Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS V Bratislave sú až do utorka otvorené viaceré odberové miesta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – V Bratislave je aj po víkendovom skríningovom testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 otvorených v pondelok a utorok viacero odberových miest. Mnohé bratislavské mestské časti tu momentálne hlásia minimálne alebo žiadne čakacie doby.

V Ružinove budú do utorka ďalej testovať formou drive-through na bratislavskom letisku. "Dva tímy vám urobia test priamo z auta, a čakanie je aktuálne nulové. Od rána už otestovali viac ako sto ľudí a pozitivita je zatiaľ nula," skonštatoval na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren. V Novom Meste v týchto dňoch testujú s rezerváciou termínu v Stredisku kultúry Vajnorská, na Šancovej 110 či Limbovej 14 a bez rezervácie termínu na ministerstve obrany, Za kasárňou 3 či na zimnom štadióne. V Starom Meste bude verejnosti k dispozícii odberné miesto na Gaštanovej ulici.

V Karlovej Vsi sú pre ľudí tieto dni otvorené viaceré odberové miesta, napríklad na miestnom úrade či Karloveskom centre kultúry. Funguje aj testovanie formou drive-through na parkovisku pod Mostom Lafranconi či v Líščom údolí. "Ak by mal dnes ešte niekto záujem o testovanie, tak v Petržalke na Hrobákovej je otvorené nové mobilné odberové miesto mestskej časti," informoval na sociálnej sieti starosta Petržalky Ján Hrčka.

KORONAVÍRUS V Bratislave sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Vo Vajnoroch bude v pondelok a utorok zriadené jedno odberové miesto v Dome kultúry v Parku pod lipami 2. V Rači týchto dňoch otvorila mestská časť jedno odberové miesto pred Nemeckým kultúrnym domom. Viac informácií o testovaní i o tom, či je nutné sa naň registrovať, poskytujú na webových stránkach a sociálnych sieťach jednotlivé bratislavské mestské časti.

V Bratislave sa budú mať možnosť dať otestovať ľudia na COVID-19 aj po utorku. Hlavné mesto avizuje, že v najbližších dňoch by mali k už 19 existujúcim dlhodobým MOM pribudnúť zhruba 30 ďalších. Týždenná kapacita testovania v hlavnom meste sa tak zvýši na viac ako 100.000 testov. Tento počet by mal podľa magistrátu stačiť, aby sa pravidelne a pohodlne mohli testovať všetci, ktorí to potrebujú.

Od stredy bude potrebný certifikát o testovaní na COVID-19 s negatívnym výsledkom na cestu do práce, prírody, na čerpaciu stanicu, poštu, úrad, do autoservisu i na výdajné miesta e-shopov. Platia však aj viaceré výnimky.

Pribudnú aj ďalšie odberové miesta

V Bratislave by v najbližších dňoch mali k už 19 existujúcim dlhodobým mobilným odberovým miestam pribudnúť zhruba 30 ďalších. Týždenná kapacita testovania v hlavnom meste sa tak zvýši na viac ako 100.000 testov. Tento počet by mal podľa magistrátu stačiť, aby sa pravidelne a pohodlne mohli testovať všetci, ktorí to potrebujú. Mestskí bratislavskí poslanci na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní prostredníctvom videokonferencie schválili vypožičanie priestorov pre zriadenie nových MOM.

Poslanci odobrili výpožičku mestských priestorov pre zriadenie MOM v plavárni Pasienky, kúpalisku Delfín, v Centre voľného času na Gessayovej, v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava či v budove Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Hlavné mesto už minulý týždeň avizovalo, že sa chce sústrediť na zriaďovanie dlhodobých MOM. "Dostupné i komfortné testovanie a najmä vtedy, keď ho konkrétni obyvatelia budú potrebovať, je podľa nášho presvedčenia kľúčom k zvládnutiu pandémie," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava a jej mestské časti  deklarovali, že urobia všetko preto, aby každý, kto od  stredy (27. 1.) bude pre nové pravidlá vlády potrebovať certifikát o absolvovaní testovania na COVID-19 na cestu do práce či pobyt v prírode, ho mohol získať čo najjednoduchšie a najbezpečnejšie. Magistrát víta, že ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výzvu na zriadenie ďalších MOM s požiadavkami mesta a mestských častí. Bratislavské samosprávy zároveň vytypovali miesta, kde by takéto MOM mohli vzniknúť.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Hlavné mesto chce prispieť k tomu, aby chránilo zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce jeho obyvateľov a obyvateliek a napomohlo k zníženiu ochorenia COVID-19 na území Slovenska. Mesto Bratislava spolu s organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta disponuje a je pripravené poskytnúť nebytové priestory poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí spĺňajú zákonné podmienky na prevádzku MOM," deklaruje bratislavská samospráva.

Títo poskytovatelia musia podľa mesta vykonávať diagnostické vyšetrenia minimálne šesť dní v týždni, z toho minimálne jeden deň bude deň pracovného voľna či deň pracovného pokoja. Ich MOM musia byť otvorené aspoň osem hodín denne, najskôr od 8.00 h rannej. "Diagnostické vyšetrenia môžu byť vykonávané aj sedem dní v týždni a viac ako osem hodín denne, ak sa tak spoločensky uvedomelý a empatický poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vzhľadom na vývoj pandémie a záujem občanov o testovanie slobodne rozhodne," skonštatovalo mesto.

Viac o téme: TestovanieBratislavaKoronavírusMOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu