Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska únia s požiadavkou na Mayovú: Treba objasniť predstavy Británie o odklade brexitu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Ministri zahraničia krajín Európskej únie (EÚ) žiadajú britskú premiérku Theresu Mayovú, aby objasnila postoj svojej krajiny k odchodu z bloku v súvislosti so žiadosťou Britov o odloženie brexitu. Spravili tak krátko pred tohtotýždňovým summitom európskych lídrov, ktorý by sa mal venovať práve brexitu.

"Musíme vedieť, čo vlastne Briti chcú: Ako dlho, aký by mal byť dôvod, ako by to malo vyzerať a tiež, čo je vlastne cieľom odkladu?," vyjadril sa nemecký šéf diplomacie Heiko Maas. Jeho belgický rezortný kolega Didier Reynders poznamenal, že v jeho krajine nie sú proti odkladu, no zaujímalo by ho, čo by sa ním malo dosiahnuť.

Mayová sa zatiaľ pokúša na poslednú chvíľu získať podporu pre svoju dohodu s EÚ u severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Práve jej desať poslancov by totiž mohlo premiérke pomôcť zvrátiť dve prehry v parlamente, pretože ich podpora by mohla ovplyvniť aj stúpencov tvrdej línie v radoch Mayovej Konzervatívnej strany.

Oponenti dohody sa sústredia najmä na takzvanú írsku poistku, ktorá má zabezpečiť, že medzi Írskom a Severným Írskom nevznikne "tvrdá hranica".Bývalý minister zahraničia Boris Johnson však prostredníctvom stĺpčeka v Daily Telegraph odmietol Mayovej dohodu s tým, že v súvislosti s poistkou je potrebných viacero zmien, pretože podľa neho vystavuje Britániu "nekonečným možnostiam vydierania" zo strany Bruselu.

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaEurópska úniaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu