Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jedna z najhorších leteckých katastrof v USA: Po páde 275 mŕtvych, aj vedec so slovenskými koreňmi

(Zdroj: Youtube/AP)

CHICAGO/PRAHA - Pred 40 rokmi, 25. mája 1979, sa v Chicagu krátko po štarte zrútilo americké lietadlo DC-10. Pri nešťastí zahynulo 275 ľudí, vrátane dvoch na zemi. Táto katastrofa bola v USA najhorším podobným nešťastím do udalostí zo septembra 2001.

Havária lietadla v Moskve: VIDEO Vyšetrovanie hovorí o vážnej chybe, toto má byť dôvod katastrofy

Pri lete American Airlines 191, ktorý spájal Chicago a Los Angeles, nezvládol stroj DC-10 štartovací manéver a zrútil sa. Vyšetrovanie preukázalo, že prvotnou príčinou problémov lietadla bola chyba údržby, ktorá kvôli úspore času používala výrobcom neschválený postup výmeny motorov, ktorý príliš namáhal niektoré súčiastky ukotvenia motora. V dôsledku toho došlo k ich narušeniu a následne počas štartu ešte na štartovacej dráhe k odtrhnutiu motora číslo jeden.

Keďže lietadlo už nebolo možné v danej fáze štartu zastaviť, posádka pokračovala v štarte a vzlietla. Ľavé krídlo však bolo vážne poškodené, časť elektrozariadení (vrátane kľúčových senzorov) v ňom prestala fungovať a strata hydraulickej kvapaliny spôsobila samovoľné zatiahnutie slotov.

Keďže posádka, ktorá si zrejme nebola odtrhnutia motora a poškodenia krídla vedomá a domnievala sa, že ide len o zlyhanie motora, zároveň v súlade so štandardnými postupmi v prípade podobných ťažkostí znížila rýchlosť letu na minimum, došlo k strate vztlaku na ľavom krídle a prevráteniu lietadla, ktoré sa zrútilo k zemi.

Pri lete zahynul napríklad izraelsko-americký vedec a vynálezca Jicchak Ben-Tov, ktorý sa narodil v roku 1923 v Humennom a ktorého rodinu počas holokaustu vyvraždilo nacistické Nemecko.

Viac o téme: NehodaPádLietadloChicago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu