Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovská zmena v Kazachstane: Prezident podpísal dekrét o prechode k latinskej abecede

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

ASTANA - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev podpísal dekrét, ktorým nariaďuje prechod k zapisovaniu kazaštiny latinskou abecedou namiesto dosiaľ používanej cyriliky. Predmetný dekrét bol v piatok zverejnený na webovej stránke úradu kazašského prezidenta.

Príslušná štátna komisia bude postupne implementovať prechod k latinke do roku 2025. Nazarbajev, ktorý je pri moci od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991, hovorí o tomto opatrení už niekoľko rokov. V apríli úradom nariadil do konca tohto roku vytvoriť novú abecedu pre kazašský jazyk.

Tento krok je všeobecne vnímaný ako pokus o posilnenie národnej identity a nezávislosti Kazachstanu, ako aj o vzdialenie sa od dlhoročného vplyvu Ruska, uvádza agentúra Reuters. Bývalý Sovietsky zväz, ktorého súčasťou Kazachstan bol celé desaťročia, v roku 1929 nahradil tradičné abecedy založené na arabčine, používané tamojšími moslimskými menšinami, národnými abecedami vychádzajúcimi z latinky. V roku 1940 ich však vystriedala cyrilika, ktorú používa ruština.

Avizovaná kultúrna zmena bude pre Kazachov už treťou svojho druhu za menej než 100 rokov. Písmo založené na cyrilike opustili krátko po rozpade ZSSR aj ďalšie bývalé sovietske republiky, ktorých obyvatelia hovoria turkickými jazykmi, a prešli na latinskú abecedu - Azerbajdžan, Turkménsko a Uzbekistan.

Viac o téme: PrechodCyrilikaKazachstanAstanaLatinská abeceda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu