Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Historik varuje pred prevratom v Amerike: Pripravte sa, je to nevyhnutné!

Timothy Snyder
Timothy Snyder (Zdroj: Repro foto tvo.org)

BRATISLAVA - Amerika zvolením si Trumpa za prezidenta prekročila rubikon. V priebehu roka sa stane niečo nevídané v dejinách tejto demokracie. Toto je odkaz od prominentného amerického historika, ktorý varuje pred zhubnými účinkami Trumpovej administratívy. Čo je však zarážajúcejšie, historik očakáva prevrat.

Timothy Snyder je známy americký historik, ktorý by Trumpa priamo nepomenoval ako fašistu, no veľa znakov zdieľa s fašistami. Američanov aj z tohto dôvodu varuje, aby sa pripravili na prevrat - na americkú verziu požiaru nemeckého Reichstagu. A predpovedal aj dátum, kedy sa to má udiať. Prijde to do roka. Snyder tieto slová povedal pre americký portál salon.com.

Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta je symbolické pre krízovú politickú situáciu v Spojených štátoch. Táto kríza má vyvrcholiť, podobne ako v Nemecku v 30-tych rokoch minulého storočia, prevratom. "Myslím, že je to nezvratné, že sa o to pokúsia," tvrdí Snyder v súvislosti s prevratom. "Môj vnútorný pocit mi hovorí, že Trump a jeho administratíva sa o to pokúsia, ale nepodarí sa im to."

Zabrániť mu v tom by mali najmä dlhoročné americké inštitúcie. Treba byť však perd Trumpom na pozore, varuje historik. Zmena režimu nejaký čas potrvá. "Nikto si nemôže byť istý, koľko zmena režimu potrvá, no hodinky už tikajú. Pravdepodobne to príde v priebehu roka. V januári 2018 pravdepodobne budeme vedieť viac," tvrdí.

Snyder je dobrý znalec ukrajinských, ale aj ruských dejín. Najnovšie napísal knihu O tyranii, ktorá je už aj v slovenčine.

Viac o téme: USATimothy Snyder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu