Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irán v tom má jasno: Ukončenie podpory USA pre saudskoarabskú ofenzívu nerieši vojnu v Jemene

Jemen už roky sužuje vojna
Jemen už roky sužuje vojna (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničia v sobotu uviedlo, že rozhodnutie Spojených štátov amerických ukončiť vojenskú podporu pre saudskoarabskú vojenskú koalíciu síce môže pomôcť napraviť chyby z minulosti, nerieši však šesťročnú vojnu v Jemene. Informovala o tom agentúra AFP.

Americký prezident Joe Biden avizoval vo štvrtok, že Washington ukončí podporu saudskoarabskej vojenskej ofenzívy v Jemene, vrátane predaja zbraní Rijádu, čo je krok v príkrom kontraste s líniou, ktorú zastával bývalý prezident Donald Trump. Regionálni rivali Saudská Arábia a Irán sú na opačných stranách jemenského konfliktu. Saudská Arábia podporuje medzinárodne uznávanú jemenskú vládu, pričom Irán je na strane húsíjských povstalcov. "V prípade, že ukončenie podpory a nepredávanie zbraní saudskoarabskej koalícii, nie je politický manéver, môže predstavovať krok k náprave chýb z minulosti," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskeho ministerstva zahraničia.

"Irán podporuje akékoľvek úsilie globálneho spoločenstva podporovať Jemen a ukončiť podporu agresora," uviedol hovorca s tým, že krok USA problém Jemenu sám osebe nevyrieši. V reakcii na Bidenov plán ukončiť podporu saudskoarabskej vojenskej ofenzívy, Saudská Arábia vyhlásila, že podporuje komplexné politické riešenie situácie v Jemene. "Kráľovstvo potvrdzuje svoj pevný postoj pri podpore komplexného politického riešenia krízy v Jemene a víta dôraz zo strany USA na dôležitosť podpory diplomatického úsilia s cieľom vyriešiť túto krízu," uviedla v noci na piatok saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Saudská Arábia bola opakovane terčom útokov rakiet alebo dronov zo strany húsíjských povstalcov v susednom Jemene, pripomína AFP. Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíjovia obsadili hlavné mesto Saná a väčšinu severných oblastí krajiny. Koalícia vedená Saudskou Arábiou v roku 2015 začala proti húsíjom ofenzívu.

Viac o téme: VojnaUSAIránJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu