Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán nesúhlasí s odsúdením svojho diplomata: Predvolal si belgického veľvyslanca

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Irán si v utorok predvolal belgického veľvyslanca v Teheráne, aby tak vyjadril nesúhlas s minulotýždňovým verdiktom súdu v Antverpách, ktorý poslal na 20 rokov do väzenia iránskeho diplomata Asadolláha Asadího. Diplomata usvedčili zo zosnovania zmareného bombového útoku na zhromaždenie iránskej exilovej komunity pri Paríži z júna 2018. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že si predvolalo belgického veľvyslanca v Teheráne "aby vyjadrilo dôrazný protest Iránskej islamskej republiky proti nezákonnému rozhodnutiu súdu v Antverpách týkajúceho sa diplomata Asadolláha Asadího". Belgická vláda bola Teheránom tiež vyzvaná, aby "prijala opatrenia na Asadího okamžité prepustenie a rešpektovala ľudské práva". Asadí (49), ktorý pôsobil na iránskom veľvyslanectve vo Viedni, odmietol počas procesu vypovedať, pričom sa odvolával na svoj diplomatický status. Na vynesení rozsudku sa nezúčastnil. Podľa svojho právneho zástupcu však všetky obvinenia popiera.

Diplomat bol obvinený z toho, že si v Belgicku najal dvojicu, ktorá mala 30. júna 2018 zaútočiť na výročné stretnutie iránskej exilovej opozičnej skupiny s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK) v meste Villepinte v departemente Seine-Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža. Na stretnutí sa podľa odhadov úradov zhromaždilo 25.000 ľudí, medzi nimi aj Rudy Giuliani, právnik amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Dvojicu si podľa prokuratúry Asádí najal roky pred plánovaným útokom, pričom mu mala získavať informácie o predstaviteľoch iránskej opozície žijúcej v exile. Následne mal tomuto páru dať zariadenie obsahujúce 550 gramov výbušnej látky.

Okrem Asádího odsúdili minulý štvrtok v Antverpách aj jeho troch spolupáchateľov. Zmienený pár odsúdili na 18 rokov a 15 rokov väzenia a odobrali mu tiež belgické občianstvo. Štvrtého obžalovaného, ktorým je Asadího príbuzný, odsúdili na 17 rokov vo väzení. V októbri 2018 Francúzsko obvinilo z tohto neúspešného útoku iránske ministerstvo pre bezpečnosť a tajné služby. Asádího za pracovníka tohto ministerstva označila aj belgická tajná služba. Teherán však akúkoľvek účasť na prípade poprel.

Viac o téme: DiplomatIránBelgickoAsadolláh Asadí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu