Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump s rezolútnym rozhodnutím: Kauza ciel naberá na obrátkach, reaguje aj Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) víta rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o odložení rozhodnutia o clách na automobilový priemysel o polroka. Pellegrini to uviedol v piatok na sociálnej sieti.

"Veľmi vítam dnešné rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa o polročnom odložení rozhodnutia, či zvýšiť clá na automobilový priemysel. Počas mojej návštevy Bieleho domu som vyzval na posilňovanie voľného obchodu medzi Európskou úniou (EÚ) a USA, a nie budovanie ďalších bariér," spresnil predseda vlády SR.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje posunúť rozhodnutie o clách na dovoz áut až o 6 mesiacov, uviedli dva zdroje pre CNBC. Zatiaľ totiž nechce prehlbovať globálne obchodné konflikty.

Biely dom má do soboty (18. 5.) rozhodnúť, či uvalí clá na dovoz áut a automobilových súčiastok. Podľa zákona má administratíva ďalších 180 dní na rozhodnutie, pokiaľ rokuje s opačnými stranami. Trump považuje clá za spôsob na získanie páky proti partnerom, ako sú EÚ alebo Japonsko, počas rokovaní.

Trump však riskuje, že clami na autá vyvolá ďalšie globálne obchodné spory. Napríklad EÚ má už pripravený zoznam odvetných opatrení, ktoré prijme, ak Trump zavedie clá na dovoz áut. Biely dom sa aktuálne pokúša uzatvoriť obchodnú dohodu s Čínou a ukončiť eskaláciu konfliktu.

Dve najväčšie ekonomiky v uplynulých dňoch opäť zvýšili clá na vzájomný dovoz, čo ohrozuje globálnu ekonomiku a znepokojuje finančné trhy.Trump uvažuje o použití argumentu ohrozenia národnej bezpečnosti, aby mohol zvýšiť clá na autá až na 25 %. Ministerstvo obchodu vo februári predložilo príslušnú správu, ktorá podľa prezidenta ospravedlňuje zavedenie ciel.

USA súhlasili so zrušením ciel z Kanady a Mexika

Spojené štáty súhlasili s odstránením ciel na dovoz ocele a hliníka z Kanady a Mexika. Má sa tak stať v najbližších 48 hodinách, čím sa otvorí cesta pre novú obchodnú dohodu týchto troch severoamerických krajín.

Ako s odvolaním sa na denníky Washington Post a Politico uvádza agentúra Reuters, dohoda vyplynula z rokovaní prezidenta Donalda Trumpa s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Obaja politici hovorili o amerických a kanadských odvetných clách. "Diskutovali aj o Číne, uráne a novej dohode NAFTA," uviedol hovorca kanadského premiéra Cameron Ahmad.

Podľa denníkov dohoda nezahŕňa kvóty. Biely dom, americké ministerstvo obchodu ani mexickí predstavitelia sa zatiaľ k správam nevyjadrili. Odstránenie ciel na oceľ a hliník môže uľahčiť ratifikáciu vzájomnej trojstrannej obchodnej dohody americkým Kongresom. Práve clá boli hlavnou prekážkou pre schválenie Americko-mexicko-kanadskej dohody (UMSCA), ktorú predstavitelia troch krajín podpísali ešte minulý rok. Nová zmluva nahradí 25 rokov starú Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).

Viac o téme: Donald TrumpPeter PellegriniClá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu