Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Taliani sa búria proti bytom pre migrantov: Marockej rodine zabránili vo vstupe

Sociálne byty v San Basiliu Zobraziť galériu (2)
Sociálne byty v San Basiliu (Zdroj: youtube/News Tv2000)

RÍM - Chudobní Taliani sa búria proti poskytovaniu sociálnych bytov imigrantom. Napríklad obyvatelia rímskej chudobnej štvrte San Basilio zabránili jednej marockej rodine vo vstupe do bytového domu pre sociálne slabých. Ubytovanie podľa nich majú dostať najprv Taliani. Zároveň ale popierajú, že majú rasistické pohnútky a vysvetľujú, že ich odpor nie je chápaný správne.

Emotívne chvíle na zjazde Merkelovej strany: Malý Afganec predviedol gesto, ktoré vás dostane!

"To nie je rasizmus, to je spravodlivosť. Dívať sa na nich, ako zaberajú nejaký byt, zatiaľ čo my nemáme žiadny, to sa dá len ťažko stráviť," hovorí dvadsaťšesťročný Enzo Morea, ktorý je nezamestnaný. So svojím otcom Adrianom žije niekoľko mesiacov v autokempe vo Filottrano, asi 15 kilometrov severovýchodne od historického jadra talianskej metropoly. Predtým obsadili jeden zo sociálnych bytov, ale bez príslušného povolenia.

"Rozviedol som sa, stratil prácu, nemohol som platiť nájomné, takže som sa sem nasťahoval so synom. Boli sme tu, kým nás nevyhodili," povedal starší z mužov. "Najprv sme išli do jednej pivnice, potom s trochou načierno zarobených peňazí som si kúpil použitý karavan," citovala ho agentúra AFP.

Adriano Morea
Zobraziť galériu (2)
Adriano Morea  (Zdroj: youtube/News Tv2000)

Tri desiatky obyvateľov zo susedstva si stúpli v utorok ráno pred dom, aby zablokovali vstup do jedného z bytov, ktorý marocká rodina dostala od mestskej správy sociálneho zabezpečenia. Podľa niektorých svedkov udalosti sa začal stupňovať tón a začali sa ozývať rasistické narážky. "Nastúpte späť do svojich gumových člnov, vráťte sa späť domov," zaznelo.

"Ako to vysvetlím svojim deťom?"

Marocký pár s tromi plačúcimi deťmi vo veku od jedného do sedem rokov sa nakoniec dal na ústup a vzdal sa nielen bytu, ale aj snahy žiť v danej štvrti. Na miesto dorazili mestskí policajti, aby upokojili situáciu. Prišli aj novinári a na internete sa rozšírili správy s fotografiami na spravodajských serveroch.

"Je to škoda pre mesto i jeho občanov," reagovala starostka Ríma Virginia Raggiová z populistického Hnutia piatich hviezd. Zároveň sľúbila, že mesto "zaistí zákonnosť a právo tých najslabších".

Vo štvrtkovom vydaní denníka La Repubblica vyjadril otec marockej rodiny pochopenie pre dôvody tých, ktorí proti nemu spustili urážky. Ale povedal, že nevie, ako konflikt "vysvetliť svojim deťom".

Marocká rodina bola v poradovníku

"My sme požiadali o byt podľa pravidiel, boli sme v poradovníku od roku 2011 a máme naň právo," upozornil ale štyridsiatnik, ktorý sa prisťahoval do Talianska pred desiatimi rokmi a pracuje v jednej montážnej firme.

Adriano Morea tvrdí, že aj on žiadal o sociálne bývanie, a to už v roku 1991. Ale medzitým sa rozviedol a už nevie, čo je so žiadosťou. Obyvatelia štvrte obvinili médiá, že skresľujú situáciu v ich štvrti, keď vraj len píšu o rasizme alebo obchode s drogami. Podľa nich ide však o zlomok miestnych problémov.

"Nie sme rasisti, naše okolie je už po desiatky rokov mnohonárodnostné. Ale pripadá mi spravodlivejšie, keď sa uvoľnené byty dajú najprv Talianom," povedal Simone Iacobini, ktorý sa narodil v San Basiliu a žije tam 36 rokov. Ľudia sú podľa neho podráždení, čo možno chápať vzhľadom na pretrvávajúce problémy nezamestnanosti, kriminality a odpadkov v uliciach, čo vraj nikto nerieši.

Viac o téme: Migranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu