Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komunita LGBT vo Francúzsku obvinila prezidenta Čečenska: Pácha genocídu na homosexuáloch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

PARÍŽ - Tri francúzske organizácie združujúce LGBT komunitu podali na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) sťažnosť voči čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorého obvinili z genocídy páchanej na homosexuáloch v Čečensku. Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Monde.

Advokát Etienne Deshoulieres, ktorý zastupuje združenia Stop homophobie, Mousse a Comité Idaho France, spresnil, že Kadyrov je "podporovateľom genocídy" a "organizátorom" táborov, kde dochádza k mučeniu homosexuálov. Advokát dodal, že zámerom je "likvidácia" homosexuálov.

Podľa Alexandra Marcela, predsedu výboru Idaho France, z Čečenska prichádzajú stále nové znepokojujúce informácie o osude tamojších gejov. Sťažnosť proti Kadyrovovi podaná na ICC je "jediným nástrojom, ako na medzinárodnej úrovni (súdne) prenasledovať toto konanie v štýle nacistov".

O prenasledovaní homosexuálov v Čečensku informoval v apríli nezávislý ruský denník Novaja gazeta s tým, že v kaukazskej republike sú tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun. 

Novaja gazeta napísala, že v Čečensku pre podozrenie z homosexuality zadržali okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja zomreli - dvoch zavraždili ich príbuzní, tretí zomrel na následky mučenia. Igor Kočetkov, ktorý je lídrom komunity LGBT v Rusku, pre denník Le Monde uviedol, že v Čečensku "čelíme rozsiahlym násilnostiam a krutému mučeniu, ktorého terčom je skupina ľudí".

Čečenskí homosexuáli, ktorým sa podarilo ujsť do Moskvy, pre francúzske médiá uviedli, že boli zadržiavaní a mučení "v neoficiálnej väznici". Priznali, že momentálne žijú v strachu, že ich v Moskve niekto spozná, alebo im ich príbuzní prídu na stopu. V sťažnosti podanej na ICC sa uvádza, že spomínané konanie "nie je činom izolovaných skupín, ale dielom čečenských úradov pod vedením prezidenta Ramzana Kadyrova."

Kadyrov, podporovaný Moskvou, odmieta, že by v prevažne moslimskom Čečensku boli homosexuáli akokoľvek perzekvovaní. Kadyrovov hovorca Alvi Karimov svojho času označil zverejnené informácie za "pokus očierniť Čečenskú republiku" a vyhlásil, že "nie je možné prenasledovať tých, ktorých v republike niet".

Na základe novinových správ sa kauzou čečenských homosexuálov začali zaoberať aj ruské vyšetrovacie orgány, ktorých predstavitelia však upozornili, že doteraz nedostali žiadny oficiálny podnet niektorého z poškodených.

Ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová sa podľa sťažnosti podanej francúzskymi LGBT združeniami vyslovila "proti rozvíjaniu homosexuálnych vzťahov" a zverejnené informácie o situácii v Čečensku označila za "dohady", ktoré sa vyšetrovaním príslušných orgánov nepotvrdili.

Rusko vlani v novembri oznámilo, že prestáva byť členom ICC. Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť v novembri tohto roku. ICC sa jednotlivých káuz ujíma len v prípadoch, keď páchatelia nie sú súdení súdmi vlastnej krajiny - buď na to nemajú vôľu, alebo im chýbajú kapacity.

Viac o téme: HomosexuáliĽudské právaČečenskoLGBTRamzani Kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu