Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kúsok od katastrofy: Vojnové lode USA a Ruska sa takmer zrazili, flotily sú na nože

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP)

WASHINGTON - V Tichom oceáne sa takmer zrazili vojnové lode USA a Ruska. Obe strany sa pritom z incidentu navzájom obviňujú. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ruská tichomorská flotila tvrdí, že o 6:35 moskovského času (5:35 stredoeurópskeho letného času) americký krížnik USS Chancellorsville preplával 50 metrov pred torpédoborcom Admiral Vinogradov, ktorý musel vykonať "núdzové manévre", aby sa mu vyhol. Veliteľ americkej siedmej flotily Clayton Doss naopak z nebezpečných manévrov obvinil Rusov, ktorí boli podľa neho "nebezpeční a neprofesionálni". Podľa jeho slov ruský torpédoborec urobil "nebezpečný manéver voči USS Chancellorsville" a ruské tvrdenie je "propaganda".

Podľa amerických síl sa Admiral Vinogradov priblížil vo Filipínskom mori k USS Chancellorsville na 15 až 30 metrov. Ruská tichomorská flotila zase uviedla, že sa incident stal na juhovýchode Východočínskeho mora a že v súvislosti s ním poslali veliteľom americkej lode protestnú správu. Rusko a USA sa pravidelne vzájomne obviňujú z nebezpečných vojenských manévrov, ako na mori, tak aj vo vzduchu.

Viac o téme: Vojnové lodeRuskoUSATichý oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu