Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri leteckej katastrofe zahynulo 176 ľudí: VIDEO V troskách našli smrť aj elitní futbalisti

(Zdroj: YouTube/t80swordpresscom, topky)

PARAMARIBO/PRAHA - Pred 30 rokmi, 7. júna 1989, pri havárii surinamského lietadla DC-8, ktoré sa pokúšalo o pristátie na letisku metropoly Paramaribo, zomrelo 176 ľudí. Medzi obeťami bola aj skupina elitných surinamských futbalistov pôsobiacich v Holandsku známa pod názvom Colourful 11.

Najhoršie železničné nešťastie v Európe: Výbuch silný ako v Hirošime zasiahol dva vlaky, 575 mŕtvych

Lietadlo surinamských aerolínií Surinam Airways so 178 cestujúcimi na palube a deviatimi členmi posádky sa v hustej hmle trikrát pokúsilo o pristátie na medzinárodnom letisku Zanderij. Kvôli strate orientácie nakoniec dosadlo asi dva kilometre od pristávacej dráhy. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že posádka bola zle vycvičená a na pristávanie použila nevhodný navádzací signál.

Tím Colouful 11 ​​vznikol v Holandsku na popud sociálneho pracovníka Sonnyho Hasnoeho, ktorý sa staral o znevýhodnené deti na okraji spoločnosti. Dostal nápad, že profesionálni futbalisti z holandskej ligy, ktorí (či ich rodičia) pochádzali zo Surinamu a z ktorých mnohí vzišli tiež z biednych pomerov, by mohli týmto deťom slúžiť za vzor.

Následne vznikol tím z hviezdnych futbalistov, ktorý s veľkým ohlasom odohral zápas so surinamským majstrom a následne podnikal rad ďalších charitatívnych akcií. Do Panamariba letel v júni 1989 takisto na priateľský zápas. Viacero futbalistov vtedy nedoslalo povolenie od svojich klubov a tak unikli katastrofe. Medzi nimi boli okrem iného hviezdni Ruud Gullit a Frank Rijkaard.

Viac o téme: FutbalistiLetecké nešťastieSurinamDC-8Colourful 11
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu