Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko zasiahli silné búrky! VIDEO Rozsiahle škody spôsobil nebezpečný jav bow echo

Popadané stromy museli riešiť hasiči už od včera Zobraziť galériu (22)
Popadané stromy museli riešiť hasiči už od včera (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru, D.F.)

BRATISLAVA - Našou krajinou sa včera prehnal mohutný prírodný živel v podobe silnej búrky, ktorej priebeh sa nezaobišiel bez škôd. Ochromené zostali viaceré obce a mestá na Slovensku. Hasičské zbory hlásia viaceré nočné výjazdy na konkrétne miesta. Podľa viacerých vyhlásení si museli poradiť hlavne s popadanými stromami. Podľa meteorológov sme však boli svedkami javu, ktorý je zvaný bow echo.

Vaše tipy

V súvislosti s búrkami zasahovalo na Slovensku za uplynulých 24 hodín viac ako 350 profesionálnych a dobrovoľných hasičov pri 196 výjazdoch. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. 

"Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji. Tam bola pomoc hasičov potrebná 55-krát, a to najmä v okresoch Galanta a Senica," priblížila Križanová. Dodala, že v Nitrianskom kraji boli privolaní k 49 udalostiam, v Trenčianskom kraji k 25 a v Banskobystrickom a Košickom kraji k 18 udalostiam.

Situácia po búrke v Galante
Zobraziť galériu (22)
Situácia po búrke v Galante  (Zdroj: Tip čitateľa/Monika)

Slovensko zasiahli silné búrky!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Monika)

Popadané stromy museli riešiť
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook.com/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V Prešovskom kraji pre počasie zasahovali desaťkrát, v Bratislavskom šesťkrát. Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov zo striech a cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených priestorov a odstraňovaní popadaných kusov striech. O tom, aké bude počasie sa môžete dozvedieť na vynovenej verzii webu Predpovede.topky.sk.

Popadané stromy museli riešiť
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook.com/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Nezvyčajný jav na našom území

Meteorológovia včera vystríhali pred líniou silných búrok, ktorá k nám prišla od Rakúska. Sprevádzal ju však aj tzv. bow echo, ktorý je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. Píše portál imeteo.sk.

Slovensko zasiahli silné búrky!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Podľa portálu tento jav vzniká najmä v situáciach, keď veľmi silné prúdenie do tylovej časti búrky alebo rozsiahly downburst akceleruje jednu časť systému smerom dopredu.

Búrkam predchádzali početné výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav už včera vydal výstrahy pred búrkami pre celé územie Slovenska. Pre okresy na severozápade a juhovýchode krajiny platil konkrétne druhý stupeň výstrahy. Spadnúť tak malo 30 až 50 milimetrov zrážok pri vetre z rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu. Výstraha na severozápade platí do tretej hodiny ráno, na juhovýchode do dnešku 19:00.

Na severozápade hrozili búrky v okresoch Námestovo, Čadca, Žilina, Kysucké nové mesto, Bytča, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín, Nové mesto nad Váhom, Myjava, Senica, Skalica a na juhovýchode v okresoch Košice okolie, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Revúca a Brezno.

Pre zvyšok územia SR platila výstraha prvého stupňa. Spadnúť teda malo 20 až 40 milimetrov zrážok, pri vetre o sile 18 až 23 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa platila až do dnešného rána.

Popadané stromy museli riešiť
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook.com/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Divoký večer aj v Trnave

Z vyhlásenia hasičského zboru z Trnavy tiež vyplýva, že museli zasiahnuť viackrát. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Trnavskom kraji zasahovali v priebehu dňa 07. 08. 2019 v súvislosti s búrkovou činnosťou a poveternostnou situáciou celkom 28- krát," píše vo vyhlásení Hasičský a záchranný zbor v Trnave.

"Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Galante zasahovali spolu 14-krát (z hasičských staníc v Galante a Seredi), príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dunajskej Strede zasahovali spolu 5-krát (z hasičských staníc v Dunajskej Strede, Šamoríne a Veľkom Mederi), príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch zasahovali spolu 4-krát (z hasičských staníc v Piešťanoch a Hlohovci), príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave zasahovali spolu 3-krát, príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Senici zasahovali spolu 2-krát," pokračujú vo vyhlásení.

Po búrke v Topoľčanoch
Zobraziť galériu (22)
Po búrke v Topoľčanoch  (Zdroj: Facebook/D.F.)

Hasiči tvrdia, že zásahy sa týkali hlavne komplikácií v súvislosti s popadanými stromami. "Jednalo sa o odstraňovanie spadnutých stromov z budov, motorových vozidiel, cestných a miestnych komunikácií, Celkom zasahovalo 102 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 34 ks hasičskej techniky," popísali situáciu hasiči.

Komplikácie v doprave

V dôsledku vplyvu počasia vo štvrtok ráno meškajú vlaky na Slovensku desiatky minút aj niekoľko hodín. Na viacerých úsekoch museli prerušiť vlakovú dopravu a odrieknuť spojenia. Ako informuje Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) na Twitteri, osobný vlak z Galanty do Komárna meškal z Galanty 78 minút. Vlak zo Zvolenia do Šiah meškal v Krupine následkom vplyvu počasia 118 minút. Regionálne rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice a do Žiliny mali už na bratislavskej Hlavnej stanici oneskorenie 88, resp. 33 minút. Doprava bola napríklad prerušená aj v úseku Hontianske Nemce - Krupina, ale aj na iných miestach.

Tá bola obnovená až o pol ôsmej ráno. Regionálny rýchlik z Bratislavy do Nových Zámkov v stredu neskoro večer meškal v Bratislave 258 minút pre prerušenie dopravy, v úseku Šaľa - Nové Zámky bol nahradený autobusovou dopravou. Následný osobný vlak z hlavného mesta do Nových Zámkov z týchto dôvodov museli odrieknuť v celom úseku. Večerný vlak z Kútov do Bratislavy meškal už z východiskovej stanice 319 minút. Nočný rýchlik z Prešova do Bratislavy Nového Mesta pokračoval z Nových Zámkov odklonom cez Nitru. Nočný rýchlik z Bratislavy Nového Mesta do Prešova odriekli v úseku Košice - Prešov.

Vo štvrtok ráno následkom prerušenia dopravy boli odrieknuté viaceré vlaky. Napríklad, vlak z Nových Zámkov do Malaciek nešiel v úseku do Bratislavy, z Topoľčian do Prievidze v celom úseku, z Nových Zámkov do Bratislavy v úseku do Šale. Vlak z Galanty do Bratislavy Petržalky odriekli v úseku do Bratislavy Nového Mesta, z Bratislavy Petržalky do Galanty v celom úseku. Dopravu prerušili v úseku Trnovec nad Váhom - Tvrdošovce, vlaky nahradili autobusmi, pričom meškanie vlakov bolo zhruba 40 až 60 minút. Dopravu na tomto úseku potom obnovili.

Pre spadnutý strom na trať prerušili dopravu medzi Prievidzou a Chrenovcom, ako aj v úsekoch Chynorany - Rybany, Hontianske Nemce - Krupina (predpokladané meškanie bolo asi 60 minút) aj Zvolen - Šahy. Dopravu na prvých troch uvedených úsekoch neskôr obnovili.

Vlak REX z Levíc do Kútov meškal z Palárikova 120 minút, vlaky REX z Nových Zámkov do Bratislavy mali oneskorenie z Tvrdošoviec 55 minút, resp. z Nových Zámkov 41 minút. Odriekli tiež vlaky z Malaciek do Bratislavy, z Galanty do Bratislavy Petržalky v úseku v hlavnom meste, z Bratislavy do Kútov aj opačne, ako aj z Levíc do Kútov v úseku od Bratislavy.

Búrka udrela aj v Nitre

Počasie však malo vážny dopad aj na letisko v Nitre. Mohutný vietor lámal stromy a rozhádzal jednotlivé konštrukcie z areálu.

Slovensko zasiahli silné búrky!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Aeroklub Nitra)

Podľa príspevku Aeroklubu Nitra na sociálnej sieti dosahoval vietor rýchlosť až 27,6 metrov za sekundu.

Slovensko zasiahli silné búrky!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Aeroklub Nitra)

Slovensko zasiahli silné búrky!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Aeroklub Nitra)

Počasie vystrájalo aj na Zemplíne

Najvýchodnejšou časťou Slovenska sa v stredu 7. augusta večer prehnala ďalšia silná búrka. Výjazdy pre ňu absolvovali len hasiči z Horného Zemplína. Pomáhali pri dvoch spadnutých stromoch a zatopených nehnuteľnostiach. Informoval o tom riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Humennom. 

Humenskí hasiči boli privolaní na pomoc pri odčerpávaní vody z domu na Sládkovičovej ulici a z dvora rodinného domu v rómskej osade Podskalka. Sninskí a medzilaboreckí hasiči absolvovali večer po jednom výjazde k spadnutému stromu. V Humenskom okrese ho odpratávali v Hažíne nad Cirochou, v Medzilaboreckom v obci Krásny Brod.

Podľa informácií Operačného strediska Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach, Dolným Zemplínom sa búrka výraznejšie prehnala len jeho severnou časťou. Hasiči však v tejto súvislosti žiadne výjazdy absolvovať nemuseli.

Búrka vyvracala stromy aj v Ružomberku

Silná búrka, ktorá sa prehnala Ružomberkom vo štvrtok v skorých ranných hodinách, vyvrátila viacero stromov. Na cestách a chodníkoch zostali polámané konáre. Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla si búrka nevyžiadala žiadne zranenia a škody, ktoré napáchala na mestskom majetku, sú minimálne.

„Žiaľ, niekoľko stromov v meste je výrazne poškodených. Odpraceme a uskladníme ich, kým sa sfunkční kompostáreň, kde sa následne presunú. Všetky dnešné plánované práce v meste sa zastavili. Personál VPP čistí stromy a konáre, drobné kusy presúva na miesto zberu. Pracovníci oddelenia technickej správy mesta strojovo čistia a kontrolujú dažďové vpusty,“ načrtol Mydlo s tým, že pracovníci technických služieb materiál odvážajú na následné spracovanie. Podľa hovorcu nie je vylúčené, že časti týchto prác budú pokračovať viac dní. „Naším hlavným cieľom je mesto čo najskôr vyčistiť a eliminovať miesta, ktoré môžu byť nebezpečné,“ ubezpečil.

Jelšovce sú bez elektriky a vody

Obec Jelšovce v okrese Nitra je po nočnej veternej smršti a búrke bez elektrickej energie aj bez vody. V obci nie je zavedený obecný vodovod, obyvatelia využívajú vlastné studne, majú domáce elektrické vodárne. Obec bez elektriny má problémy aj s kanalizáciou. 

Silný vietor a búrka sa prehnali obcou v noci pred 23. hodinou, z miestnej krčmy strhla víchrica plechovú strechu. „Občania sú odvtedy bez elektriny, volajú na obecný úrad. Problém majú elektrárne, my ich urgujeme, aby ho odstránili. Dúfame, že sa im to v čo najkratšom čase podarí, no ovplyvniť to nevieme. Cisterny s pitnou vodou sme zatiaľ nezabezpečovali, no ak by problém pretrvával aj popoludní, určite ho budeme riešiť aj s vodárňami,“ uviedol starosta Jelšoviec Ladislav Hroššo.

Ak máte nejaké fotografie zo včerajšej búrky, môžete nám poslať tip na tipy@topky.sk >>

Viac o téme: StromyStrechyHasičiBúrkaZásahBleskySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu