Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úkladná vražda Kuciaka a Kušnírovej: Motívom bola novinárova práca, horúca stopa vo vyšetrovaní

Ján Kuciak Zobraziť galériu (2)
Ján Kuciak (Zdroj: aktuality.sk)

PEZINOK - Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prešlo pol roka. Prokuratúra ani polícia sa doteraz k vyšetrovaniu nevyjadrovali. Po poslednej tlačovej konferencii generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, na ktorej povedal, že dozorujúci prokurátor má voľné ruky v informovaní verejnosti, prokurátor úradu Špeciálnej prokuratúry v pondelok informoval o posune vo vyšetrovaní.

Vražda Jána Kuciaka - nové skutočnosti
Vražda, ktorá otriasla nielen Slovenskom, ale aj zahraničím, nie je stále vyšetrená ani po pol roku. Dozorujúci prokurátor však informoval o priebehu vyšetrovania a o doterajších výsledkoch. Naposledy o nich informoval v marci. "Vzhľadom na to, že máme vysokú podporu verejnosti aj médií, verím, že sa k úspešnému koncu dopracujeme," povedal prokurátor na pondelňajšej tlačovke. 

MIMORIADNA SPRÁVA Vyšetrovatelia zverejnili identikit v prípade vraždy Jána Kuciaka

Na začiatku pracovali vyšetrovatelia s 30 verziami, dnes už len s dvoma. Vyšetrovanie potvrdilo, že motívom vraždy bola novinárska práca Jána Kuciaka. "Môžem potvrdiť, že išlo o úkladnú vraždu na objednávku, vrahom bola jedna osoba," vyhlásil prokurátor. V prípade nie je zatiaľ nikto obvinený. 

Svedok alebo páchateľ

Prokuratúra taktiež zverejnila identikit osoby, ktorá sa mohla v čase vraždy pohybovať okolo miesta činu. Či ide o možného páchateľa alebo len svedka, prokurátor nechcel špecifikovať. "Osoba sa mohla pohybovať v čase vraždy v mieste konania skutku a môže mať dôležité informácie," povedal s tým, že by bolo prospešné, ak by sa muž z identikitu sám prihlásil.

Úkladná vražda Kuciaka a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: polícia)

Políciu alebo špeciálnu prokuratúru môžu kontaktovať aj občania, ktorí muža spoznali. Ide o muža, ktorý má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky.

Dva okruhy práce

Vyšetrovanie sa momentálne zameriava na dva hlavné okruhy Kuciakovej práce, jedna z nich by mohla byť motívom vraždy. O aké konkrétne ide, to prokurátor nepovedal. Ján Kuciak sa najčastejšie venoval Marianovi Kočnerovi, ktorý je momentálne už tri mesiace vo väzbe a je obvinený v kauze falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom. Ani ku Kočnerovi sa prokurátor nevyjadril. Je však známe, že Kočner sa Kuciakovi vyhrážal, preto novinár podal aj trestné oznámenie, ktoré polícia vôbec neriešila. Spravila tak až po vražde novinára a jeho snúbenice. 

Posledný článok novinára aktuality.sk Jána Kuciaka: Chápadlá mafie siahajú do slovenskej politiky

Do úvahy prichádza aj posledný článok Jána Kuciaka o talianskej mafii a jej prepojení na slovenskú vládu a bývalého premiéra Roberta Fica. Taliansky podnikateľ Antonino Vadala mal mať za milenku Máriu Troškovú, bývalú hlavnú štátnu radkyňu, ktorá mala veľmi blízko k expremiérovi Ficovi. Prokurátor informoval o tom, že bolo zadržaných celkovo sedem osôb, všetky talianskeho pôvodu, no pre nedostatok iných dôkazov boli zo zadržania prepustení. 

Pochybnosti stále vyvoláva aj prítomnosť bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera na mieste činu len niekoľko hodín potom, ako našli mŕtve telá. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vtedy tvrdil, že Krajmer preveroval stopu talianskej mafie, o ktorej však nemohol vedieť, pretože článok, na ktorom Kuciak pracoval, vyšiel až dva dni po nájdení tiel. 

Chyby vo vyšetrovaní

Pri obhliadke miesta činu, ako aj mŕtvych tiel Kuciaka a Kušnírovej, spravili vyšetrovatelia hneď niekoľko chýb. S telami sa manipulovalo a prítomní policajti si mali dokonca na mieste činu zapáliť cigaretu a ohorky odhodiť. K telám bol namiesto súdneho lekára privolaný patológ, ktorý neskôr nechcel spolupracovať s políciou, pretože sa odvolával na to, že ho zväzuje lekárske tajomstvo. 

REPORTÁŽ z miesta činu: VIDEO Kuciak a Kušnírová v dome hrôzy, Lipšic o vyšetrovaní vraždy

Vyšetrovatelia niekoľko mesiacov po vražde robili vo Veľkej Mači vyšetrovací pokus. Prokurátor infomoval, že prebehli dva. Vyšetrovacie pokusy sa vykonávali za prítomnosti mamy Martiny Kušnírovej, Zlatice Kušnírovej a rovnako boli prítomní aj rodičia Jána Kuciaka. 

Kuciak - rekonštrukcia vraždy2

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Telá novinára a jeho snúbenice našli 26. februára v ich dome vo Veľkej Mači. Martina mala prestrelenú hlavu, Ján bol strelený dvoma ranami do hrude. Mŕtvi však boli už niekoľko dní. Vyšetrovaním sa zistilo, že zavraždení boli 21. februára okolo 22-hej hodiny večer. Páchateľ sa pravdepodobne ukryl v dome v čase, keď Martina išla pre Jána. 

Luxusný život bývalej Ficovej radkyne: Trošková sa presťahovala do nového bytu, drsný odkaz susedov

Začal sa mediálny a politický kolotoč. Po masívnych protestoch odstúpili zo svojej funkcie vtedajší premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar aj šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer. Z funkcie odišli aj hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a śéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu Viliam Jasaň.

Robert Fico na tlačovej konferencii ponúkol tomu, kto má akékoľvek relevantné informácie o vražde Kuciaka a Kušnírovej, milión eur. Vynorilo sa tak množstvo falošných stôp. 

 

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu