachovanú vysokú koncentráciu a vysokú schopnosť akoby eliminovať vírus, zatiaľ čo po prekonaní prirodzenej infekcie postupne tieto protilátky klesajú,“ vysvetlil.

Cieľom každého vírusu je podľa doktora mutovať a meniť svoje charakteristiky, aby sa rýchlejšie šíril. „Pozitívne je, že keď sa skúmali protilátky vytvorené po očkovaní, tak účinnosť a neutralizujúca schopnosť voči týmto novým vírusom s pozmenenou genetickou informáciou bola zachovaná,“ podotkol Jeseňák.

Viac o téme: SlovenskoOčkovanieCovid-19KoronavírusVakcíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu