Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

10 kľúčových otázok o Rusku a vojne na Ukrajine: Špičkový historik otvorene o Putinových cieľoch

Ruský prezident Vladimir Putin si neželá, aby Ukrajina bola normálny právny štát. Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin si neželá, aby Ukrajina bola normálny právny štát. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj keď Ukrajina zmizla z titulkov hlavných médií, vojna stále pokračuje. Kto stojí za vypuknutím konfliktu a koho záujem je udržať zamrznutý konflikt na východe Ukrajiny? Špičkový americký historik, ktorý sa venuje strednej a východnej Európe, pozná odpoveď. Timothy Snyder odpovedal na 10 kľúčových otázok ohľadom ukrajinského konfliktu. Toto sa Putinovi rozhodne nebude páčiť.

1. Kto vyprovokoval konflikt?

"Nemám rád, keď sa klame," povedal americký historik Timothy Snyder pre televíziu tvo.org. Podľa neho začala situácia na Ukrajine vrieť po protestoch proti zamietnutiu väčšej integrácie do štruktúr EÚ. Diktátorské zákony v roku 2014 a invázia Rusov na Krym sú podľa neho dôkazom viny Putina. "Viem presne, čo sa stalo, pretože poznám ľudí, ktorí boli v Kyjeve v čase protestov, a poznám aj ľudí, ktorí boli na východe," tvrdí.

Americký historik Timothy Snyder
Zobraziť galériu (2)
Americký historik Timothy Snyder  (Zdroj: Repro foto tvo.org)

2. Platí pre Putina dohoda?

"Viac než milión ľudí sa zmobilizovalo a prekonalo násilie vládnej moci, po ktorej chceli jednoduchú vec - podpísať asociačnú dohodu s EÚ." Tá by zaručila vývoj právneho štátu. Snyder tvrdí, že táto revolúcia mala mať väčšiu podporu. Putin napadnutím porušil dohodu OSN a Budapeštianske memorandum. Ruský prezident tým demonštroval tiež postoj k zákonom a hraniciam - sú podľa neho porušiteľné. Preto treba venovať Ukrajine veľmi veľkú pozornosť.

3. Zorganizovali Majdan Američania?

K tomuto tvrdeniu nie sú žiadne dôkazy. Antiamerikanizmus v uliciach zosilnel po tom, čo občania zistili, že im Obamova administratíva nepomôže. Jednoducho neurobili pre ľudí, ktorí riskovali svoje životy kvôli právnemu štátu, nič. Až po invázii sa stali z EÚ, USA a Ukrajiny spojenci.

4. Ovládajú fašistické organizácie Ukrajinu?

Podľa prieskumov verejnej mienky sa krajná pravica teší na Ukrajine oveľa menšej podpore ako vo väčšine tradičných európskych krajín ako Francúzsko, Belgicko, Holandsko.

5. Podporuje východ Ukrajiny Rusko?

Snyder tvrdí, že to neplatí. "Politickú pozíciu nedefinuje jazyk," myslí si historik, ktorý dodáva, že ľudia zo západu krajiny rozumejú svojim náprotivkom z východu. Na základe jazyka teda nemôžeme Ukrajinu rozdeliť.

6. Aký je vzťah Ukrajiny a Ruska?

Rusko dúfalo, že pomocou invázie sa ukrajinský štát zrúti a veľká časť obyčajných Ukrajincov podporí Rusko. Putin sa prepočítal, keďže verejnosť sa zjednotila proti ruským iniciatívam. Preto sa v Kremli rozhodli, že zmenia štatút Doneckej a Luhanskej oblasti na zamrznutý vojnový konflikt. Západ by mal podľa taktiky Ruska rezignovať na znovuzískanie východoukrajinských oblastí a začať sa integrovať aspoň so západnou Ukrajinou.

7. Korupcia na Ukrajine

Podľa Snydera zásadná otázka. Ľudia vyšli podľa neho do ulíc preto, lebo nemilujú Ameriku a neznášajú Rusko, ale preto, že chcú žiť v normálnom právnom štáte. "Chceli zastaviť korupciu, chceli lepší život pre svoje deti. Ide o klasickú revolúciu vyvolanú strednou triedou," myslí si Snyder.

8. Aký je budúci scenár pre Ukrajinu?

Dôležitý je fakt, aby sa zreformovali časti Ukrajiny, ktoré ovláda Kyjev. Následne by pozitívny príklad uvideli aj ostatné časti. Tie by sa postupom času mohli pridať.

9. Vráti sa Krym do ukrajinských rúk?

Krym je stále ukrajinský. Nikto neuznáva anexiu ako legálne pripojenie územia. Je to tiež prvý prípad pripojenia územia cudzou krajinou od skončenia druhej svetovej vojny. Na to, aby sa Krym vrátil, musí dojsť k zmene myslenia v Kremli.

10. Je Ukrajina vedľajšia téma?

Na otázku, či Snyder cíti osamelosť v presadzovaní záujmov Ukrajiny, odpovedal, že nie. Má dostatok priateľov z Ukrajiny a Ruska, ktorí sa snažia napraviť situáciu.

Viac o téme: AnalytikRuskoUkrajinaTimothy Snyder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu