Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

PRÁVE TERAZ Marián Kočner požiadal o prepustenie z väzby

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Marián Kočner je už mesiac vo väzbe a je možné, že sa dostane na slobodu. V druhej polovici júla podal žiadosť o prepustenie. O jeho pobyte vo väzbe alebo naopak, prepustení na slobodu, bude rozhodovať súd.

Kočnera zobral do väzby Najvyšší súd SR 28. 6. na verejnom zasadnutí. „Je stíhaný v troch veciach, pravdepodobne to bolo páchané vysoko sofistikovaným spôsobom, od roku 2006 boli údajne spôsobené škody veľkého rozsahu. Z tohto dôvodu sa Najvyšší súd stotožnil s návrhom prokurátora,“ povedal sudca František Mozner.

Posledné minúty Kočnera na slobode: FOTO Zamrzol mu úsmev a rozlúčka s drahými okuliarmi

Rozhodoval vtedy aj o Pavlovi Ruskovi, ktorý je obvinený v rovnakej trestnej veci. Toho však súd nechal v domácom väzení. Kočner po mesiaci mohol požiadať o prepustenie na slobodu, čo podľa našich informácií aj urobil.

Rusko a Kočner na súde
"Väzobne stíhaný M. K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby. Vec je v štádiu rozhodovania súdom o predmetnej žiadosti," informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kočnera vypočujú 

Podľa našich informácií Mariána Kočnera vypočuje sudca na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici už 1. augusta. Ide o výsluch pred rozhodnutím sudcu pre prípravné konanie o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu.

Špecializovaný trestný súd už raz rozhodoval o tom, či Kočner pôjde do väzby. Vtedy ho nevzal a prípad tak skončil na Najvyššom súde, ktorý na verejnom zasadnutí rozhodol o tom, že Kočner pôjde do väzby.

Kočnerovo a Ruskovo obvinenie

Obaja čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

A je to vonku! Tvrdý úder pre Kočnera, sprcha dvakrát týždenne a život v izolácii

Podľa prokuratúry dôvodom na väzbu je obava, že na slobode by pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Prokuratúra očakávala, že súd vyhovie návrhu na vzatie do väzby. Naopak, obhajcovia Marek Para a Martin Pohovej predpokladali, že dôvody na väzbu ich klientov nie sú a súd ich prepustí zo zadržania na slobodu. Vec tak skončila na Najvyššom súde.

Viac o téme: ZmenkyVäzbaPavol RuskoMarián KočnerPrepustenie z väzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu