Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zábery ničivej spúšte po víchrici na západnom Slovensku: Dráma v oblakoch a obrovské škody

Veterná smrť v Bratislave Zobraziť galériu (40)
Veterná smrť v Bratislave (Zdroj: foto: tip citatela)

BRATISLAVA - Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok v noci silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu. Na svojom facebookovom profile o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Vaše tipy

Zaznamenali ste nejaké škody po búrke vo vašom okolí? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Aktualizované o 20:37

Čitateľ nás upozornil na spadnuté drôty. Ide o mestskú časť Vajnory.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Roman)

Aktualizované o 19:39

Búrky s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, sa môžu dnes večer a v sobotu (12.8.) ojedinele vyskytnúť na území Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Žilinského kraja. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Aktualizované o 19:22

Štvrtková (10.8.) veterná smršť v Bratislave spôsobila okrem popadaných konárov, stromov a zablokovaných komunikácií aj poškodenie stĺpov verejného osvetlenia. Pracovníci mestského dispečingu sú aktuálne v teréne a naprávajú vzniknuté škody. Situácia je vážna najmä v mestských lesoch, kde počas dnešnej očakávanej búrky môže dôjsť k pádu ďalších stromov. Informovala o tom Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu 

"Najhoršia situácia je v mestských lesoch Bratislavy, kde sú neprejazdné viaceré úseky komunikácií v dôsledku padnutých stromov. Organizácia Mestské lesy v Bratislave zároveň prosí občanov, aby zvážili návštevu bratislavského lesoparku v najbližších dňoch, pretože silnejší vietor môže počas dnešného dňa ešte pretrvávať," uviedla Kohútiková.

Aktualizované o 19:14

Situáciu zachytil aj čitateľ Daniel.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Daniel)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Daniel)

Aktualizované o 16:11

Mnohí sa nám sťažujete, že ste stále odpojení od elektriny. Je to spôsobené výpadkom. Na odstránení porúch Západoslovenská distribučná pracuje. 

Situácia, ktorá vznikla v noci z 10. na 11. augusta 2017 po extrémne silnej búrke, je naďalej vážna. Hoci väčšinu porúch sa podarilo odstrániť ešte v priebehu noci a dopoludnia, niektoré si vzhľadom na svoj rozsah vyžadujú dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek. Príčinou dlhšieho času opravy sú predovšetkým pováľané stromy na vedeniach a roztrhané vodiče. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite. Informácie o približnom čase odstránenia poruchy postupne aktualizujeme na podstránke s aktuálnymi poruchami. Zverejnila Západoslovenská distribučná na svojej stránke.  

Z dôvodu mimoriadne vysokého počtu volaní na poruchovú linku Západoslovenskej distribučnej došlo napriek jej personálnemu posilneniu tiež k predĺženiu času prepojenia na operátora. 

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: zsdis.sk)

Aktualizované o 15:33

Polícia zisťuje príčiny dnešného ranného požiaru pivovaru v Trnave. Ako informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, pravdepodobne by nemalo ísť o úmyselné podpálenie, polícia pracuje aj s verziou, že požiar spôsobil blesk. Škody odhadli na 100-tisíc eur.

Aktualizované o 15:15

Situácia, ako ju zachytil čitateľ Vladimír.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Vladimír)

Aktualizované o 15:05

Hasiči ešte stále odstraňujú následky silného vetra, ktorý včera zasiahol západné Slovensko. Najviac práce majú stálu hasiči v Bratislavskom kraji, ktorí od včera večera do dnešného popoludnia (13.30 hodiny) vykonali celkom 188 výjazdov prevažne k popadaným stromom a nalomeným konárom.

V Trnavskom kraji zaznamenali v súvislosti s nepriaznivým počasím 143 prípadov, pri ktorých bola potrebná pomoc hasičov. Hasiči v Trenčianskom kraji boli dovedna vyslaní k 31 takýmto udalostiam, v Nitrianskom kraji zasahovali príslušníci pri 16 udalostiach a v Žilinskom kraji pri 9.
Následky veternej smršte budú hasiči odstraňovať počas celého dňa. Infromovla Hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová. 

Aktualizované o 14:25

Dvaja ochotní chlapci (16,17) pomohli uvoľniť cestu počas búrky vo Vrakuni.

Stromy na ceste
 

Aktualizované o 13:25

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej facebookovej stránke, na stanici Malý Javorník (okr. Pezinok) zaznamenali podľa Beaufortovej stupnice silnú víchricu. Na tejto stanici priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút dosiahla 24,5 m/s (88,2 km/h). Maximálne nárazy rýchlosti vetra tam presiahli hodnotu 35 m/s (126 km/h). Najsilnejší predstavoval 36 m/s (129,6 km/h), čo je najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 na danej stanici.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Najsilnejší náraz vetra v Bratislave zaznamenali na stanici Koliba. Dosiahol 29,7 m/s, čo predstavuje rýchlosť až 106,9 km/h. Na stanici Bratislava - letisko bola podľa Beaufortovej stupnice víchrica. Priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút bola 23,5 m/s (84,6 km/h). Maximálny náraz rýchlosti vetra mal hodnotu 27,9 m/s (100,4 km/h), čo je podľa SHMÚ najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 na danej stanici.

Aktualizované o 13:15

Predpoveď počasia na víkend

PIATOK - V brázde nízkeho tlaku vzduchu sa nad Poľskom, Českom a Rakúskom vlní
studený front. Pred ním k nám od juhu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický 
vzduch. Slnečno. V západnej polovici územia prechodne aj zväčšená oblačnosť, a tu ojedinele prehánky alebo búrky. Veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 31 až 36 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 23 stupňov Celzia.

Fúka bprevažne juhovýchodný vietor 3 až 8 m/s, sa na juhozápade k večeru zmení na severozápadný a tu dosiahne v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h). Pri búrkach prechodne zosilnie. Predpokladané množstvo zrážok - do 5 mm, pri búrkach ojedinele okolo 15 mm.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

SOBOTA - V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude cez našu oblasť ďalej na východ postupovať zvlnený studený front. Za ním sa v chladnejšom vzduchu rozšíri od západu do strednej Európy výbežok vyššieho tlaku.

V noci bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V západnej polovici miestami,
inde ojedinele, prehánky alebo búrky, ktoré budú ojedinele aj intenzívne. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, na Zemplíne okolo 21 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý, na juhozápade severozápadný vietor 3 až 7, v nárazoch okolo 13 m/s (10 až 25, 45 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. 

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Cez deň bude bude polooblačno až oblačno, vo východnej polovici územia miestami, inde 
ojedinele prehánky alebo búrky, ktoré budú ojedinele aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 21 až 27, na juhu stredného Slovenska a väčšinou aj na východe 27 až 33 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 stupňov Celzia, od západu postupne 
ochladzovanie. Fúkať bude slabý, na západe a do večera aj na ostatnom území severozápadný až severný vietor 3 až 8, na juhozápade v nárazoch okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. 

Predpokladané množstvo zrážok v noci do 8 mm, pri búrkach okolo 15 mm. Cez deň do 5 mm, pri búrkach okolo 15 mm.

NEDEĽA - Zvlnený studený front postúpi z našej oblasti na východ a súčasne sa nad Nemeckom a štátmi Beneluxu vytvorí tlaková výš. V noci oblačno až zamračené, na západe polooblačno. Vo východnej polovici územia miestami dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Cez deň bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v Žilinskom kraji a na Horehroní okolo 10 stupňov Celzia.

Najvyššia denná teplota 22 až 27, v Žilinskom kraji, na východe a na Horehroní 17 až 22 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h).

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Aktualizované 12:53

Petržalka hlási množstvo vyvrátených stromov, polámaných konárov, poškodených stĺpov verejného osvetlenia a zničené autá. Následky nepretržite odstraňujú hasiči v spolupráci s miestnymi dobrovoľnými hasičmi a miestnym podnikom verejnoprospešných služieb, v teréne sú tiež inšpektori verejného poriadku a zamestnanci oddelenia životného prostredia.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktualizované 12:51

Následky veternej smršte a búrky, ktorá sa vo štvrtok (10.8.) večer prehnala hlavným mestom, odstraňuje od rána aj bratislavské Staré Mesto. Čistí sa promenáda na Nábreží arm. generála Ludvíka Svobodu, park na Vajanského nábreží, Hviezdoslavovo námestie, Grasalkovičova a Medická záhrada. Informuje o tom mestské časť na sociálnej sieti

Aktualizované o 12:44

Na stanici Bratislava - Koliba zaznamenali v SHMÚ najvyšší náraz vetra 29,7 m/s, čo predstavuje rýchlosť vetra až 106,9 km/h.

Blesky nad Bratislavou
Zobraziť galériu (40)
Blesky nad Bratislavou  (Zdroj: Tip čitateľa)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktualizované o 12:42

V Malom Javorníku zaznamenali meteorológovia silnú víchricu. Maximálne nárazy rýchlosti vetra tu presiahli 126 kilometrov za hodinu (km/h). Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút bola v Malom Javorníku na úrovni 88,2 km/h. Maximálny náraz rýchlosti vetra 129,6 km/h tu bol zaznamenaný o 22.11 h a 22.12 h, čo je najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 v tunajšej meteorologickej stanici.

Aktualizované o 12:36

Dážď a extrémne silný vietor počas uplynulej noci výrazne obmedzili aj železničnú dopravu na západnom Slovensku a na Záhorí. Búrka a silný vietor lámali konáre stromov či vyvracali stromy, ktoré padali na železničnú trať. Na viacerých miestach sa poškodili trakčné vedenia alebo dochádzalo k výpadkom elektrickej energie a trakčného napájania. To spôsobilo aj mnohé poruchy zabezpečovacích zariadení. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Aktualizované o 12:17

V Trnavskom kraji boli hasiči tiež v plnom nasadení

Silné búrky s vetrom, ktoré zasiahli vo štvrtok 10. augusta v noci Trnavský kraj, si vyžiadali 101 zásahov hasičov. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu najsilnejšie nárazy vetra v trnavskom regióne, 104 kilometrov za hodinu, zaznamenali meteorológovia v Jaslovských Bohuniciach.

Aktualizované o 11:58

Železničná trať v Bratislave, v úseku Podunajské Biskupice - Nové Mesto, je opäť prejazdná. Vlaková doprava sa bude postupne normalizovať. Informoval hovorca súkromného dopravcu RegioJet Aleš Ondrůj.

Aktualizované o 11:50

Problémy na letisku M.R.Štefánika 

Pre búrku a silný vietor s rýchlosťou 100 km/h, ktorý nafúkal na dráhy letiska cudzie predmety, bolo nutné dráhy a prevádzkové plochy letiska vyčistiť a skontrolovať ich prevádzkyschopnosť. Z tohto dôvodu bolo letisko v čase od 22.20 hodiny do 23.20 hodiny na jednu hodinu uzavreté. Ovplyvnilo to prílet z Birminghamu spoločnosti Ryanair, ktorý bol odklonený na letisko do Brna a prílet z Rodosu spoločnosti Smartwings, ktorý bol odklonený do Budapešti. Po otvorení letiska boli cestujúci z týchto letov prepravení do Bratislavy s 1,5-hodinovým, resp. 2-hodinovým oneskorením. Informovala nás Veronika Ševčíková, hovorkyňa bratislavského letiska. 

Situácia v Karlovej Vsi od čitateľky Evy
Zobraziť galériu (40)
Situácia v Karlovej Vsi od čitateľky Evy  (Zdroj: foto: tip citatela)

Aktualizované o 11:36

Trnava prišla po nočnej veternej smršti o niekoľko stromov, viaceré časti mesta boli pre potrhané vedenia dlhé hodiny bez elektrickej energie. Na sídlisku Prednádražie spadol strom na zaparkované autá, v Bernolákovom sade skončili dva stromy na historických hradbách mestského opevnenia. Slovenský hydrometeorologický ústav informoval, že rýchlosť vetra počas búrky dosahovala v Jaslovských Bohuniciach v nárazoch 104 km za hodinu. Od rána sú v parkoch a v uliciach Trnavy firmy, ktoré zabezpečujú odstraňovanie polámaných konárov a pília poškodené stromy. Podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča boli v súvislosti s búrkou zaznamenané len škody na majetku, nikomu sa však nič nestalo.

Aktualizované o 11:33

Smrť zasiahla aj auto čitateľa Mariána
Zobraziť galériu (40)
Smrť zasiahla aj auto čitateľa Mariána  (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Aktualizované o 11:31

Ľudia utekali z Magio pláže. 

 Aktualizované o 11:24

Časť strechy bola v dôsledku veternej smršte odtrhnutá aj na budove DDS Rača, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. V týchto chvíľach župa pracuje na odstránení vzniknutých škôd. 

Galéria: Domov dôchodcov v Rači po búrke

Aktualizované o 11:20 

Aktualizovné o 11:04

Popadané stromy a konáre odstraňovali dispečeri mesta aj na Devínskej ceste, kde je zároveň poškodená svetelná signalizácia. Aktuálne už prebiehajú práce na jej oprave a mala by byť sfunkčnená v dopoludňajších hodinách. Dispečeri mesta od raných hodín zabezpečujú prejazdnosť ciest aj na komunikáciách Miletičova, Trenčianska, Púchovská, Rybničná, Podunajská či zjazd Mosta Apollo na Bosákovú. Nepriaznivé počasie spôsobilo neporiadok aj na Tyršovom nábreží. Magio pláž má však fungovať v bežnom režime. "Mestský dispečing koordinuje svoje aktivity nielen s DPB, ale zároveň aj s príslušníkmi polície, hasičského zboru či Železnicami Slovenskej republiky. Vzniknuté škody mesto neustále monitoruje a bližšie informácie poskytneme v najbližších hodinách," uviedla Kohútiková. 

Aktualizované o 11:03

"Najkritickejšia situácia bola na nábreží Dunaja, kde dispečing oddelenia správy komunikácií zaznamenal viacero popadaných konárov, ktoré bolo treba odstrániť a zabezpečiť plynulý prejazd ciest. Druhou najkritickejšou lokalitou bolo Námestie Franza Liszta, kde na zastávku MHD spadol strom a poškodil trolejové vedenie linky 201," priblížila Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Aktualizované o 10:59

 

Ulica cesty mládeže v Malackách od čitateľa Daniela
Zobraziť galériu (40)
Ulica cesty mládeže v Malackách od čitateľa Daniela  (Zdroj: foto: tip citatela)

Aktualizované o 10:56 

Momentálne je bez elektrickej energie približne 14 000 odberných miest, Západoslovenská distribučná predpokladá, že v priebehu dňa bude väčšina porúch odstránená, zverejnila spoločnosť na svojej stránke. 

Aktualizované o 10:51

Smolenická ulica v Bratislave od čitateľky Veroniky
Zobraziť galériu (40)
Smolenická ulica v Bratislave od čitateľky Veroniky  (Zdroj: foto: tip citatela)

Aktualizované o 10:45

"V Bratislave v mestskej časti Vrakuňa je výpadok prúdu už od 21:30 večer. To je už skoro 12 hodín! Nikto z okolia sa nevie dovolať do elektrární, netušíme, koľko budeme bez elektriny. Výpadok pretrváva aj v oblasti Miloslavova...taktiež približne 12 hodín sú obyvatelia bez prúdu. Ďalej na Záhorí v oblasti Cerová strhol vietor strechu na hospodárskej budove," posťažovala sa nám čitateľka Katka.  

Aktualizované o 10:40

Detské ihrisko v Bratislave od nášho čitateľa
Zobraziť galériu (40)
Detské ihrisko v Bratislave od nášho čitateľa  (Zdroj: foto: tip citatela)

Aktualizované o 10:38

Situácia na Kozmonautickej ulici v Ružinove
Zobraziť galériu (40)
Situácia na Kozmonautickej ulici v Ružinove  (Zdroj: Foto: FB/Silvia Bublinka Slezáková)

Aktualizované o 10:33

Dispečing mesta Bratislava už po 22-hej hodine prijímal hlásenia o spadnutých konároch, stromoch či neporiadku v uliciach, ktoré spôsobil silný nárazový vietor. Situáciu začalo hlavné mesto operatívne riešiť. V teréne je 19 vozidiel a 65 pracovníkov mestského dispečingu, ktorí zabezpečujú prejazdnosť a plynulosť na cestách, pričom paralelne prebieha aj monitoring všetkých komunikácií hlavného mesta, informovali z magistrátu hlavného mesta.  

Nábrežie Dunaja 

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: magistrát BA)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: magistrát BA)

Aktualizované o 10:24

Po skompletizovaní všetkých údajov je stav výjazdov v súvislosti s veternou smršťou nasledovný. Informácie poskytla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Bratislavský kraj - 132

Trnavský kraj - 110

Trenčiansky kraj - 27

Nitriansky kraj - 12

Žilinský kraj - 9

Aktualizované o 10:10

Na Hlavnú stanicu v Bratislave nepremáva od začiatku dennej premávky linka MHD číslo 201. Dôvodom je poškodené trolejové vedenie po búrke a veternej smršti, informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej webovej stránke. Linka 201 je odklonená zo Šancovej smer Hlavná stanica cez Pražskú na Ulicu Prokopa Veľkého a naspäť tou istou trasou.       

Aktualizované o 10:09 

Situácia v Skalici

Galéria: Zničená strecha v Skalici

Aktualizované o 9:58

Vzhľadom na extrémne silnú búrku na viacerých miestach vypadla elektrická energia. Západoslovenské elektrárne (ZSE) v noci evidovali 160-tisíc zákazníkov bez elektrickej energie. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne, momentálne je bez elektrickej energie približne 14-tisíc odberných miest. ZSE predpokladá, že v priebehu dňa bude väčšina porúch odstránená, povedala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Hasiči v Bratislave, kam búrka prišla smerom od Rakúska a Maďarska okolo 22:00, hlásili hodinu po polnoci desiatky výjazdov. 

Aktualizované o 9:57

"V Senci si udia mysleli, že zletela strecha. Potom zbadali, že to bol celý bok bytovky," napísala nám čitateľka Paula. 

Galéria: Senec

Aktualizované o 9:55

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strhnutých strechách a padnutých elektrických stĺpoch. Situáciu komplikovali výpadky elektrického prúdu. Ako informovalo hasičské prezídium, v Bratislavskom a Trnavskom kraji zasahovali "všetky hasičské sily a prostriedky“. Pomôcť museli aj v stanovom tábore v obci Dubové (okres Turčianske Teplice), kde silný vietor strhol stany a bez prístrešia zostalo približne 50 ľudí, z toho 35 detí. Všetci vyviazli bez zranenia a hasiči im poskytli útočisko v evakuačnom autobuse Hasičského a záchranného zboru.

Aktualizované o 9:47

"Ešte pár takýchto vetríkov a u nás to ostane okolo domu bez topoľov. Tento švihol o barák s úplne novou fasádou až po štvrté poschodie. Okná našťastie minul, ale dve autá sa neuhli," zveril sa na sociálnej sieti poslanec NR SR Martin Poliačik.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: FB/Martin Poliačik)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Foto: FB/Martin Poliačik)

Aktualizované o 9:40

Veterná smršť spôsobila na cintorínoch a v areáli krematória v správe organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy mimoriadnu kalamitnú situáciu, ktorej odstraňovanie potrvá minimálne týždeň, informoval riaditeľ organizácie Radoslav Vavruš. "Rozsah vzniknutých škôd na drevinách a cintorínskej architektúre je v štádiu zisťovania a posudzovania. Aj na základe výsledkov zhodnotenia prijme Marianum ďalšie opatrenia, ktoré môžu viesť až k uzatvoreniu krematória a cintorínov," podotkol riaditeľ. Verejnosť žiada, aby vzniknutú situáciu rešpektovala a reálne hodnotila personálne a technické možnosti správcovskej organizácie pri odstraňovaní vzniknutých škôd.

Galéria: Dôsledky smršte v okolí Krížnej ulice v Bratislave

Silné búrky sprevádzal silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu (km/h). Nepriaznivé počasie na západnom Slovensku zapríčinilo takmer 200 výjazdov hasičov. Najviac zásahov bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahovali pri 105 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

Galéria: Po nočnej búrke v Pezinku

Aktualizované o 9:35

Pracovníci na Hlavnej stanici v Bratislave odstraňujú následky škôd spôsobených veternou smršťou, ktorá sa prehnala vo štvrtok v noci západným Slovenskom.

Galéria: Hlavná stanica v Bratislave

Aktulizované o 9:27

Zastavená vlaková doprava

V úseku Podunajské Biskupice - Bratislava je momentálne zastavená vlaková doprava (trať Komárno - Dunajská Streda - Bratislava). Dôvodom je výpadok zabezpečovacieho zariadenia Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Všetky vlaky zo smeru od Dunajskej Stredy aktuálne končia jazdu v stanici Podunajské Biskupice. TASR o tom informoval hovorca súkromného dopravcu RegioJet Aleš Ondrůj.

Z Podunajských Biskupíc môžu cestujúci využiť na prepravu linky bratislavskej MHD alebo náhradnú autobusovú dopravu, ktorú sa RegioJet snaží momentálne zaistiť. "Obmedzenie má výrazný vplyv aj na dopravu ďalších vlakov, ktoré jazdia v opačnom smere z Bratislavy do Dunajskej Stredy a Komárna," upozornil Ondrůj.

Situácia po búrke.

Video počasie z Bratislavy

Obyvatelia hlásili mnoho porúch. "V Perneku na niektorých miestach, nám napr. chýba elektrina už približne 9 hodin. Na linke ZSE som visela hodinu a potom mi oznámili, že už dvakrát bola v okolí odstránená poruchová udalosť a že nevedia kedy prídu odstrániť túto, kedže je 5 kalamitných udalostí v zádoslovenskom kraji. Maximálna efektivita ZSE," napísala nám čitateľka Ivana.

Aktulizované o 9:20

Búrka zasiahla aj Záhorie 

Extrémne silná búrka sa prehnala oblasťou Záhoria a Bratislavy. Búrka napáchala v hlavnom meste veľké škody, keďže vietor dosahoval v nárazoch aj viac ako 100 km/h. Problémy hlásia aj zo Záhoria. Železničná preprava v okrese Malacky a Bratislava skolabovala.

Hlavný ťah z Kútov do Bratislavy bol neprejazdný a vlaky aj hodinu meškali. Po extrémnej búrke skolabovala aj mestská hromadná doprava v Bratislave. Ako informoval podnik DPB na svojej webovej stránke, viaceré linky nepremávali z dôvodu strhnutého trolejového vedenia.

Čmelíkova ulica, Bratislava
Zobraziť galériu (40)
Čmelíkova ulica, Bratislava  (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Svidnická ulica v Bratislave
Zobraziť galériu (40)
Svidnická ulica v Bratislave  (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Haburská ulica, Bratislava
Zobraziť galériu (40)
Haburská ulica, Bratislava  (Zdroj: foto: tip citatela)

Ráno po búrke v Bratislave

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

 

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Viac vašich fotografií nájdete v galérii.

Galéria: Fotografie veternej smršti od vás, čitateľov

"Systém postúpil ďalej na sever, výraznejšou časťou je už na Morave, no búrky sú stále aj u nás. Ešte v Trenčíne sme zaznamenali silný náraz vetra 92 km/h, smerom na východ sú nárazy výrazne slabšie, no najmä v oblasti Bratislavy ešte stále nárazy dosahujú 70 km/h," uvádza SHMÚ.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Galéria: Fotografie veternej smršti v Bratislave

Silný vietor v hlavnom meste vyvracal stromy a skomplikoval tak verejnú hromadnú dopravu. Na hlavnej vlakovej stanici spadli napríklad stromy na trolejbusové vedenie, v Ružinove na električkovú trať. Z viacerých dedín v okolí hlavného mesta, aj v bratislavskej Rači zase hlásili výpadok elektrického prúdu. Napríklad v Marianke nešiel vyše hodiny, potvrdila jej obyvateľka. 

Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, cez západ Slovenska v tom čase postupoval silný búrkový systém. Sprevádzali ho silné nárazy vetra, ktoré v najnižších polohách dosiahli okolo 100 km/h a spôsobili škody.

Najsilnejšie zaznamenané nárazy vetra boli podľa údajov SHMÚ spred polnoci v Malom Javorníku, kde vietor v nárazoch dosiahol 130 km/h, v Jaslovských Bohuniciach namerali v nárazoch 104 km/h, na bratislavskom letisku 100 km/h a len o niečo menej, 99 km/h zaznamenali na bratislavskej Kolibe.

Búrka na Zlatých pieskoch

Búrka na Zlatých pieskoch

Extrémne fúkalo aj na iných miestach, v Piešťanoch (98 km/h), v Kuchyni (93 km/h), v Moravskom Sv. Jáne (92 km/h), Trenčíne (92 km/h) či v Slovenskom Grobe (83 km/h). Neskôr sa búrky presunuli ďalej na sever, smerom na Moravu.

Podľa portálu imeteo.sk strhla veterná smršť v Senci niekoľko striech. Portál tvnoviny.sk informuje tiež o strhnutej streche z domova sociálnych služieb v Rači a zničenej Magio pláži na pravej strane Dunaja.

Zábery ničivej spúšte po
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Hasiči odstraňovali škody po veternej smršti

Desiatky hasičov zasahovali v noci nadnes na západe Slovenska, kde sa prehnala veterná smršť. Najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strešných krytinách a elektrických stĺpoch. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Búrky apríčinili takmer 200 výjazdov hasičov. Najviac zásahov bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahovali pri 105 udalostiach. Situáciu značne komplikovali aj výpadky elektrického prúdu. V oboch spomínaných krajoch zasahovali všetky sily a prostriedky. 

"Hasiči zasahovali aj v stanovom tábore v obci Dubové (okres Turčianske Teplice), kde silný vietor strhol stany a bez prístrešia zostalo približne 50 ľudí (z toho 35 detí)," priblížila Farkasová. Všetky osoby vyviazli bez zranenia a bolo im poskytnuté útočisko v evakuačnom autobuse HaZZ. 

V Bratislavskom kraji zasahovalo pre popadané stromy po veternej smršti a búrke minimálne 40 hasičov s 15 kusmi techniky. V teréne boli jednotky z Bratislavy, Malaciek i Pezinka. Hasiči odstraňovali popadané stromy a zabezpečovali strechy pred pádom. Hasiči z Bratislavy zasahovali v noci minimálne na 22 miestach.

Niektoré cesty v okresoch Bratislavského kraja boli úplne neprejazdné. "Vážna situácia bola v Malackách na Ceste Mládeže, kam boli hasiči v noci vyslaní k odtrhnutej streche na bytovom dome. Tá zostala visieť na rímse nad oboma vchodmi do bytovky, čím vážne ohrozovala obyvateľov. V súčinnosti s príslušníkmi polície bola vykonaná evakuácia všetkých 60 obyvateľov," priblížila Farkasová.

Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali pre silný vietor a búrku 40-krát, a to najmä pri odstraňovaní popadaných stromov a spriechodňovaní neprejazdných ciest. V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči 19-krát a v Nitrianskom kraji desaťkrát.

Železničné spojenie medzi Českom a Slovenskom sa pred polnocou obnovilo

Vlaky z Bratislavy do Prahy, ktoré zastali na slovenskej strane hraníc kvôli stromu spadnutému na trať, sa opäť pohli až vo štvrtok pred polnocou, keď okolo 23.00 h SELČ začali premávať aspoň po jednej koľaji. Ako informovala Česká televízia, popoludňajší expres Jaroslav Hašek, ktorý jazdí z Budapešti do Prahy cez Bratislavu a Brno, strávil v pohraničnom meste Kúty viac ako šesť a pol hodiny. Veľké meškania mali aj ostatné vlaky, pričom rovnako dlho čakali cestujúci aj vo vlakoch v opačnom smere. Tieto vlaky čakali na obnovenie premávky v Břeclavi.

Meškanie spôsobil strom, ktorý spadol na trať neďaleko hranice pri obci Brodské vo štvrtok okolo 17.00 h SELČ. Do spadnutého stromu narazil vlak mieriaci z Prahy do Budapešti. Kým cestujúcim osobných vlakov železnice poskytli náhradnú autobusovú dopravu, pre pasažierov diaľkových vlakov takáto možnosť nebola.

Hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč pre server Novinky.cz povedal, že rýchlik EC173 narazil do stromu, ktorý spadol na trať v úseku Lanžhot-Brodské. "Strom spadol na trať a poškodil trakčné vedenie. Doprava je prerušená. Naši pracovníci opravujú trolejové vedenie a vyslobodzujú súpravu," povedal hovorca. "Všetko sa obišlo bez zranení," dodal Kováč. Veľké meškanie nabrali aj vlaky Varsovia (Varšava-Budapešť), Jan Jesenius (Praha-Budapešť) a Regiojet (Praha-Bratislava), ktoré čakali v Břeclavi. Mimoriadna výluka zdržala dokonca aj nočný vlak Metropol, ktorý do Prahy pravidelne prichádza až nad ránom.

Viac o téme: PočasieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu