Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nové tváre moci majú problém: Po Čaputovej odmietol Kaliňákovho ochrankára aj šéf Ústavného súdu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zdá sa, že s pridelenou ochrankou je nespokojný aj predseda Ústavného súdu. Po Zuzane Čaputovej robili problém niektorí členovia ochranky aj Ivanovi Fiačanovi. Ten požiadal o výmenu jedného z ochrankárov. Špekulovalo sa o tom, že dôvodom výmeny mal byť fakt, že ochrankári majú blízko k Robertovi Kaliňákovi.

Nielen Zuzana Čaputová mala problém s ochrankármi. Nový predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan bude takisto využívať ochranku, ktorú mu pridelil úrad na ochranu ústavných činiteľov. Ani on však nebol spokojný so všetkými členmi ochranky. 

Fiačan vymenil ochrankára

Podobne ako Čaputová, aj Fiačan sa rozhodol vymeniť jedného z ochrankárov. „Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) Ivan Fiačan požiadal o výmenu jedného osobného ochrancu. V prípade chránených osôb nejde o neštandardný postup,“ uviedol pre Topky hovorca Ústavného súdu Tomáš Senaj. 

Nové tváre moci majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Predseda ústavného súdu má právo vybrať si osoby, ktoré zabezpečujú jeho ochranu. Predseda ústavného súdu využíva pridelenú ochranku v štandardnom režime,“ dodal. Čo bolo dôvodom výmeny, zatiaľ známe nie je. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že Fiačan požiadal o výmenu jedného ochrankára. „Predseda ÚS SR požiadal o výmenu 1 ochrancu bez uvedenia dôvodu. V súčasnosti sa ochrana ešte len kreuje,“ uviedlo tlačové oddelenie ministerstva vnútra. „Ochrana bola predsedovi ÚS SR pridelená bezprostredne po jeho vymenovaní do funkcie prezidentom SR,“ dodali z rezortu. 

Kaliňákovi ochrankári?

O čiastočnú výmenu ochrankárov však prednedávnom požiadala aj budúca prezidentka. „K čiastočnej výmene už došlo. Dôvody nechce špecifikovať,“ odpovedal na otázky hovorca Martin Burgr. Síce ani jeden z nich nechcel dôvody uviesť, dlhšie sa ale špekuluje, že by dôvodom výmeny ochrankárov mala byť ich blízkosť k Robertovi Kaliňákovi. 

Nové tváre moci majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Peter Konečný )

V oboch prípadoch má ísť o rovnakého ochrankára, ktorého sa rozhodli vymeniť Čaputová aj Fiačan. Podľa medializovaných informácií požiadala Čaputová o výmenu kvôli tomu, že daným osobám nedôverovala, ale aj preto, že mali mať blízko k bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Čaputová sa obávala, že by mohlo dôjsť aj k úniku informácií. Kaliňák sa vyjadril, že to považuje za smiešne a trápne.

Ivana Fiačana vymenoval Andrej Kiska za predsedu ÚS po druhej voľbe ústavných sudcov. Z ôsmich mien, ktoré mu predložil parlament, vybral tri. Do plného počtu na ÚS stále chýba šesť mien. Koaličné strany tvrdia, že sa zrejme už zvolí plný počet. Spolu by mali prezidentovi po tretej voľbe predložiť desať mien. Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby a v polovici júna vystrieda na tomto poste Andreja Kisku. 

Viac o téme: OchrankaZuzana ČaputováIvan Fiačan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu