Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poliaci v Tatrách varujú: VIDEO Bojkot opatrení! Budúci týždeň chcú otvoriť reštaurácie aj vleky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images / Google streetview)

KRAKOV - Niektorí podnikatelia z poľskej strany Tatier, ktorí sú naštvaní kvôli reštrikciám súvisiacim s koronavírusom, varujú, že od budúceho pondelka svoje reštaurácie, penzióny alebo vleky otvoria. Vláda pritom v pondelok až do konca mesiaca predĺžila platnosť nariadenia, podľa ktorého majú byť takéto prevádzky uzavreté.

KORONAVÍRUS Analytik: Tlak na nemocnice by sa znížil, keby sa rýchlo zaočkovali 80-roční

Na znamenie protestu proti reštrikciám sa aktivisti oblečení v tradičných krojoch a s fakľami v rukách v pondelok večer zišli v Zakopanom. "Ukončíme toto šialenstvo. Jeho cieľom je zničiť Poľsko, zničiť strednú triedu a malé a stredné podniky a zabiť niekoľko stoviek ľudí denne," povedal podľa agentúry Reuters Sebastian Piton, šéf iniciatívy nazvanej Horalské veto.

Poľské médiá uvádzajú, že tento muž o koronavirovvej infekcii hovorí ako o "ľahkej, príjemnej chorobe" a tvrdí, že ľudia umierajú kvôli reštrikciám prijatým v snahe zastaviť šírenie nákazy. Piton na štvrtok plánuje zvolať tlačovú konferenciu, na ktorej oznámi otvorenie podnikov v horských turistických oblastiach.

"My tiež čakáme na otvorenie tejto brandže, ale jedna vec musí byť jasná: nikto nepredlžuje reštrikcie, pretože sa mu práve chce," povedal v utorok Jaroslaw Fogiel z vládnucej strany Právo a spravodlivosť. Vicepremiér Jaroslaw Gowin v pondelok oznámil, že do horských obcí vláda pošle pomoc vo výške miliardy zlotých (cca 221 miliónov eur).

Reuters pripomína, že časti poľských podnikateľov dochádza trpezlivosť s protikoronavírusovými opatreniami. Zväz poľských zamestnávateľov v obchode a službách uvažuje o tom, že kvôli reštrikciám podá na vládu žalobu. Otvorené môžu mať len obchody ponúkajúce veci dôležité pre každodenný život. V Poľsku môžu fungovať niektoré služby, ako sú napríklad kaderníctvo alebo kozmetické salóny.

Viac o téme: PoľskoVysoké TatryKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu