Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Búrky sa nám nevyhnú ani ďalšie dni: SHMÚ vydal ďalšie výstrahy, dávajte si pozor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA - V stredu i vo štvrtok (1. 8.) popoludní hrozia na Slovensku búrky. Vo forme vydanej výstrahy 1. stupňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 Stredajšia i štvrtková výstraha platí od 12.00 do 22.00 h, v stredu sa riziko búrok týka celého územia SR, v prvý augustový deň sa podľa meteorológov môžu vyskytnúť na strednom a východnom Slovensku. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Miestami môže napadnúť 20 až 40 mm zrážok, vietor môže dosiahnuť v nárazoch 65 až 85 km/h," uvádza SHMÚ na svojom webe.

Výstrahy pred búrkami platia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy pred búrkami platia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia ďalej upozorňujú, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

2. stupeň pre Rimavskú Sobotu

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil hydrologickú výstrahu pred prívalovými dažďami, ktoré môžu priniesť výdatné zrážky z búrok, na druhý stupeň, a to pre okres Rimavská Sobota. Informuje o tom na svojej webovej stránke. "Výstraha druhého stupňa upozorňuje na jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo," informujú meteorológovia. Platí do 18.00 h.

Viac o téme: BúrkyShmúVýstrahySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu