Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chystáte sa do Amsterdamu na dovolenku? Pozor, TOTO tam nikdy nekupujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

AMSTERDAM - Turisti, ktorí si na slávnom kvetinovom trhu v Amsterdame kúpia cibulky tulipánov, sa často kvetov nedočkajú. Vyrastie totiž len jedno percento z nich, zistili vyšetrovatelia z amsterdamskej radnice a Kráľovskej všeobecnej asociácie pre kultúru kvetinových cibuliek (KAVB), ktorá združuje holandských pestovateľov. Prišli tiež na to, že vykvitnuté kvety sa nepodobajú obrázkom na obale a v balení je menej cibuliek, než je na obale napísané.

"Milióny turistov a návštevníkov sú terčom podvodu," Povedal zástupca KAVB René le Clercq. Nákup cibuliek sa tak podľa neho mnohokrát končí sklamaním. Kvetinový trh (Bloemenmarkt) v Amsterdame, ktorý funguje už od roku 1862, je jedným z najväčších turistických lákadiel mesta. Okrem tulipánov predavači ponúkajú narcisy, snežienky, fialky, orchidey a pivonky. 

Chystáte sa do Amsterdamu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z 1363 kúpených cibulí, ktoré Členovia KAVB v rámci prieskumu zasadili, ich neskôr vykvitlo len štrnásť. Podobne zle na tom boli aj cibule zakúpené V meste Lisse, kde leží Najväčší kvetinový park v Holandsku - Keukenhof. Z nich vykvitli  len dve percentá tulipánov. 

Chystáte sa do Amsterdamu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tulipány predstavujú holandský národný symbol a trh s cibuľkou je dôležitou súčasťou miestnej ekonomiky, pripomenul René le Clercq. Problém s cibuľkou ale podľa neho pretrváva už 20 rokov. Obeťou sú podľa neho predovšetkým turisti, u ktorých sa nepredpokladá, že by sa do Holandska vrátili a nákup reklamovali.

Viac o téme: PodvodTulipányCibuleAmsterdam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu