Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Svedectvo hasiča, ktorý prežil londýnsky požiar: Deti kričali o pomoc, vedeli sme, že nepomôžeme

Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn po požiari. Zobraziť galériu (3)
Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn po požiari. (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN – Po minulotýždňovom požiari londýnskej budovy Grenfell Tower je stále nezvestných 58 ľudí, ktorí sa v nej nachádzali. Podľa najnovšej bilancie zomrelo až 79 obyvateľov vežiaka. Požiarnik Jon Warsby opísal svoj najtrýznivejší zážitok z horiaceho pekla.

Londýnsky požiarnik Jon Warnsby sa do útrob horiaceho vežiaka dostal dvakrát. Prvýkrát sa v jednom zlomku sekundy musel rozhodnúť, či zachráni  kričiacu matku s dcérou na desiatom poschodí, alebo sa poponáhľa na pomoc rodine čakajúcej na 14. podlaží. Bez pomoci by sa matka s dcérou cez hustý dym dostala do bezpečia len ťažko a osud rodiny na 14. poschodí už mohol byť spečatený. Warnsby teda pomohol najprv im, aby sa do horiaceho pekla znova vrátil po uviaznutú rodinu s ďalšími záchranármi.

Chorvátsko čelí nočnej more, požierajú ho plamene: Slovák svedkom evakuácie, dovolenkári utekajú

Podľa slov požiarnika to bola „apokalypsa“. „Našou úlohou bolo dostať sa do bytu na 14. poschodí,“ uvažoval druhýkrát cestou hore a sálajúce teplo bolo čoraz intenzívnejšie. Kým sa záchranári štverali hore, cestou opäť narazili na ďalšiu matku s dieťaťom, ktoré boli príliš zmätené na to, aby sa dokázali samy pohybovať, preto pomohli aj im. Napriek snahe sa potom už na 14. poschodie vrátiť nedokázali.

Svedectvo hasiča, ktorý prežil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vyzerala ako preťatá ohnivým mečom

Warsby (37), ktorý ako požiarnik pracuje už 16 rokov, je otcom dvoch detí. Do nočnej služby, počas ktorej začala Grenfell Tower horieť, prišiel o ôsmej večer. Prvú správu o požiari dostali hasiči o 00.54 ráno. Nikto spočiatku netušil, že bude musieť na miesto požiaru vyraziť až 40 vozidiel. Požiarnik tvrdí, že do smrti nezabudne na to, čo horiaca Grenfell Tower pripomínala, keď sa k nej priblížili. Podľa jeho slov vyzerala ako preťatá ohnivým mečom: „Jedna strana bola úplne čierna, druhá žeravej oranžovej farby.“ Okolo budovy na zem padali horiace trosky.

Vystúpať poschodiami nebolo jednoduché, pretože „času bolo tak málo ako kyslíka“. Cestou hore sa z bytov ozývali zúfalé volania o pomoc. Niektorí ľudia sa svoje deti snažili vyhadzovať z okien či zväzovať posteľné plachty, aby po nich mohli zliezť. „Jedna žena ku mne pristúpila a nekontrolovateľne plakala. Kričala na mňa, že jej syn je stále na 18. poschodí. Prosila, aby sme ho zachránili,“ spomína požiarnik, ktorý sa snažil ženu upokojiť, hoci tušil, že je už neskoro.

Svedectvo hasiča, ktorý prežil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

„Predstavte si, že vežiak je sviečka s knôtom na vonkajšej strane. Neexistuje žiadna stratégia, ako sa s takýmto požiarom vysporiadať,“ povedal Warnsby v rozhovore pre The Mail on Sunday poukazujúc na to, aký nebezpečný je požiar výškových budov. Vynesenie a identifikácia pozostatkov všetkých obetí požiaru potrvá niekoľko týždňov alebo ešte dlhšie, informoval veliteľ londýnskej Metropolitnej polície Stuart Cundy. Prehľadávanie budovy bolo prerušené pre bezpečnostné obavy, medzičasom však opäť pokračuje.

Viac o téme: PožiarLondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu