Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historické hlasovanie v Nemecku: Gejovia a lezby môžu uzatvoriť manželstvo a adoptovať si deti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BERLÍN - Nemecko umožní párom rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvo a adoptovať si deti. Príslušné zmeny Občianskeho zákonníka dnes schválil Spolkový snem. V historickom hlasovaní, ako je v Nemecku vnímané, získala legalizácia manželstva homosexuálov pomerne výraznú väčšinu. Bez problémov by zmena, ktorá má jasnú podporu verejnosti, mala prejsť aj za týždeň v Spolkovej rade.

O návrhu na zavedenie manželstva pre všetkých, ako sa mu v Nemecku hovorí, sa v parlamente bezvýsledne debatovalo už niekoľko rokov, tento týždeň sa ale veci dali nečakane rýchlo do pohybu. Sociálni demokrati sa totiž rozhodli, že jeden zo svojich dlhodobých cieľov presadí za pomoci opozície aj proti vôli koaličnej konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej.

CDU / CSU síce s takýmto postupom nesúhlasila, svojim poslancom ale umožnila, aby hlasovali podľa svojho svedomia, a nie podľa straníckych nôt. Aj od časti zákonodarcov konzervatívnej únie sa tak novele dostalo podpory. Celkom pre ňu hlasovalo 393 zo 623 prítomných poslancov. Výsledok hlasovania ocenil rad poslancov potleskom v stoji.

V dnešnej debate, na ktorej začiatku predseda Spolkového snemu Norbert Lammert vyzval k vzájomnému rešpektu, zazneli názory oboch strán. Sociálni demokrati a opoziční Zelení a Ľavica argumentovali napríklad tým, že manželstvo homosexuálov rade ľudí niečo prinesie, a pritom nikomu nič nevezme. Ľudia, ktorí za seba chcú prevziať zodpovednosť, majú podľa nich mať možnosť vstúpiť do manželstva. Najčastejším protiargumentom CDU / CSU bolo tvrdenie, že manželstvo je základom rodiny a že homosexuáli už teraz môžu uzatvárať registrované partnerstvá, a nie sú tak diskriminovaní.

Nie všetci poslanci sa ale v rozprave, na ktorú niektorí dorazili s dúhovými šálmi alebo kravatami, držali Lammertovej výzvy na rešpekt. Sociálny demokrat Johannes Kahrs tvrdo zaútočil na kancelárku Merkelovú, ktorá podľa neho od roku 2005 podporovala diskrimináciu homosexuálov. Jej vyjadrenie, v ktorom v pondelok naznačila zmenu svojho postoja, označil za trápne a úbohé.

Nemecko sa dnešným rozhodnutím pridáva ku 20 štátom, ktoré párom rovnakého pohlavia umožňujú na celoštátnej úrovni vstupovať do manželstva. Od roku 2001 mohli homosexuáli v spolkovej republike uzatvárať takzvané registrované partnerstvo. Túto možnosť majú od roku 2006 tiež v Česku.

Poslednou prekážkou legalizácie sobášov homosexuálov by mohla predstavovať prípadná sťažnosť na ústavný súd. Podľa expertov nie je vylúčené, že by ústavný súd ako podmienku pre legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia stanovil zmenu ústavy. Názory na to, či je potrebné ústavu meniť, sa medzi odborníkmi zatiaľ dramaticky líšia.

Viac o téme: HomosexuáliNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu