Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Variant koronavírusu objavený v Británii sa rozšíril do 50 krajín a území, informoval WHO

Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii
Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

ŽENEVA - Variant koronavírusu SARS-CoV-2, na ktorý ako prvá v decembri upozornila Británia, sa rozšíril už do 50 krajín a teritórií, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podobný variant z Juhoafrickej republiky (JAR) zaznamenali zatiaľ v 20 krajinách. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Britský variant vírusu prvýkrát hlásili v Spojenom kráľovstve vlani 14. decembra. Šírenie je v súvislosti s vekom osôb a pohlavím podobné ako u iných variantov. Tento variant je však nákazlivejší a rýchlejšie sa šíri. WHO takisto uviedla, že tretí variant koronavírusu, objavený v Japonsku, môže ovplyvniť odozvu imunitného systému a vyžaduje si ďalšie preskúmanie.

Japonsko o tomto variante informovalo 9. januára po tom, ako ho potvrdili u štyroch osôb, ktoré prišli do krajiny z Brazílie. Výskumníci v Brazília podľa WHO hlásili ďalší podobný variant, ktorý sa pravdepodobne vytvoril nezávisle od variantu objaveného v Japonsku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Čím viac sa koronavírus SARS-CoV-2 šíri, tým má viac príležitostí na zmeny. Vysoká miera šírenia znamená, že môžeme očakávať výskyt ďalších variantov," uviedla WHO. Svetová zdravotnícka organizácia v utorok zorganizovala prostredníctvom videokonferencie stretnutie, na ktorom sa zúčastnilo 1750 vedcov zo 124 krajín. Mali za úlohu diskutovať o medzerách v oblasti vedomostí a o prioritách v oblasti výskumu v súvislosti s novými variantmi.

Viac o téme: PandémiaKrajinyWHOVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu