Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohromujúci objav v kalifornskom jazere: Žiadne ryby, ale poriadne divný...

Jazero Mono Lake Zobraziť galériu (2)
Jazero Mono Lake (Zdroj: Getty Images)

MONO COUNTY - Časopis Current Biology zverejnil výsledky práce izraelských prírodovedcov, ktorí skúmali sediment zo slaného jazera Mono Lake v Kalifornii. Počas dvojročného zhromažďovania dát a údajov zistili, že táto vodná plocha ukrýva až osem nových živočíšnych druhov. Patrí tak k biologicky najaktívnejším lokalitám, hoci pod jeho hladinou nežijú žiadne ryby.

Výsledky svojej práce zhrnuli vedci z izraelskej Hajfskej univerzity v článku zverejnenom v časopise Current Biology. Cieľom ich pozorovania sa stalo slané jazero Mono Lake ohraničené vyprahnutou Veľkou panvou a kalifornským pohorím Sierra Nevada. Jedinečnosť tomuto miestu dodávajú aj vápencové veže, tzv. tufy, vytŕčajúce z vodnej hladiny, pod ktorou by ste márne hľadali ryby.  Namiesto nich tu žijú krevety a nad vodnou hladinou poletuje množstvo múch.

Ohromujúci objav v kalifornskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ben Margot)

Analýza sedimentu však ukázala, že ide o biologicky činnú oblasť s novými druhmi hlístovcov. Do najnovšej encyklopédie života na Zemi tak napríklad pribudne červ auanema. Ten dokáže prežiť 500-násobne vyššiu dávku arzénu ako človek, prepravuje svoje mláďatá ako kengura, má až tri pohlavia a funguje ako hermafrodit, čiže je samcom aj samičkou zároveň. Okrem auanemy bolo objavených ďalších sedem druhov hlístovcov. 

VIDEO Lovec stratených pokladov sa potápal v jazere: O tom, čo vylovil, sníval 13 rokov

"K jazeru sme sa nemohli kvôli hlbokému piesku dopraviť autom. Všetko sme niesli v rukách viac ako tri kilometre a vzorky sme odoberali do vreciek z troch rôznych miest počas dvoch rokov," opísal priebeh výskumu člen tímu Amir Sapir. Výsledky analýzy potvrdili viaceré kolonizačné udalosti v Mono Lake. Svedčí o tom bohatý nález mikróbov a parazitov, ktorých populácia tam má najväčšie zastúpenie. "Hlístovce sú synonymom odolnosti, pretože sa im darí aj v nepriaznivých podmienkach. Nie vždy prospievajú nášmu zdraviu, ale sú schopné prežiť v zložitých podmienkach. Mohli by byť prvým živočíšnym druhom, ktorý pošleme na Mars," doplnil ďalší výskumník, profesor biológie na Kalifornskej univerzite Paul Sternberg.

Viac o téme: JazeroKaliforniaObjavČervMono lake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu