Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku vyčíňa počasie: Meteorológovia upozorňujú na nízke teploty a silný vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj počas sobotného dňa treba očakávať mínusové teploty na väčšine územia krajiny. Teplota môže klesnúť až na mínus 19 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstrahy pred nízkymi teplotami platia pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj až do večera, miestami až do nedele rána. Pre celé územie SR s výnimkou západného a juhozápadného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Prvý stupeň výstrahy vydali meteorológovia aj pred silným vetrom na horách, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 135 kilometrov za hodinu. Upozornenie platí najmä pre okresy severného Slovenska.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Na Slovensku vyčíňa počasie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Upozorňuje na sneh, poľadovicu a cestárov

Jazdu na cestách komplikuje najmä sneh či práce cestárov. Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách vytvára námraza až poľadovica. Na stránke zjazdnost.sk na to upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC). Na úseku cesty medzi Drietomou a Chocholnou sa realizuje výrez vyvrátených stromov. "Premávka je riadená kyvadlovo, v prípade potreby na chvíľu zastavená," spresňuje SSC. Cesta medzi obcou Kašov a Cejkov je pre veľkú vrstvu snehu a popadané stromy uzavretá.

Silné sneženie s dohľadnosťou do sto metrov je v okolí Čadce. Všetky diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem úsekov D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité, v okolí Košíc, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Trstená - Tvrdošín, kde sa na vozovke nachádza kašovitý až utlačený sneh. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom.

Viac o téme: PočasieSilný vietorMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu