Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Týraná Valéria (6) zmizla: FOTO Z jej babičky sa vykľula beštia, desivé, z čoho polícia podozrieva sociálne pracovníčky

Valéria a Soňa Kvasničková Zobraziť galériu (3)
Valéria a Soňa Kvasničková (Zdroj: Polícia ČR, Reprofoto/iDnes.cz,)

PRAHA – Nechávala ju spútanú v tme, bez jedla i pitia. Malú Valériu týrala jej babka, ktorá poberala dávky aj po tom, čo dieťa zmizlo. Ženu odsúdili a v januári dostala osemročný trest straty slobody. Prípad sa však nekončí. Polícia sa ním začala zaoberať znova. Dôvod je desivý.

Pochybili sociálne pracovníčky?

Policajti tentokrát preverujú postup sociálnych pracovníčok, ktoré mali dohliadať na to, či sa babička Soňa Kvasničková riadne stará o Valériu a jej troch súrodencov. „V súvislosti s prípadom zmiznutej Valérie Kvasničkovej kriminalisti začali úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia úloh úradnej osoby z nedbanlivosti,“ povedal pre Český rozhlas hovorca pražskej polície Jan Daněk. Ak sa podozrenie potvrdí, vinníkom hrozí až trojročné väzenie.

Súvisiace: FOTO Soni podľa žalobkyne za týranie 6-ročnej vnučky hrozí nízky trest, mrazivé detaily prípadu

Polícia zatiaľ nikoho neobvinila. „Z môjho pohľadu tie kontroly neboli dostatočné a neboli vykonávané v takej miere, ako sa požaduje zákonom. Domnievam sa, že daná situácia v tomto prípade dospela do takého bodu kvôli nekvalitnej práci sociálnych pracovníčok OSPOD (Orgán sociálno-právnej ochrany detí),“ skonštatovala Iva Brücklerová, dozorujúca štátna zástupkyňa.

Valéria Kvasničková
Zobraziť galériu (3)
Valéria Kvasničková  (Zdroj: Polícia ČR)

Vedenie OSPOD v Prahe 8, ktoré malo kontrolovať starostlivosť babičky o zverenú Valériu a jej súrodencov, to komentovať nechce. „K tomuto prípadu sa nebudem vyjadrovať,“ reagovala vedúca.  

Vyjadriť sa odmietala aj organizácia Dobrá rodina, ktorá dostáva od štátu dotácie, aby navštevovala rodiny so zverenými deťmi a pomáhala im so vzdelaním či terapiami.

Soňa Kvasničková dostala Valériu a jej ďalších troch súrodencov do starostlivosti v septembri 2016. Stalo sa tak po tom, ako ich otec, Kvasničkovej syn, zomrel a ich matka sa nemohla o štyri deti postarať.  

Soňa Kvasničková
Zobraziť galériu (3)
Soňa Kvasničková  (Zdroj: reprofoto/idnes.cz)

Sociálnym pracovníčkam, ktoré sa vždy dopredu ohlasovali, pri kontrole tvrdila, že Valéria je akurát v škôlke. Že dievčatko do škôlky nechodilo, sa odhalilo až v auguste 2018, keď sa jeden z príbuzných obrátil na políciu. Zistilo sa, že Valéria bola naposledy s istotou videná v decembri 2017. Kedy presne zmizla a čo sa s ňou stalo, sa dodnes nevie. Babička mlčí.

Valériina sestra neskôr kriminalistom opísala, že raz v noci videla v zrkadle, ako babka Valériu v posteli surovo bije. Nasledovný deň si všimla, že Valéria sa nehýbe. Potom ju už nikto nevidel.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že dievčatko vtedy zomrelo. Kvasničková však ešte pol roka brala dávky, celkom 55-tisíc korún (vyše 2,1-tisíca eur).

Otrasné detaily zo života detí

Babička podľa súdu vnúčatá bila varechou, opaskom, ťahala ich za vlasy i uši, vláčila ich po podlahe a vulgárne im nadávala.  

Súvisiace: FOTO Aj babička môže byť diabol: Desivé detaily prípadu z Česka, dievčatko si prešlo peklom, je nezvestné

Najviac ale mlátila maličkú Valériu. Dievčatko kopala, keď plakalo, strkala mu do úst handru, modriny na tváričke maskovala mejkapom. Pančuchami mu zväzovala ruky a nohy, pripútavala ho k záchodovej mise, kde ho nechávala v tme aj celé hodiny bez jedla a pitia.

Súd nechal prehrať záznam výpovede Valériinho brata, ktorý opisoval, ako aj jeho bila a ako všetkých nútila niekoľko hodín kľačať. Keď už deti boleli kolená, vymýšľali si, že potrebujú ísť na záchod, aby si aspoň na chvíľu odpočinuli. Nie vždy ich ale babka pustila.  

Polícia prípad odložila

Policajti preverovali podnety na Valériino týranie, nakoniec prípad odložili, lebo týranie sa nepreukázalo. „Pre sociálku to ale mal byť signál, aby starostlivosť o Valériu preverovala o to dôkladnejšie,“ mieni žalobkyňa Brücklerová. „Povinnosťou OSPOD je sledovať prostredníctvom návštev a reportov prostredie, v ktorom dieťa žije. Nie je tým povedané, že musí s tým dieťaťom hovoriť. Pretože môže nastať situácia, keď je dieťa na krúžku alebo má svoj program a OSPOD nesmie vynucovať jeho prítomnosť,“ ozrejmil hovorca mestskej časti Praha 8.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí oponuje, že to nie je pravda. „Pri vykonávaní dohľadu nad starostlivosťou poručníčka musí pracovníčkou OSPOD dieťa zverené do starostlivosti vidieť a komunikovať s ním,“ upozornil hovorca rezortu Jan Brodský.

Viac o téme: PrahaTýranieValéria Kvasničková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu