Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rádioaktivita z potopeného vraku ruskej ponorky Komsomolec nepredstavuje riziko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

OSLO - Z vraku ruskej jadrovej ponorky Komsomolec, ktorá sa potopila pred 30. rokmi v Nórskom mori, stále uniká rádioaktivita, ktorá však nepredstavuje nijaké riziko. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Zistenia vyplývajú zo vzoriek získaných nórskymi a ruskými odborníkmi, ktorý vrak ponorky skúmali v júli 2019. Vrak leží v hĺbke takmer 1700 metrov pod hladinou Nórskeho mora juhozápadne od Medvedieho ostrova.

Úniky cézia zistené v okolí vraku sa dávajú do súvislosti s jadrovým reaktorom ponorky. Stopy izotopu cézia-137 boli nájdené v usadeninách blízko vraku ponorky a vo vode v jej okolí. Toto znečistenie však podľa vedcov nepredstavuje žiadne riziko pre ryby a v okolí vraku sa okrem toho neuskutočňuje žiaden rybolov.

V správe výskumníkov sa uvádza, že súčasné zistenia zodpovedajú výsledkom predchádzajúcich ruských expedícií. Vedci pokračujú v analýze, ktorá by mala byť ukončená na budúci rok. Odborníci sa snažia zistiť aj to, či do mora neuniklo plutónium z dvoch jadrových hlavíc umiestnených na palube ponorky. Pri požiari a následnom potopení ponorky K-278 Komsomolec zo 7. apríla 1989 zahynulo 42 zo 69 námorníkov na palube. Vo vraku plavidla sa stále nachádza jadrový reaktor a dve nukleárne hlavice.

Viac o téme: PonorkaRádioaktivitaNórske moreKomsomolec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu