Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Proti venezuelskej opozícii ide aj armáda: Komplikácie pri doprave humanitárnej pomoci

Demonštranti hádžu kamene Zobraziť galériu (4)
Demonštranti hádžu kamene (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Valencia)

BOGOTA/CÚCUTA - Venezuelská opozícia sa v sobotu stretla so silným odporom armády a polovojenských zložiek pri snahe dopraviť humanitárnu pomoc do krajiny. Pri zrážkach zahynuli podľa správ najmenej štyria ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia, informovala agentúra DPA.

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó sa usiluje dostať do krajiny pomoc pre státisíce obyvateľov, ktorí podľa neho naliehavo potrebujú potraviny a lieky. Prezident Nicolás Maduro však takúto pomoc považuje za súčasť plánu USA na svoje zvrhnutie a odmieta ju vpustiť cez hranicu. Štyroch ľudí zastrelili členovia provládnych ozbrojených skupín počas protestov proti blokovaniu brazílskych nákladných vozidiel s pomocou, ktoré čakajú za hranicou, uviedla podľa denníka El Nacional mimovládna organizácia Foro Penal. Dodala, že takmer 30 ľudí bolo zranených.

Protesty sa konali v meste Santa Elena de Uairén vo venezuelskom štáte Bolívar neďaleko brazílskej hranice. Tamojšie zrážky s obeťami potvrdil aj generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luis Almagro.

Proti venezuelskej opozícii ide
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Valencia)

Hlavným miestom, cez ktoré chce opozícia dostať pomoc do Venezuely, je kolumbijské pohraničné mesto Cúcuta, kde čaká niekoľko sto ton potravín, liekov a ďalších potrieb, zaslaných najmä Spojenými štátmi. Kolumbijský prezident Iván Duque v sobotu oficiálne odovzdal humanitárnu pomoc Guaidóovi, ktorého ako predsedu parlamentu uznali desiatky krajín za venezuelského dočasného prezidenta.

Gumové strely aj slzotvorný plyn

Venezuelská armáda zastavila nákladné vozidlá snažiace sa prejsť cez dva tamojšie mosty, pričom použila slzotvorný plyn a gumové projektily na rozohnanie sprevádzajúcich davov, vyplýva podľa DPA zo správ televízií, ktoré tam vyslali svojich reportérov. Dve nákladné vozidlá smerujúce cez hranicu boli podpálené, oznámil hovorca kolumbijského migračného úradu. Desiatky ľudí utrpeli pri potýčkach zranenia.

Venezuelskí vojaci sa dostali do zrážok s demonštratmi žiadajúcimi doručenie pomoci aj v prihraničnom meste Ureňa, kde zapálili autobus, ktorý mal dopraviť dobrovoľníkov na kolumbijskú stranu hranice, aby tam pomohli s distribúciou pomoci, uviedla kolumbijská televízia Caracol. Na mieste stúpal dym z pneumatík, ktoré podpálili protestujúci.

Nepokoje hlásili aj z mesta San Antonio de Táchira. V dedine Boca De Grita viacerí ľudia vyliezli na tanky, informovala stanica Caracol. Veľké demonštrácie za a proti pomoci sa konali tiež vo venezuelskej metropole Caracas, odkiaľ však neprišli správy o násilnostiach. Maduro zhromaždenému davu stúpencov povedal, že sa "nikdy nevzdá" a že Venezuela si ochráni svoje hranice a svoju nezávislosť.

Nepokoje vo Venezuele, zasahovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Všetky možnosti musia zostať otvorené 

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval zahraničné štáty, aby v rámci snáh o zvrhnutie prezidenta Nicolása Madura ponechali "všetky možnosti otvorené". Vyjadril sa tak po tom, čo úsilie opozície dostať do krajiny humanitárnu pomoc v sobotu zlyhalo a vyústilo do krviprelievania. Najmenej dvaja ľudia zahynuli počas zrážok demonštrantov s bezpečnostnými silami na hranici s Brazíliou a Kolumbiou, okolo 300 ich utrpelo zranenia. Najmenej 60 venezuelských vojakov dezertovalo do Kolumbie.

Guaidó oznámil, že sa v pondelok v Bogote stretne s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom a diplomatmi krajín Latinskej Ameriky. Témou bude práve kríza vo Venezuele. Americký minister zahraničia Mike Pompeo medzičasom vyzval venezuelské bezpečnostné sily, aby "spravili správnu vec" a vpustili do krajiny humanitárnu pomoc.

Humanitárna pomoc USA pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Vergara)

EÚ odsúdila použitie sily proti humanitárnej pomoci

Európska únia odsúdila v nedeľu venezuelský režim za násilie a použitie ozbrojených síl na zabránenie vstupu humanitárnej pomoci do Venezuely. Informovala o tom agentúra AFP.  "Odmietame používanie nelegálnych ozbrojených skupín na zastrašovanie civilistov a zákonodarcov, ktorí sa zmobilizovali na distribúciu (humanitárnej) pomoci," uviedla v nedeľu mene EÚ šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. 

Vyjadrila sa tak len niekoľko hodín po tom, ako operácia zameraná na dovezenie humanitárnej pomoci do Venezuely riadená tamojšou opozíciou vyústila do zrážok, pri ktorých bezpečnostné zložky lojálne prezidentovi Nicolásovi Madurovi začali strieľať na demonštrantov. Pri potýčkach zahynuli najmenej štyria ľudia a stovky ďalších utrpeli zranenia. 

Do Kolumbie prebehlo už vyše 100 venezuelských vojakov

Vyše 100 venezuelských vojakov už dezertovalo z armády a prebehlo do susednej Kolumbie. S odvolaním sa na tamojšie imigračné úrady o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.  K prebehnutiam došlo po to, ako venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval vojakov, aby opustili armádu venezuelského prezidenta Nicolása Madura, pridali sa na stranu opozície a pomohli mu do krajiny dostať potrebnú humanitárnu pomoc.

Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu povedal, že je "šokovaný a zarmútený" úmrtiami civilistov, ku ktorým došlo v sobotu pri zrážkach opozičných demonštrantov snažiacich sa dostať do krajiny cez hranice humanitárnu pomoc s venezuelskou armádou, ktorá reagovala slzotvorným plynom a streľbou.  

Agentúra AFP informuje, že neďaleko brazílskych hraníc s Venezuelou dosiaľ zahynuli dvaja ľudia, zatiaľ čo pri potýčkach pri kolumbijských hraniciach sa zranilo asi 285 ľudí. Guterres vyzval všetky strany na zmiernenie napätia a vynaloženie "všetkých síl na to, aby sa predišlo ďalšej eskalácii" a použitiu násilia. Za žiadnych okolností nesmie podľa neho dochádzať k použitiu smrtiacej sily.

Agentúra AP medzičasom informovala, že medzi príslušníkmi venezuelskej národnej gardy a demonštrantami vypukli v nedeľu pri hraniciach s Brazíliou nové potýčky. Desiatky Venezuelčanov, ktorí sa zhromaždili pri brazílskom pohraničnom meste Pacaraima, začali cez uzavretú hranicu na venezuelských vojakov hádzať kamene, na čo tí reagovali streľbou a slzotvorným plynom.  

 

Viac o téme: PomocProtestyVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu