Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Čína sa tešila predčasne, hrozí druhá vlna epidémie! Títo ľudia sú časovaná bomba

Čína už druhý deň po sebe nehlási žiadne nové domáce prípady nákazy Zobraziť galériu (3)
Čína už druhý deň po sebe nehlási žiadne nové domáce prípady nákazy (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

PEKING - Čínske úrady varujú, že v krajine hrozí prepuknutie druhej vlny nákazy koronavírusom. Po krátkom období, kedy neboli v niektorých oblastiach zaznamenané žiadne nové prípady, totiž opäť začali pribúdať, najmä v dôsledku návratu ľudí zo zahraničia. Veľké riziko okrem toho predstavujú aj nosiči vírusu bez príznakov.

Čína môže očakávať druhú vlnu pandémie koronavírusu. Informoval o tom celoštátny denník Global Times, podľa ktorého "je to veľmi pravdepodobné, priam až jednoznačné". Za hlavné faktory v tejto súvislosti sú považované medzery v tamojšom skríningovom programe a nedostatočné karanténne opatrenia v prípade ľudí, ktorí do krajiny prichádzajú z cudziny. 

KORONAVÍRUS Čína sa tešila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Vincent Yu)

Toto varovanie prichádza po tom, ako sa bývalé epicentrum nákazy, provincia Chu-pej, v týchto dňoch chystá po dvoch mesiacoch čiastočne zmierniť reštrikčné opatrenia. Mesto Wu-chan ale práve dnes zaznamenalo po piatich dňoch prvý prípad natívnej nákazy. Ďalším spúšťačom novej vlny je veľký počet asymptomatických prípadoch, čiže ľudí, ktorí v sebe nosia vírus, ale nemajú žiadne príznaky. Podľa štastistík ide až o jednu z troch osôb, ktoré mali pozitívny test na vírus SARS-CoV-2. Hoci sa vo Wu-chane nevyskytol päť dní po sebe žiadny nakazený, miestne úrady nezapočítavajú do štatistík asymptomatické prípady, čo u verejnosti vyvoláva odôvodnené obavy, že ide o časovanú bombu. Po verejnom tlaku preto čínska Národná zdravotná komisia informovala o tom, že všetky osoby, ktoré sú "tichými nosičmi" nákazy, budú musieť byť po dobu štrnástich dní izolované v karanténnych táboroch. Stane sa tak po tom, ako budú identifikované na základe skríningu blízkych kontaktov potvrdených pacientov. 

KORONAVÍRUS Čína sa tešila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Massimo Paolone/LaPresse)

Epidemiologička a expertka na koronavírus Li Laniuanová (73), povedala, že je veľmi znepokojená súčasnou situáciou. "Misia vo Wu-chane nebola dokončená, je tam ešte stále veľa pacientov v kritickom stave. Okrem toho je tu veľká pravdepodobnosť, že sa staneme svedkami druhej vlny, a to v dôsledku importovaných prípadov," vyhlásila. 

KORONAVÍRUS Presúva sa ohnisko pandémie? Nakazených v USA pribúda: Amerika je na zlej ceste

Čínske úrady dnes zaznamenali 78 nových prípadov nakazených, z toho 74 importovaných, a sedem úmrtí na nový typ koronavírusu. Celosvetovo stúpol počet nakazených dovedna na viac ako 400 000, z toho vyše 18 000 ľudí nákaze podľahlo. 

Viac o téme: ČínaPandémiaNákazaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu