Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

FOTO Drzé správanie sa turistov v Česku: Z jazera si urobili klzisko, nadávky strážcovi parku

Bezpečnosť ľuďom veľa nehovorila. Zobraziť galériu (2)
Bezpečnosť ľuďom veľa nehovorila. (Zdroj: FB/NP Šumava)

ŠUMAVA - Po sviatkoch oddychu a dobrého jedla sa ľuďom žiada vstať z gauča, rozhýbať kosti a spáliť nejaké tie kalórie. Mnohí boli zvyknutí zájsť si do fitness centra či pomotať sa po obchodoch, no v čase koronakrízy sú tieto možnosti značne obmedzené. Najlepšie je teraz jednoducho ísť kamsi do prírody, no viacerí návštevníci sa v nej zjavne stále nevedia správať. Príkladom toho je zážitok strážcu Národného parku Šumava, ktorý turistov upozorňoval, že Čertovo jazero nie je verejné klzisko a pre vlastnú bezpečnosť ho majú opustiť. Namiesto vstúpenia si do svedomia sa mu od ľudí dostalo nadávok.

KORONAVÍRUS akoby ani nebol: Autá upchali cestu na Skalku tak, že ju polícia musela uzavrieť

Ani zákaz vstupu niektorým nič nehovorí a stále majú pocit, že ich nemôže nikto a nič obmedzovať. "De*ilní ochranári, celé ste to tu zničili," to bola jedna z tých slušnejších nadávok, ktoré si vypočul strážca v sobotu 2. januára na Čertovom jazere od ľudí, ktorí si zo zamrznutej hladiny urobili klzisko. "Lenže, zamrznutá hladina akéhokoľvek ľadovcového jazera na území NP a CHKO Šumava nie je verejným klziskom, kam sa môže vstupovať," upozornili zamestnanci NP Šumava na svojej facebookovej stránke a vysvetlili, že plochy všetkých ľadovcových jazier sú súčasťou buď tzv. kľudových oblastí alebo súčasťou Národnej prírodnej rezervácie, do ktorých je vstup mimo značenej trasy zakázaný.

FOTO Drzé správanie sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/NP Šumava)

Zákazy si však niektorí jedinci stále vysvetľujú asi tak, že sú tu na to, aby sa porušovali a keď sa tvrdohlavcom snažil strážca vysvetliť, že nejde iba o porušenie zákona, ale že to môže mať aj dopad na unikátnu prírodu ľadovcových jazier, dostalo sa mu invektív. "Veď sa len skĺznem, čo tu s tým asi spravím - vy zas*aní ochranári, už neviete, ako ľudí viac buzerovať," znela odpoveď jedného z tých, ktorý mal asi pocit, že ešte jemu je ubližované. Ak to urobí jeden človek, tak sa nestane nič, ale ak sa budú takto správať desiatky či stovky ďalších, tak to už následky mať bude. Nehovoriac o bezpečnosti samotného návštevníka, ktorý sa tak akurát postará o prácu záchranárom, ak sa ľad pod ním preborí a začne sa topiť. Prírodu treba nielen obdivovať, tráviť v nej čas, ale ju aj rešpektovať a chrániť.

"Debilní ochranáři, celý jste to tady zničili," to byla jedna z těch slušnějších nadávek, které se snesly na hlavu...

Uverejnil používateľ NP Šumava Nedeľa 3. januára 2021

Pod príspevkom Národného parku Šumava sa na Facebooku objavilo množstvo kritických komentárov, v ktorých užívatelia odsúdili správanie sa návštevníkov. "Toto nie sú milovníci prírody, to sú konzumenti, ktorí pojali demokraciu a slobodu slova tak, že si môžu brať a hovoriť všetko! To, že žijú v spoločnosti, ktorá má nastavené pravidlá, ignorujú...," napísala Kateřina. "Boli sme včera svedkom. Idio*ov na ľade bolo viac než na brehu a keď pán ochranár ich začal vyháňať, boli drzí a vulgárni, obzvlášť jeden de*il," uviedla Petra. "Ľudia sú blbí. Keby sa potom niečo stalo, čudovali by sa. To by potom bola žaloba, že to nie je zabezpečené, aby tam nikto nemohol vstúpiť," myslí si Hanka. V komentároch sa ozývalo aj volanie po tom, aby takíto ignoranti dostali najvyššiu možnú pokutu.

Viac o téme: Národný park Šumava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu