Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS V Púchove pokračuje testovanie štvrtým dňom: V Dolnom Kubíne prišlo cez 5-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

PÚCHOV - V Púchove pokračuje v utorok popoludní štvrtým dňom celoplošné testovanie antigénovými testami. Púchovčanom je k dispozícii šesť odberných miest. Informovala o tom Laura Krošláková z kancelárie primátorky mesta.

„Pre záujemcov budú k dispozícii opäť tri odberné miesta – dve v divadle a jedno vo volejbalovej športovej hale. Verejnosti sú k dispozícii od 15.00 do 20.00 h. Okrem toho fungujú v Púchove aj tri mobilné odberné miesta, ktoré testujú vo svojich pravidelných časoch v pracovné dni,“ doplnila Krošláková.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako dodala, v pondelok (25. 1.) sa za päť hodín prišlo otestovať 144 osôb, z ktorých nikto nemal pozitívny antigénový test. Celkovo sa tak od soboty (23. 1.) do pondelka otestovalo 6013 záujemcov, z ktorých pozitívne testovaných bolo 32 osôb. Miera pozitivity v meste Púchov predstavuje 0,53 percenta.

„Z výsledkov vyplýva, že v pondelok sa síce neprišiel otestovať dramaticky veľký počet obyvateľov, čo je však dôkazom toho, že sme správne zvolili spôsob testovania, keď sme ho rozložili na niekoľko dní, čo občania aj využili. Podľa neoficiálnych informácií sa na troch stálych mobilných odberových miestach, ktoré sú už od jesene minulého roka zriadené v našom meste, otestovalo počas posledných šiestich pracovných dní takmer 4000 občanov,“ informovala primátorka Púchova Katarína Heneková s tým, že presné výsledky testovania budú dostupné v stredu (27. 1.).

KORONAVÍRUS V Púchove pokračuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

V Dolnom Kubíne sa prišlo otestovať viac ako 5000 ľudí

Na skríningovom testovaní na ochorenie COVID-19 sa cez víkend (23. až 24. januára) v Dolnom Kubíne zúčastnilo 5323 ľudí. Pozitívny test malo 30 z nich, čo predstavuje 0,56 percenta. Primátor mesta Ján Prílepok zhodnotil, že prišlo výrazne menej ľudí ako na predchádzajúce testovania.

"Na úplné čísla za celé mesto si budeme musieť ešte počkať, pretože testovanie prebiehalo nielen počas celého minulého týždňa, ale pokračuje až do utorka. Presné výsledky budeme mať hneď ako zapracujeme aj tieto dáta," povedal primátor.

Situácia na testovaní v Dolnom Kubíne bola počas víkendu pokojná s minimálnymi čakacími lehotami na otestovanie. Ľudia do odberných miestností prichádzali priebežne počas celého dňa. "Za sobotu sme celkovo otestovali 3666 ľudí, z ktorých bolo 17 pozitívnych. V nedeľu sa testovania zúčastnilo už len 1657 ľudí a pozitívnych bolo 13. Najviac ľudí prišlo na testovanie v sobotu popoludní, kedy do odberných miestností zamierilo 1949 ľudí," konkretizoval primátor.

KORONAVÍRUS V Púchove pokračuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Na víkendovom testovaní sa podieľalo dokopy 80 zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Samospráva rozdelila obyvateľov do 15 odberných miest podľa ulíc, kde bývajú. Odberné miesta zriadili napríklad v školách, mestskom kultúrnom stredisku, hasičskej zbrojnici alebo v nemocnici.

Pozitivita testov v Jelšave počas štvrtého dňa klesla

Pokles podielu pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 zaznamenala počas štvrtého testovacieho dňa v meste samospráva Jelšavy v Revúckom okrese. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár.

„V pondelok (25. 1.) bol pozitívnejší výsledok, zo 197 testovaných bol pozitívny iba jeden. Testovanie pokračuje aj v utorok, opäť otvoríme o 13.00 h, odberový tím bude pracovať až do 18.00 h,“ uviedol primátor. V Jelšave sa koná skríningové testovanie od 22. januára a za štyri dni tam podľa údajov samosprávy otestovali 1214 občanov. Pozitívnych bolo 37, čo znamená pozitivitu 3,05 percenta.

KORONAVÍRUS V Púchove pokračuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

V Holíči otestovali 4273 ľudí

V meste Holíč v okrese Skalica bolo zriadených šesť odberných pracovísk, ktoré sa nachádzali v areáli Klubu dôchodcov, Základnej školy (ZŠ) na Školskej ulici, firme Eissman a ZŠ na Kollárovej ulici. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.

Testovanie sa uskutočnilo od piatka do nedele (22. až 24. 1.), zúčastnilo sa na ňom 4273 ľudí, z toho pozitívne identifikovaných bolo 26, čo predstavuje 0,60 percenta. "V sobotu sa na testovaní zúčastnilo 2529 ľudí, v nedeľu to bolo 1222 ľudí. Ostatných 522 ľudí, bolo otestovaných v piatok vo firme Eissman," uviedol Čársky.

Personál do odberných pracovísk zabezpečilo mesto. "Spolu 30 ľudí, z toho dvaja zamestnanci mestského úradu. Bolo zabezpečených 12 administratívnych pracovníkov a šesť dobrovoľných hasičov, ktorí sa starali o dezinfekciu priestorov. Mesto taktiež zabezpečilo 12 zdravotníkov. Ministerstvo vnútra zabezpečilo policajné zložky a ministerstvo obrany zástupcov ozbrojených síl," doplnil hovorca mesta.

Odberové miesto v Základnej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Mesto zabezpečilo aj čistiace prostriedky, hygienické potreby, dezinfekciu na ruky, dezinfekciu odberných pracovísk, ochranné rúška, respirátory, jednorazové overaly, vrecia, rukavice a utierky. "Okrem toho malo mesto na starosti zabezpečenie odvozu biologického materiálu externou firmou. Pre kompletný personál mesto zabezpečilo obed, večeru, ako i teplé nápoje," doplnil Čársky.

Hlohovec má mieru pozitivity nad 2 percentá

Do 20. hodiny je aj v utorok otvorených v Hlohovci niekoľko odberových miest na testovanie ochorenia COVID-19. Verejnosť má možnosť získať potvrdenie o vykonaní testu na štyroch lokalitách s rezerváciou a na jednom mieste bez rezervácie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Odberové miesta s rezerváciou sú v kine Úsmev, na základných školách na Koperníkovej, Podzámskej a Ulici A. Felcána, bez rezervácie možno ísť na test do miestnej časti Šulekovo do starej školy. "Využiť možnosť rezervácie presného termínu odberu možno aj bez prístupu k internetu, na infolinkách 033 73 68 204, 033 38 13 385 operátorky záujemcu zaregistrujú," dodala hovorkyňa. Na území mesta sú v pracovných dňoch otvorené aj ďalšie mobilné odberové miesta.

Testovanie v Žiline
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ŽSK)

Primátor Miroslav Kollár označil epidemiologickú situáciu v meste za vážnu. V pondelok (25. 1.) sa prišlo otestovať 1156 ľudí, z ktorých bolo 27 pozitívnych, čo je 2,33 percenta. Od soboty (23. 1.) to je spolu na odberových miestach zriadených mestom 6035 ľudí, z nich 123 pozitívnych, čo je 2,04 percenta.

Na sociálnej sieti vyzval primátor Hlohovčanov, aby prišli na testy. "Kto má v blízkom okolí pozitívneho človeka a nebol sa ešte otestovať - príďte, prosím. Máme otvorené a kapacitu na viac ako 2000 ľudí. A aj tí, čo majú čerstvo pozitívneho v okolí a boli negatívni, pokojne sa príďte otestovať ešte raz," uviedol.

Trnava pokračuje aj v utorok, pridala tri odberové miesta

Ďalšie tri odberové miesta (OM) otvorilo mesto Trnava po víkende na posledné dva dni testovania na ochorenie COVID-19 v rámci celoslovenského skríningu. Namiesto desiatich je k dispozícii 13 OM, všetky sú aj v utorok otvorené od 16.00 do 20.00 h. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.

V Trnave nebol spustený rezervačný systém, záujemcovia o testovanie však môžu pomôcť krátiť čas čakania zaregistrovaním sa vopred cez mobilnú aplikáciu TrustOne. "Priamo pred odberom sa stačí preukázať QR kódom v smartfóne, vďaka čomu ich nebudú musieť administrátori prepisovať z občianskeho preukazu ručne a doba čakania sa tým skráti. Aplikácia vie okrem toho zobraziť výsledok testu," uviedla Majtánová.

KORONAVÍRUS V Púchove pokračuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

OM sú v utorok otvorené na mestskom úrade na Trhovej ulici, v kine Hviezda, po dve OM sú na základných školách (ZŠ) na Mozartovej ulici, Andreja Kubinu, Spartakovskej ulici a v súkromnej ZŠ na Limbovej a tri na ZŠ na Námestí Slovenského učeného tovarištva. Počas víkendu (23. - 24. 1.) bolo na OM zriadených mestom testovaných spolu 17.380 ľudí a miera pozitivity bola 1,15 percenta pri 200 pozitívne testovaných. V pondelok (25. 1.) prišlo na OM ďalších spolu 3234 ľudí, z nich 44 malo pozitívny výsledok, čo je 1,36 percenta.

Viac o téme: TestovaniePandémiaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu