Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ktoré krajiny doplatia najviac na brexit bez dohody: Problémy môže mať aj Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Hoci Veľká Británia má Európsku úniu opustiť už 29. marca, britský parlament zatiaľ neschválil dohodu o podmienkach brexitu. Keďže termín sa nezadržateľne blíži a šanca, že Británia odíde bez dohody, narastá, zvyšujú sa aj hospodárske obavy. Znamenalo by to komplikácie nielen pre Britániu, ale aj pre zvyšné členské štáty únie. Hoci má blok jednotný trh, každá krajina má s Britániou jedinečný vzťah, pokiaľ ide o pohyb tovarov, služieb, ľudí či kapitálu. Americký denník The New York Times zverejnil, ktoré krajiny by na odchod bez dohody mohli doplatiť najviac. A ak ide o voľný obchod, patrí medzi ne aj Slovensko.

Hrozba tvrdého brexitu za rohom: Slováci, POZOR, Británia okamžite zruší voľný pohyb cudzincov

Najhoršie prognózy podľa The New York Times ukazujú, že Británia môže stratiť až 9,3 percenta zo svojho hrubého domáceho produktu, ceny bývania by mohli klesnúť o 30 percent a libra by mohla k doláru klesnúť na 1,10 dolára. Teraz má kurz okolo 1,29 USD.

Aj keď pri politickom vyjednávaní majú Európania silnejšie postavenie, odborníci sa zhodli, že nikto na tom nezíska, ak nedôjde k dohode a niektoré krajiny môžu stratiť až príliš veľa. Jedna štúdia, ktorá sa zaoberala vplyvom brexitu bez dohody na voľný obchod, našla širokú škálu problémov v celej Európe, no istým spôsobom bude zasiahnutý každý člen bloku.

Vplyv na obchod

Najviac ohrozené sadzbami a zmenami v obchode je Írsko. Takmer 14 percent jeho vývozu smeruje priamo do Británie a väčšina jeho obchodu prechádza krajinou v určitom okamihu. Okrem toho dva z jeho najväčších vývozných artiklov - mäsové a mliečne výrobky - čelia niektorým z najvyšších sadzieb.

Nemecko vyváža do Veľkej Británie širokú škálu priemyselných výrobkov vrátane takmer 800 000 vozidiel ročne - alebo asi 14 percent všetkých automobilov, ktoré vyrába na domácom trhu.

Holandský obchod s Veľkou Britániou je významný, ale čiastočne nafúknutý takzvaným "Rotterdamským efektom" - tovarom, ktorý prechádza najväčším prístavom v krajine, hoci môže pochádzať alebo byť určený pre iné miesta.

Podľa nižšie uvedenej tabuľky sa má čoho obávať aj Slovensko, keďže takmer polovicu vývozu do Británie tvoria vyrobené autá.

Ktoré krajiny doplatia najviac
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: The New York Times)
Európa a pracovníci v Británii

Britská premiérka Theresa Mayová ubezpečila tých, ktorí už žijú alebo pracujú v Británii, že budú môcť zostať v krajine legálne, avšak v prípade, že nedôjde k dohode, by obmedzenia alebo požiadavky pre nových migrantov mohli prísť skôr, než sa plánovalo.

To by mohlo ovplyvniť krajiny Európskej únie, ktoré sa spoliehajú na pracovníkov v zahraničí, posielajúcich peniaze domov. Migranti z eurobloku napríklad v roku 2017 poslali domov až približne 9 miliárd dolárov (cca 7,9 miliárd eur).

Ktoré krajiny doplatia najviac
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: The New York Times)

V Británii žije a pracuje takmer jeden milión Poliakov, pričom v roku 2017 poslali domov viac ako 1 miliardu dolárov. Migranti z Francúzska poslali 1,8 miliardy a tí z Nemecka 1,3 miliardy. V Maďarsku vládni predstavitelia povedali, že dúfajú, že sa migranti vrátia pracovať domov.

Najväčšie percento svojho obyvateľstva žijúceho v zahraničí v Británii má Litva, takmer 8 percent, z ktorých mnohí prišli po vstupe do Európskej únie v roku 2004. Na Britských ostrovoch pracuje aj okolo 100-tisíc Slovákov.

Viac o téme: DohodaSlovenskoVeľká BritániaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu