Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počasie spôsobuje problémy: Česko zápasí s búrkami, Maďarsko vydalo najvyšší stupeň varovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: predpovede.topky.sk)

PRAHA - Dopravné problémy spôsobila búrka sprevádzaná silným nárazovým vetrom a krupobitím, ktorá sa dnes ráno prehnala Moravou a Sliezskom. Najhoršia situácia je v Olomouckom kraji, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Kvôli popadaným stromom zostala neprejazdná diaľnica D35 v úseku z Mohelnice do Olomouca. Došlo aj k prerušeniu železničnej dopravy v koridore medzi Olomoucom a Prahou, odkiaľ hlásili aj škody na traťovom elektrickom vedení, čo sa dotklo zhruba dvoch desiatok vlakov. 

Podľa Českých dráh tam nebolo možné zaviesť ani náhradnú autobusovú dopravu, keďže stromy zablokovali aj paralelné cestné komunikácie. Hasiči v Olomouckom kraji mali v súvislosti s búrkou hlásených okolo 130 udalostí. Išlo predovšetkým o spadnuté stromy a konáre na cestách alebo poškodenú strešnú krytinu. Takmer 100 výjazdov absolvovali aj hasiči v Moravskosliezskom kraji. 

Maďarsko: Horúčavy vrcholia, pre juh krajiny vydali najvyšší stupeň varovania

Maďarská meteorologická služba (OMSZ) vydala dnes varovanie pre pretrvávajúce horúčavy pre celé územie krajiny. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy platí v šiestich južných župách, informovala agentúra MTI.

Horúčavy majú vrcholiť dnes, priemerná teplota v Maďarsku dosiahne 27 stupňov Celzia. Na Južnej Dolnej zemi prekročí priemerná denná teplota hodnotu 29 stupňov. Tretí stupeň varovania platí pre Baranskú, Báčsko-malokumánsku, Békešskú, Čongrádsku, Šomodskú a Tolniansku župu; pre zvyšok krajiny platí druhý stupeň výstrahy. Najvyššia denná teplota dosiahne 34-38 stupňov Celzia.

V neskorých popoludňajších hodinách očakávajú meteorológovia búrky s možnosťou krupobitia najmä v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Vašskej a Zalianskej župe, kde vydali prvý stupeň výstrahy pred búrkami.

Počasie spôsobuje problémy: Česko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V Iraku je v dôsledku horúčav povinný deň voľna

Iracká vláda vyhlásila na dnes vzhľadom na vlnu horúčav povinný deň voľna. Rozhodnutie vlády prišlo v čase, keď sa teploty v krajine vyšplhali na 50 stupňov Celzia. Ide o prvý takýto krok kabinetu počas tohtoročného leta. Deň pracovného pokoja sa týka všetkých vládnych zamestnancov, uvádza agentúra AP.

Iracký štátny meteorologický úrad dnes varoval, že teploty na väčšine územia krajiny dosiahnu 51 stupňov. Minulý rok zaznamenali v Bagdade 51 stupňov a až 53 stupňov v Basre, v dôsledku čoho vláda vyhlásila dva dni povinného voľna. Irak pravidelne čelí v lete neznesiteľným horúčavám a výpadky elektrického prúdu ešte viac sťažujú obyvateľom život.

Viac o téme: PočasieBúrkaHorúčavaMaďarskoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu