Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb kritizuje Trumpa za odvolanie šéfa FBI

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký "whistleblower" Edward Snowden, ktorý je bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb, kritizuje prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho rozhodnutie odvolať Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Na svojej webovej stránke o tom informoval denník New York Post.

"Tento riaditeľ FBI sa ma celé roky snažil poslať do väzenia za moju politickú angažovanosť. Ak ja môžem vystúpiť proti jeho odvolaniu, môžete aj vy," vyzval Snowden prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter, pričom Trumpovo konanie označil za "politické zasahovanie do činnosti FBI". Trump svoj nečakaný krok zdôvodnil potrebou "obnoviť dôveru verejnosti" vo vyšetrovací úrad.

"FBI je jednou z najuznávanejších inštitúcií v našej krajine a dnešok bude znamenať nový začiatok pre tento klenot medzi ustanovizňami dohliadajúcimi na dodržiavanie zákona u nás," uviedol Trump v písomnom vyhlásení. Meno Comeyho nástupcu Biely dom zatiaľ neoznámil. Objavili sa však špekulácie, že tento post má dočasne zastávať doterajší námestník riaditeľa FBI Andrew McCabe. Podľa televízie NBC sa s ním Trump stretol krátko po oznámení Comeyho odvolania.

Trump pristúpil ku Comeyho odvolaniu krátko po tom, čo FBI korigovala znenie jednej vety z Comeyho minulotýždňového miestoprísažného vyhlásenia pred Kongresom, podľa ktorého bývalá blízka spolupracovníčka niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, Huma Abedinová, poslala na laptop svojho manžela "stovky a tisícky" e-mailov, pričom niektoré z nich údajne obsahovali utajené informácie.

Podľa dvojstranového vyjadrenia, ktoré FBI vydala v utorok, bol na laptop v skutočnosti preposlaný iba "malý počet" z tisícok e-mailov, ktoré v ňom našli. Naopak, väčšina z týchto e-mailov tam bola údajne uložená pomocou elektronických zariadení. Comeyho vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné vtedajší prezident Barack Obama.

Viac o téme: Donald TrumpFBIEdward Snowden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu