Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prípad nezvestnej Valerie (6), ktorú mala týrať babka, má dohru: FOTO Vyšetrovanie bolo ukončené

Valerie Kvasničková
Valerie Kvasničková (Zdroj: Polícia ČR)

PRAHA – Babka mala v rodičovskej starostlivosti tri deti, medzi nimi aj šesťročnú Valeriu. Za dverami bytu v pražskom Žižkove sa však malo odohrávať peklo. Žena podľa polície dievčatko týrala obzvlášť surovým spôsobom. Orgány činné v trestnom konaní sa preto obávajú, že sa stalo obeťou násilného trestného činu, naposledy bolo totiž videné na jeseň 2017.

Kriminalisti z oddelenia vrážd ukončili vyšetrovanie prípadu a v uplynulých dňoch podali na Obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 3 návrh na podanie obžaloby pre trestné činy opustenia dieťaťa alebo zverenej osoby, zanedbanie povinnej výživy, ohrozovanie výchovy dieťaťa, spreneveru a týranie zverenej osoby. V pondelok o tom informoval hovorca pražskej polície Jan Daněk. Dodal, že osobe v prípade odsúdenia za menované trestné činy hrozí až 8-ročný trest odňatia slobody.     

Uviedol tak k prípadu, na ktorom kriminalisti v spolupráci s kolegami špecializujúcimi sa na pátranie po osobách pracovali od polovice augusta 2018.

V tom čase im poskytol informáciu o nezvestnej 6-ročnej Valerii jej rodinný príslušník. Podľa jeho slov už dievčatko nevidel niekoľko mesiacov. Po previerkach u jej babky, ktorá ju mala v náhradnej rodičovskej starostlivosti, príbuzných, v orgánoch sociálne právnej ochrany dieťaťa, zdravotníckych zariadeniach a na iných rôznych miestach zistili, že dievčatko bolo naposledy s istotou videné v októbri 2017 na Viklefovej ulici v Žižkove, kde bývalo. Odvtedy bolo možno videné v období vianočných sviatkov v tom istom roku, no toto tvrdenie nebolo s istotou potvrdené.

Na snímkach je nezvestná Valerie Kvasničková (6) z pražského Žižkova.
Zobraziť galériu (1)
Na snímkach je nezvestná Valerie Kvasničková (6) z pražského Žižkova.  (Zdroj: Polícia ČR)

Valerie bola zverená súdom do náhradnej rodičovskej starostlivosti svojej 61-ročnej starej mamy spolu s ďalšími tromi súrodencami. K tomu, aby ju vypátrali, nepomohol ani výsluch jej babky. Tá sa stala hlavnou podozrivou, lebo nedokázala vysvetliť, kde dievča je. Podali tak podnet na jej vzatie do väzby, čo súd akceptoval.

Český denník Právo získal dokument, ktorý sa týka uvalenia väzby. Píše sa v ňom, že žena dievčatko opustila a zanechala ho na neznámom mieste. „Tým, že prerušila starostlivosť o toto neplnoleté dievča a vzhľadom na jeho nízky vek a neschopnosť si samo pomôcť, ju vystavila nebezpečenstvu ublíženia na zdraví,“ stojí v dokumente.

Policajti ženu podozrievajú, že deti dlhodobo a mnohokrát brutálne týrala. Pri Valerii používala predmet na zapchanie úst, aby nemohla kričať. Mala ju aj zväzovať. 

„V túto chvíľu nemôžeme vylúčiť, že sa Valerie stala obeťou nejakého z trestných činov. Keď ste dievča videli, viete, kde by sa mohlo nachádzať alebo o nej máte akékoľvek informácie, kontaktujete linku 158,“ apeluje na verejnosť hovorca polície.  

Viac o téme: PátranieValerie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu