Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko čaká najteplejší deň v roku: Večer nastane zlom, veľké varovanie meteorológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – Horúčavy vystriedajú búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň výstrahy pred vysokými teplotami, tiež pred búrkami. Najhorúcejšie bude na západnom Slovensku, teploty by tu mali vystúpiť až na 36 stupňov Celzia.

Dnes nás čaká horúci deň: Vysoké teploty sú pre organizmus záťažou, piť treba priebežne

Od juhu zasahuje do našej oblasti nevýrazná tlaková výš. Súčasne postupuje v brázde nízkeho tlaku vzduchu cez strednú Európu ďalej na východ studený front, pred ktorým k nám od juhozápadu vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu.

Utorok bude slnečný a veľmi teplý. SHMÚ vydal aj výstrahu prvého i druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Druhý výstražný stupeň sa od 13. do 18. hodiny vzťahuje na celý Bratislavský kraj, tiež regióny Komárno, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica a Trnava. V daných lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 až 36 stupňov.

Slovensko čaká najteplejší deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varuje hydrometeorologický ústav.

Prvý výstražný stupeň platí v okresoch Krupina, Veľký Krtíš, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec a Piešťany. Varovanie pred teplotami do 34 stupňov trvá od 13. do 18. hodiny.  

Meteorológovia spočiatku vydali prvostupňovú výstrahu pred búrkami, ktorá vo vyznačených regiónoch na mape vstupuje do platnosti od cca 20. hodiny. V poobedňajších hodinách vydali aj druhý výstražný stupeň. Od asi 20. hodiny do treťej rána sa týka celého Trenčianskeho kraja, ďalej okresov Malacky, Pezinok, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Martin, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina.

Slovensko čaká najteplejší deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 30 m/s (70 - 110 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ pripomenul SHMÚ.

V stredu hrozia búrky na celom území Slovenska.

Slovensko čaká najteplejší deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ nameral najvyššiu teplotu v tomto roku

Slovenský hydrometeorologický ústav nameral v utorok najvyššiu teplotu v tomto roku. Informuje o tom na sociálnej sieti. Teploty podľa meteorológov najviac vystúpili na západnom Slovensku, pričom sa pohybovali v rozmedzí 32 až 35 stupňov Celzia. "Podľa operatívnych dát bolo najteplejšie v Senici, a to rovných 36 stupňov Celzia. Táto hodnota je najvyššia v tomto roku," komentoval SHMÚ, pričom doplnil, že doposiaľ najvyššiu teplotu namerali 10. júla rovnako v Senici, kde bolo 35,3 stupňa Celzia.

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahyVysoké teplotyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu