Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri voľbe ústavných sudcov: Ďalší kandidát čelí kritike, eštebák Kresák?

Kresák predložil dôkazy, že informácie v spise ŠtB boli falošné. Zobraziť galériu (32)
Kresák predložil dôkazy, že informácie v spise ŠtB boli falošné. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Voľba ústavných sudcov by sa dnes mala dočkať konca. Poslanci dvakrát odložili hlasovanie o kandidátoch. Jedným z dôvodov bolo aj zasadanie ústavnoprávneho výboru, ktorý po výmene jedného z členov zasadal včera ráno. Výbor nakoniec odobril právnickú prax Roberta Fica. Opozícia hovorí o obštrukciách, prezident Andrej Kiska apeloval na poslancov, že výsledok hlasovania v parlamente bude dôležitým signálom verejnosti, že je v záujme poslancov, aby sa obnovila aj dôvera v štát a jeho politické vedenie. Dnes by mali poslanci po rozprave hlasovať o kandidátoch ešte doobeda. Nie je však jasné, či to stihnú.

Andrej Danko včera avizoval, že hlasovanie o kandidátoch na ústavných sudcov by malo prebehnúť dnes o jedenástej. Po včerajšej rozprave, v ktorej vystúpili len dvaja poslanci z dvanástich, však nie je jasné, či to poslanci stihnú. Kvôli tajnému hlasovaniu členov štyroch rád skončilo rokovanie ošiestej večer. Práve vyhlásením výsledkov tajných volieb sa o deviatej hodine začne rokovanie ôsmeho dňa 40. schôdze parlamentu. Následne bude pokračovať prerušená rozprava k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

NAŽIVO Igor Matovič reaguje na tlačovku Petra Kresáka

Igor Matovič reagoval na dnešnú tlačovku Petra Kresáka. Podľa neho Kresák klamal, o spise vedel a neukázal všetky materiály.

NAŽIVO Tlačovka Petra Kresáka k obvineniam Igora Matoviča

Peter Kresák sa na tlačovke vyjadril na adresu obvinená Igora Matoviča. Podľa neho mal dobré informácie, no spis bol podľa Kresáka plný falošných informácií.

Ďakujeme, že ste s nami sledovali mimoriadny online k voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Hlasovanie prebehne v utorok (12.2) o 17:00. Sledujte s nami aktuálnu situáciu aj naďalej.

13:30 Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude v utorok (12. 2.) o 17.00 h. Oznámili to v pléne po skončení sa rozpravy ku kandidátom. Debata sa začala vo štvrtok (7. 2.) popoludní, písomne sa do nej prihlásilo 12 rečníkov. Poslanci v nej pokračovali v piatok od rána, ústne sa ešte prihlásilo päť poslancov, nie všetci však napokon rečnili.

13:25 Debata k voľbe ústavných sudcov sa skončila.

13:11 „Predpokladám, že pán Kresák vám nepredložil všetky dokumenty. Včera dokumenty získať nemohol, lebo by to nestihol. Takže to mal doma na poličke,“ povedal Matovič.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:09 Podľa Matoviča má Kresák novinárov a ostatných politikov za tých, čo „seno žerú“.

13:06 Na začiatok Matovič prečítal SMS-ku, že Kresák chcel zrušiť lustračný zákon a v roku 1992 robil kvôli tomu cirkus.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

13:05 Začína sa brífing Igora Matoviča na tlačovku Petra Kresáka.

12:52 V rozprave vystúpil Ján Budaj.

12:47 Peter Osuský v rozprave kritizuje Erika Tomáša a poukazuje na jeho neznalosť histórie. Rovnako skritizoval jeho výrok, že tajná voľba je výdobytkom Nežnej revolúcie a demokracie.

12:36 „Hovoríme o dôležitosti Ústavného súdu. Toto sú lavice Smerákov. Prázdne. Svoju smutnú misiu už vykonali vo výbore a v utorok majú v pláne zvoliť Fica na Ústavný súd,“ upozornila poslankyňa SaS Natália Blahová na svojom Facebooku. 

12:34 „V tejto chvíli je to na hrane s časom,“ povedal Beblavý na adresu hlasovania. Aj keby sa hlasovalo v utorok, bude to podľa neho tesné. Prezident Andrej Kiska bude musieť konať expresnejšie ako výbor a parlament.

12:31 Beblavý pochválil prácu kolegu Ondreja Dostála. „Takto by sa mal správať každý poslanec pri preverovaní kadndiátov na Ústavný súd.“

12:30 Remišová vyzvala koalíciu, aby nerobila obštrukcie a zvolila 18 dobrých kandidátov na ÚS.

12:26 V rozprave vystúpil Ján Marosz, nasleduje Miroslav Beblavý.

12:17 Na krátko sa v sále zastavil aj Robert Fico, aby odhlasoval. 

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:11 Matovič ohlásil reakciu na tlačovku Petra Kresáka o 13-tej hodine.

12:08 „Pani Sárközy sa rozhodovala podľa svojho vedomia a svedomia, ja sa k tomu nemôžem hlásiť. Povedal som jej, ako by som hodnotil niektoré skutočnosti,“ povedal Kresák na adresu vyjadrení poslankyne, ktorá ho nahradila vo výbore. Sárközy uviedla, že jej rozhodnutie je totožné s tým Kresákovým.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:02 V rozprave medzitým vystúpili ďalšia poslankyňa Veronika Remišová a poslanec Martin Poliačik.

11:57 Spis bol plný falošných informácií

Uviedol, že koncom roka 1987 ho kontaktovali osoby, ktoré pracovali pre federálne ministerstvo zahraničných vecí. „Nemal som dôvod pochybovať, že sú z ministerstva zahraničných vecí. Prišli ma varovať v súvislosti s mojou cestou do Spojených štátov,“ uviedol s tým, že ak by niečo zbadal, mal kontaktovať veľvyslanectvo vo Washingtone. Takúto možnosť ani raz nevyužil, pretože nebol dôvod.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Peter Kresák priznal, že jeho meno je naozaj v archívoch ŠtB, ako zverejnil Igor Matovič. Odmieta však, že by bol tajným spolupracovníkom rozviedky ŠtB. Hovorí, že ÚPN je povinný takéto informácie zverejňovať, ale neskúma, či sú aj pravdivé. Rozviedka ho neskôr zaregistrovala ako ideologického spolupracovníka. Hovorí, že sa to dozvedel po vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov, kedy začal „pátrať“, prečo sa ho na možnú spoluprácu s tajnou službou pýtal poslanec SNS Tibor Bernaťák. 

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Neviem, v týchto veciach som sa nevyznal. A hovoril som si, do čerta, viem preukázať, že táto informácia nie je pravdivá?“ Kresák uviedol, že keď sa o tejto informácii dozvedel, že je vedený ako spolupracovník, rozmýšľal, ako dokázať opak. V spise rozviedky objavil informácie o stretnutiach, ktoré mali prebehnúť. V tom čase však bol v USA, takže informácie boli falošné. „Ide o nepravdivé údaje, ktoré môžem preukázať.“ V spise boli aj ďalšie nepravdivé informácie.

11:52 Matovičove informácie nespochybňujem

Na úvod povedal, že nie je fanúšikom tlačoviek, nemá potrebu vyjadrovať sa cez tlačovky. „Som v zvláštnej situácii keďže som kandidát, povedal som, že nebudem vystupovať v rozprave ani sa jej zúčastňovať,“ uviedol na úvod. Zvolil formu tlačovky, aby sa všetko objasnilo.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Z môjho pohľadu musím povedať, že je škoda, že kolega Matovič nevyšiel s tým tvrdením skôr, aby bol čas na objasnenie,“ povedal s tým, že by bol čas na pozbieranie všetkých materiálov. „Nemám dôvod skrývať sa pred vašimi otázkami, nemám dôvod sa hanbiť. Nespochybňujem informácie, ktoré získal pán Matovič z Ústavu pamäti národa,“ povedal Kresák. „Je ťažké po rokoch dokazovať veci, ktoré sa nestali.“

11:45 Začína sa tlačovka Petra Kresáka.

11:42 Alojz Baránik kritizoval vystúpenie Lucie Žitňanskej. Povedal, že to v akom stave je republika teraz je aj jej zodpovednosť. „Snažíte sa povstať z prachu.“

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:32 Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská hovorí, že očakáva politickú dohodu pri hlasovaní, pretože bez nej je nemožné, aby zvolili 18 kandidátov. Upozorňuje však, že dohoda musí byť verejná. „Nebudem hlasovať za tajnú voľbu ústavných sudcov.“

11:22 Podľa Žitňanskej je táto voľba najdôležitejšia v tomto volebnom období. „Politická zodpovednosť je v takýchto voľbách podcenená,“ povedala s tým, že justičná situácia je často kritizovaná oprávnene.

11:21 V rozprave vystúpi Lucia Žitňanská.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

11:20 Pčolinský nechce, aby sa poslanci hanbili za to, ako vyzerá voľba. 

11:19 „Mrzí ma, ako prebieha rokovanie o ústavných sudcoch. Nie som odborník na ústavné právo, ale mrzí ma, aký obraz o tom vytvárame. Nechce hodnotiť kandidátov, ale to, ako to vyzerá,“ povedal Pčolinský.

11:17 Pokračuje rokovanie o kandidátoch na ústavných sudcov. V rozprave vystúpi Peter Pčolinský zo Sme rodina.

11:13 Poslanci návrh neschválili, a teda nebudú o ňom ďalej rokovať. Nasleduje krátka prestávka.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:12 Poslanci ĽS NS stiahli svoj návrh o zákaze potratov. Rokovať sa bude o Vašečkovom návrhu o zákaze potratov.

11:11 Poslanci prerušili rokovanie o kandidátov na ústavných sudcov a pristúpili k hlasovaniu. 

10:57 Voľba sudcov bude dvojkolová, ak poslanci nezvolia kandidáti v prvom kole, bude druhé kolo. Ak ani v tom nezvolia sudcov, bude sa celý proces vrátane verejného vypočutia opakovať. Andrej Danko však povedal, že odovzdá prezidentovi aj necelý zoznam kandidátov, aby prezident vymenoval aspoň troch a súd mohol fungovať.

10:41 „Na ÚS má byť besť of the best, to najlepšie z najlepších,“ povedal Heger. „ÚS by mal by obsadený ľuďmi, ktorí budú pristupovať k ústave spravodlivo a čestne.“

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:36 V rozprave vystúpi Eduard Heger.

10:28 Zrejme najväčším zástancom Fica v posledných dňoch je Erik Tomáš. Znova obviňuje opozíciu, že proces spolitizovala a naťahovala. Bráni ho aj po Galekovom vystúpení. „Ja aj poslanci Smeru sa k nemu vždy prihlásime, ak pôjde o ceny energií,“ povedal. 

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:23 Poslanci dnes hlasovať o kandidátoch nestihnú. Hlasovanie malo byť o 11. V rozprave však má vystúpiť ešte siedmi poslanci.

10:19 V rozprave vystúpi Karol Galek. 

10:12 „V akom štáte to kurnik žijeme, keď ideme voliť ľudí, ktorých sa vlastná strana potrebuje zbaviť, lebo jej škodia?“ uviedol Martin Poliačik. Dodal, že Fico má za sebou politický vrchol a teraz sa ho Smer snaží „cez kamarátšafty pretláčať na Ústavný súd“.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:08 „Pretláčanie Roberta Fica je len vrcholom snahy vládnej koalície spustošiť Ústavný súd,“ reagoval Jozef Rajtár. Podľa neho nedokáže mať koalícia nadhľad.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:06 „Je mi to trichu ľúto a je mi to trochu ľúto, že napriek rozhodnutiu výboru pokračujete v tomto divadle okolo Roberta Fica,“ reagoval Erik Tomáš. „To, že máte iný názor je v poriadku, ale nemôžete to prezentovať ako všeobecný názor.“ Háji Roberta Fica, že sa generálnym prokurátorom nestal a nikto pravidlá neobišiel.

10:03 Na Dostálove vystúpenie reaguje šesť poslancov.

10:00 „Snaha vyhnúť sa pravidlám či ohnúť ich vo svoj prospech, sprevádza Roberta Fica po celý jeho politický život,“ uviedol Dostál. To je podľa neho dôvod, prečo sa práve on stal hlavnou témou výberu ústavných sudcov.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:52 Dostál sumarizuje, prečo Robert Fico nespĺňa podmienky potrebnej právnickej praxe.

9:47 „Fico sa stal hlavnou témou volieb kandidátov na ústavných sudcov práve pre niečo, čo je podstatné z hľadiska ÚS. A to je porušovanie a dodžiavanie pravidiel,“ uviedol. Spomína, ako sa chcel Fico stať generálnym prokurátorom, no nemohol, keďže nespĺňal podmienku veku. Už vtedy to chceli meniť, aby sa tam mohol dostať, no neprešlo to.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:45 V rozprave vystupuje Ondrej Dostál. Vyjadruje sa k Robertovi Ficovi. „V mojich očiach ho diskvalifikuje to, ako pôsobil, čo robil ako politik a že je priamo zodpovedný za vytvorenie oligarchického systému, ktorý tu roky máme a za a jeho udržiavanie, ale ani to by nestačilo,“ povedal.

9:43 Martin Klus ostro vystúpil proti Schlosárovmu prejavu. „Vyprosím si, aby sa na pôde parlamentu označovali homosexuáli za sexuálnych deviantov,“ povedal s tým, že pre neho je zas nepredstaviteľné nosenie hákových krížov.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:35 Peter Kresák nevystúpi v pléne, ale zvolal tlačovú besedu na 11:40.

9:32 Schlosár uviedol, že okrem jediného kandidáta Hrádeka, ktorého nominoval, nikto nevnímal členstvo v EÚ ako hrozbu. Schlosár pokračuje v rétorike ĽS NS a hovorí o zotročení.

9:24 V rozprave teraz vystupuje Rastislav Schlosár z ĽS NS. „Keď som hlasoval proti Ficovi, spravil som tak preto, lebo dokumenty, ktoré na výbore predložil, nespĺňajú podmienky,“ ozrejmil Schlosár dôvod svojho hlasovania. 

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:22 Poslanci reagujú na včerajšie slová Igora Matoviča, podľa ktorých mal Peter Kresák vedome spolupracovať s ŠtB. Kresák to však včera poprel a dnes by mal vystúpiť.

9:15 Výsledky tajného hlasovania členov jednotlivých rád.

9:13 Počas vyhlasovania výsledkov je sála takmer prázdna aj keď rozprava k ústavným sudcom pokračuje.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

9:00 Poslanci začali schôdzu oznámením výsledkom tajnej voľby člena Rady pre štátnu službu, členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, členov Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky a tiež člena Správnej rady Ústavu pamäti národa. Následne bude pokračovať prerušená rozprava k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:55 Ešte pred začiatkom schôdze rozdala poslankyňa ĽS NS ostatným kolegom na stoly letáčiky s potratovou tematikou. Brigádnici ich začali zbierať a Grausová znova rozkladať. Predseda parlamentu Andrej Danko však zasiahol a poslankyni takýto krok zakázal.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


MIMORIADNY ONLINE Fico zabojuje o Ústavný súd: Výbor prax schválil, poslanci začali rokovanie


Matovič obvinil Kresáka, že spolupracoval s ŠtB

Vo štvrtok Igor Matovič v rozprave povedal, že poslanec za Most-Híd a kandidát na post ústavného sudcu Peter Kresák bol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Matovič pripomenul, že na verejnom vypočutí kandidátov na post ústavných sudcov Kresák povedal, že bol sledovanou osobou, ale nikdy nespolupracoval vedome. „Kresák bol preverovanou osobou, to priznal na verejnom vypočutí. Zabudol oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR,“ uviedol Matovič s tým, že má dôkaz z ÚPN, ktorý poskytol túto informáciu na základe infozákona. Podľa neho bol v spise vedený ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

„Podľa mojich informácií bol spis skartovaný. Ale takzvaný podzväzok existuje v archíve v Prahe, k tomu sa chceme dostať,“ dodal Matovič. „Nemali by sme umožniť Kresákovi, aby kandidoval. Po odbornej stránke je jeden z najlepších, ale mali by sme pozerať aj na morálku a zdá sa mi, že nám niečo zatajil,“ vyhlásil líder hnutia. Zároveň povedal, že existuje teoretická možnosť, že vedomá spolupráca bola v skutočnosti nevedomou, ale Kresák túto informáciu pri verejnom vypočutí zatajil. Poslanec Peter Kresák odmieta tvrdenie Matoviča. Kersák sa vyjadril s tým, že dnes vystúpi v pléne parlamentu a vec objasní. Ako dodal, má k dispozícii dokumenty, ktoré potvrdzujú, že slová lídra hnutia OĽaNO nie sú pravdou.

Opozícia varovala pred obštrukciami

Výbor včera v ranných hodinách hlasoval za to, že Robert Fico splnil podmienky právnickej praxe. Náhradníčka Petra Kresáka Irén Sárközy hlasovala tiež za. Podľa jej slov hlasovala o vecných materiáloch, nie o Ficovom charaktere. Podľa Miroslava Beblavého a Ondreja Dostála to však bolo len naťahovanie času. Keďže Fico predložil posledné materiály večer pred výborom a ráno už hlasovali. Hnutie OĽANO vyzýva vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie a zvolila 18 dobrých kandidátov na ústavných sudcov.

MIMORIADNY ONLINE Napätie pri
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hnutie tiež vyzvalo na zjednotenie k tomu, aby sa Robert Fico, ktorý je dlhodobo zodpovedný za korupciu, klientelizmus a rozklad nášho štátu, nestal ústavným sudcom. „Zvolíme kandidátov, z ktorých si prezident vyberie deviatich, a novozvolení sudcovia budú dvanásť rokov určovať, akým smerom sa bude uberať výkon a ochrana práv občanov na Slovensku. Či budeme mať krajinu, kde sa ľudia môžu spoľahnúť, že ich ústavné práva sú garantované a spravodlivo uplatňované pre všetkých. Štát, kde vládne zákon a spravodlivosť,“ vyjadrila sa Remišová.

Kiskova výzva

Voľba ústavných sudcov bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležitá. Výsledok hlasovania v parlamente bude dôležitým signálom verejnosti, že je v záujme poslancov, aby sa obnovila aj dôvera v štát a jeho politické vedenie. Vyhlásil to včera v parlamente prezident Andrej Kiska. Opozícia prezidentov príhovor ocenila, podľa koalície bol slabý. 


Prečítajte si celý prejav prezidenta SR Andreja Kisku počas včerajšieho mimoriadneho vyhlásenia k voľbe ústavných sudcov


Andrej Kiska vystúpil v parlamente k voľbe ústavných sudcov

Apeloval na poslancov, aby zvolili dobrých 18 kandidátov na ústavných sudcov a avizoval, že je pripravený vymenovať deviatich bez zbytočného odkladu. „Je na vás, aby ste ukázali, ako vám záleží na tom, aby bolo Slovensko právnym štátom. Je na vás, aby ste ukázali, že chcete, aby tie najťažšie spoločenské a právne otázky riešili skutočne tí najlepší z najlepších. Po stránke odbornej, ale aj morálnej,“ apeloval na poslancov v parlamente Kiska. „Výsledok nadchádzajúceho hlasovania bude aj dôležitým signálom verejnosti. Jasnou správou o vašom postoji k povinnosti obnoviť dôveru obyvateľov Slovenska v štát a v jeho politické vedenie,“ uviedol Kiska.

Fico podmienky nakoniec splnil

Expremiér Robert Fico splnil zákonné podmienky na výkon sudcu Ústavného súdu SR. Rozhodol o tom včera v ranných hodinách ústavnoprávny výbor, ktorý hlasoval v pomere sedem ku šesť v prospech Ficovej kandidatúry. Pôvodne približne polhodinové zasadanie trvalo takmer dve hodiny. Členovia výboru skončili tesne pred Kiskovým vystúpeniam.

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

O tom, že aj Fico bude súčasťou 39 kandidátov na post ústavných sudcov rozhodla Irén Sárközy. Sárközy argumentovala tým, že hlasuje iba za to, čo má pred sebou. O svojom názore sa údajne radila aj s bývalým členom ústavnoprávneho výboru Petrom Kresákom. Kresák sa sám uchádza o post ústavného sudcu.

Ústavným sudcom končí funkčné obdobie už o týždeň

Fico absolvoval verejné vypočutie pred výborom ešte 23. januára tohto roka. Po ňom poslal výboru na trikrát doklady, ktoré majú preukazovať jeho 15-ročnú právnickú prax. Podľa opozičných poslancov Fico nemá dostatočnú prax na to, aby sa mohol uchádzať o post na Ústavnom súde SR. Rokovanie o nových ústavných sudcoch odštartuje v pléne parlamentu dnes po pravidelnej Hodine otázok po 15. hodine. Pôvodne bolo uchádzačov 40, svoju kandidatúru však stiahla šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Parlament má za úlohu zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoÚstavný súdAndrej KiskaVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu