Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledné minúty Kočnera na slobode: FOTO Zamrzol mu úsmev a rozlúčka s drahými okuliarmi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Marián Kočner ide do väzby! Rozhodol o tom vo štvrtok Najvyšší súd SR po takmer 90 minútach, počas ktorých sa senát radil. Sebavedomý výraz kontroverzného podnikateľa tak nahradila zachmurená tvár.

Kočnerom s Ruskom prišli na Najvyšší súd
Marián Kočner prišiel na pojednávanie štýlovo nahodený, v drahom obleku a šmrncovných okuliaroch. Pred novinármi vystupoval sebavedomo, odmietol však odpovedať na všetky otázky. No fotografom ochotne zapózoval aj so svojimi advokátmi. S takým rozhodnutím Najvyššieho súdu SR však rozhodne nerátal.

Posledné minúty Kočnera na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Počas procesu si nezaujato ťukal do mobilu, z miestnosti nevyšiel ani cez prestávku, počas ktorej sa senát radil. Sedel na svojom mieste a rozprával sa s advokátmi s úsmevom na tvári. Keď však sudca vyriekol jeho ortieľ, úsmev mu zamrzol.

Posledné minúty Kočnera na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Je stíhaný v troch veciach, pravdepodobne to bolo páchané vysoko sofistikovaným spôsobom, od roku 2006 boli údajne spôsobené škody veľkého rozsahu. Z tohto dôvodu sa Najvyšší súd stotožnil s návrhom prokurátora,“ povedal sudca František Mozner. Kočner svoje drahé okuliare s rezignovaným výrazom odovzdal svojmu advokátovi a rovno z pojednávacej miestnosti ho s putami na rukách odviedli do Justičného paláca.

MIMORIADNA SPRÁVA Súd poslal Kočnera definitívne do väzby! Zvrat pri Ruskovi

Zvíťazila pravda

Obvinený v rovnakej trestnej veci je aj bývalý riaditeľ televízie Markíza, ten však vyviazol podstatne lepšie. Sudca rozhodol, že monitorovací náramok na nohe je postačujúci a stíhaný bude na slobode. Marián Kočner si tak vo väzbe posedí mesiac, až potom môže požiadať o prepustenie. Väzbu bude vykonávať v Bratislave. Prokurátor Ján Šanta bol s rozhodnutím súdu spokojný.

Posledné minúty Kočnera na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zvíťazila pravda, odvaha a slušnosť a je to aj odkaz pre slušných ľudí. Spravodlivosť existuje a na každého príde čas," povedal Šanta. Ten si počas čakania na rozhodnutie senátu krátil čas čítaním novín. Podľa neho Kočner koná vysoko sofistikovane a svoju ekonomickú trestnú činnosť stupňuje.

Prokurátor Ján Šanta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Zmenkový delikt spáchal štyrmi útokmi v astronomickej sume 69 miliónov eur, ktorú československá kriminalita ani nepozná. Som hlboko presvedčený, že ak nebude obmedzený na osobnej slobode, bude v trestnej činnosti pokračovať a mariť vyšetrovanie," povedal prokurátor. Pred pojednávaním sa vylúčil z rozhodovania sudca Martin Pivovartsy pre zaujatosť. Kočnerov obhajca Michal Mandzák ho zastupuje v disciplinárnom konaní. 

Kočnerov kamarát

Kočnera prišiel podporiť aj bývalý šéf kontrarozviedky SIS a bývalý novinár Peter Tóth. Ten sa ho v minulosti viackrát zastal a verejne priznáva, že je s ním kamarát. Práve Kočner ho mal upozorniť na svedka v kauze únosu syna prezidenta Michala Kováča, Oskara Fegyveresa.

Kočnerovo a Ruskovo obvinenie

Obaja čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Podľa prokuratúry dôvodom na väzbu je obava, že na slobode by pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Prokuratúra očakávala, že súd vyhovie návrhu na vzatie do väzby. Naopak, obhajcovia Marek Para a Martin Pohovej predpokladali, že dôvody na väzbu ich klientov nie sú a súd ich prepustí zo zadržania na slobodu. Vec tak skončila na Najvyššom súde.

Viac o téme: VäzbaSúd Najvyšší súdMarián KočnerPavol Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu