Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prípad eštebáka Kresáka rozsekol Bugár: Je to súboj názorov, nešlo o vedomú spoluprácu, tvrdí

Béla Bugár a Peter Kresák Zobraziť galériu (4)
Béla Bugár a Peter Kresák (Zdroj: Topky/Maarty/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný líder Igor Matovič tento týždeň vyrukoval okrem kritiky voči Robertovi Ficovi ako kandidátovi na post ústavného sudcu aj na ďalšieho kandidáta. Petra Kresáka z radu Mostu-Híd označil za bývalého vedomého pracovníka bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Na kritiku straníckeho kolegu reagoval aj šéf Mostu Béla Bugár.

Bugár sa podľa očakávania zastal kolegu a kandidáta Kresáka. Celý problém demonštroval ako prípad prestrelky argumentov dvoch strán. Bugár celú kauzu uzatvoril na konečnej dôvere Kresákovi s tým, že podľa neho nešlo o vedomú spoluprácu.


MIMORIADNY ONLINE Napätie pri voľbe ústavných sudcov: Ďalší kandidát čelí kritike, eštebák Kresák?


Tvrdenie proti tvrdeniu

"Je to tvrdenie proti tvrdeniu. Ide o to, komu veriť. Pánovi Kresákovi, alebo Igorovi Matovičovi, ktorý len pokračuje vo svojej deštrukčnej činnosti," postavil dve zásadné cesty Bugár. Igor Matovič tvrdí, že Kresák bol vedomým spolupracovníkom komunistickej tajnej služby. Podľa jeho slov to dokazuje dokument z pražských archívov, kde je vo výdavkoch uvedená suma aj v dolároch. To podľa neho znamená, že sa Kresák v Amerike stretával s pracovníkom tajnej služby.

Prípad eštebáka Kresáka rozsekol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Kresák vraj nikdy nespolupracoval s ŠtB vedome: Matovič tvrdí, že klame


Kresák sa bránil

Kandidát na ústavného sudcu na samotné tvrdenie Matoviča odmieta. "Nikdy som nespolupracoval s rozviedkou. Neexistuje dokument, ktorý by potvrdzoval moju úmyselnú spoluprácu ani informácie, ktoré by som Štátnej bezpečnosti dával," nastolil obhajobu Kresák. Na vytiahnutie spisu z Ústavu pamäti národa reagoval tiež. "Spis bol založený na základe nepravdy. Údaje neboli pravdivé a ten spis bol založený bez môjho vedomia," povedal Kresák.

Prípad eštebáka Kresáka rozsekol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na tvrdenie, že sa mal v Amerike stretávať so pracovníkom tajnej služby odpovedal, že pred cestou do Spojených štátov dostal víza do štátov aj do Kanady, keďže tam muselo byť medzipristátie. Tesne pred jeho odchodom do USA, ho vyhľadali osoby, ktoré sa predstavili ako zamestnanci federálneho ministerstva zahraničných vecí. 

Peter Kresák
Zobraziť galériu (4)
Peter Kresák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nemal som dôvod neveriť, že sú odtiaľ. Prišli s tým, že majú informácie o mojom plánovanom študijnom pobyte a v tejto súvislosti ma chcú upozorniť na možné riziká, ktoré súvisia s mojím pobytom. Keby som si náhodou všimol, či ma niekto nesleduje a podobne. A konštatovali, že ak by som niečo také zbadal, aby som sa obrátil na ambasádu vo Washingtone," opísal Kresák.

Až do roku 1992, Kresák podľa vlastných slov nevedel že bol vedený ako záujmová osoba ŠtB. "Takéto vedenie je iba dôkazom záujmu o osobu a nedokazuje žiadnu spoluprácu," doplnil.

Viac o téme: Igor MatovičBéla BugárMost-HídOĽaNOŠtBPeter Kresák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu